Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hrg, Branko, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo sada na 25 pitanje.
Zastupnik Branko Hrg postavlja ga ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću.
Izvolite.

Hrg, Branko (HDS)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče.
Poštovani ministre, pitanje se odnosi naravno na promet, odnosno na sigurnost prometa na području grada Križevaca i okolnih općina, ali i čitave Koprivničko-križevačke županije.
Naime, već nekoliko puta je u programu Hrvatskih cesta bila izgradnja nadvožnjaka na državnoj cesti 22, to je cesta Novi Marof-Sveti Ivan Žabno. Sada kako je otvorena dionica brze ceste Cugovec-Križevci taj promet na tom željezničkom prijelazu je značajno povećan i sada su još veći zastoji.
Nastavno na to, na cesti DC 28 koja je nastavna na DC 22 je ogroman problem također sa sigurnošću prometa, to je onaj dio dionice kroz Sveti Ivan Žabno gdje se često događaju prometne nesreće. Tamo bi također bilo nužno potrebno napraviti određene zahvate, povećati sigurnost, izgraditi pješačke staze, biciklističke staze kako bi se promet osigurao i kako bi pješaci mogli nesmetanije ili biciklisti imati kretanje uz te ceste.
Moje pitanje glasi da li je u planu i kada raspisivanje natječaja za nadvožnjak u Križevcima preko željezničkog prijelaza? I što se radi, koje su aktivnosti sada u tijeku vezano za osiguranje da velim povećanja sigurnosti prometa na cesti kroz općinu Sveti Ivan Žabno na relaciji Cugovec-Bjelovar?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre.

Butković, Oleg (HDZ)

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani zastupniče.
I jedan i drugi projekt koji ste postavili i spomenuli u svojem pitanju nalazi se u planu Hrvatskih cesta, u planu građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje 2017./2020. godine, a isto tako nalaze se i u planu građenja i održavanja državnih cesta za ovu 2018. godinu.
Što se tiče prvog projekta nadvožnjaka iznad željezničke pruge u Križevcima, krajem ove godine će biti predan zahtjev za građevinsku dozvolu, ispričavam se krajem lipnja, negdje do ljeta i nakon toga budući da je u planu Hrvatskih cesta za ovu godinu planirano u iznosu od 14 milijuna kuna, negdje oko 14 mil. kuna raspisat će se natječaj i predviđeno je početak gradnje toga nadvožnjaka u trećem kvartalu ove godine.
Što se tiče obnove državne ceste D28 izrada projektne dokumentacije je u tijeku i realno je da ćemo početkom 2019. imati građevnu dozvolu, nakon toga će se raspisati natječaj za obnovu te državne ceste D28 od Gradeca do Svetog Ivana Žabnog.
Hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite kolega Hrg.

Hrg, Branko (HDS)

Hvala lijepa.
Ja sam uvjeren da će vaš odgovor razveseliti ljude koji stanuju na onom području.
Činjenica jest da je posebno područje Koprivničko-križevačke županije bilo niz godina, svih ovih godina u održavanju i povećanju sigurnosti na državnim cestama strašno zapušteno i da danas tamo treba stvarno uložiti konačno ogromne napore da se nešto napravi i to je i cesta Novi Marof-Sveti Ivan Žabno, to je cesta naravno Križevci-Koprivnica pa barem sve do onog trenutka dok ne dođe do nastavka izgradnje brze ceste Križevci-Koprivnica, u što ja vjerujem da će do toga doći za vrijeme mandata ove Vlade i da će se ta sigurnost apsolutno uvelike poboljšati na onom području kako bi ljudi mogli sigurnije i prometovat, a i kretati se kroz naselja pješke.
Hvala vam lijepa.
PDF