Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Sinčić, Ivan Vilibor, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Prelazimo na 17. pitanje.
Ivan Vilibor Sinčić, postavlja pitanje ministru financija Zdravku Mariću.
Izvolite kolega.

Sinčić, Ivan Vilibor (Živi zid)

Hvala vam predsjedniče Hrvatskog sabora.
Evo moje pitanje za ministra financija gospodina Marića, tiče se Agrokora.
Drago mi je da je nakon onih mjeseci izuzimanja i bliskog susreta sa političkom smrću, sjećamo se svi 75, 75, pojavio se ovdje da odgovori.
Dakle, u svojem pitanju prije svega tražim da se primjenjuju zakonski, dakle uvjeti, jednako za sve, za sve poduzetnike. Što se tiče Agrokora znamo da se tu mnogo pogodovalo, ne samo za vrijeme vašeg mandata, nego unazad 20, pa možda i 30 godina od posebnih kredita, mjenica, bonova, zadnjeg otkupa dionica, posebnih zakona koji su se donosili, ja sam ih nabrojao 19 samo u zadnjih godinu dana, plaćanje uz ogromne odgode, dakle, mizerne koncesije, mogli bi do sutra. Znamo da se pogodovalo, da je ovoj zemlji vrijede dvostruki standardi, i to ću stalno ponavljati.
Dok god se ti standardi ne isprave i dok god ne postanu građani jednaki pred zakonom. Evo što se tiče mojih pitanja govorio sam jedan slučaj koji je na tome tragu. Radi se o božićnom kreditu.
Dakle, postoje indicije da je božićni kredit koji je dan Agrokoru u programu poticanja izvoza, da je dio novca otišao u Srbiju u lanac IDEA, Todorićev trgovački lanac u Srbiji. Ako danas odete na stranice košarkaškog kluba, zaguglajte košarkaški klub Crvena Zvezda sponzori. Najveći sponzor im je upravo IDEA.
Prema tome, IDEA daje novac košarkaškom klubu Crvena Zvezda i onda košarkaški klub dalje angažira kojekakve marketinške agencije koje su opet povezane sa Todorićima. To vam je jedna linija izvlačenja državnog novca preko Srbije van.
Prema tome, moje pitanje je sljedeće. Pošto ste nadležni za Poreznu upravu što je ministarstvo do sad napravilo, čini i namjerava učiniti da se ispita imovina šire obitelji Todorić od kud i kako dvorac, helikopteri, tko zna koji i koliki novac, na kojim računima u svijetu.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovorit će uvaženi ministar financija doktor Zdravko Marić, izvolite.

Marić, Zdravko

Gospodine predsjedniče, uvaženi zastupniče.
Pa evo slična pitanja u okviru onih 17 sati rasprave koju smo imali nedavno o povjerenju meni kao ministru financija dosta se doticalo i tog kako ga vi nazivate božićnog kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak koja je u okviru Programa poticanja izvoza i vezanih programa odobrila u 12 mjesecu prošle godine pojedinim kompanijama iz sustava koncerna Agrokor tada kao i sada ponovit ću da ta odluka, naravno je donešena na radnim tijelima i stručnim službama Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Svaki od predmeta, to sam vrlo jasno i detaljno elaborirao i u toj banci, pa mogu reći i svim ostalim institucijama koje su u ingerenciji države prolazi određene procedure. I u te procedure nitko, a ja prvi, ne da ne želim niti ću ikome dozvoliti da se upliće.
Dakle, svaka kreditna partija prođe najmanje 20-tak referenata unutar banke, dođe na kreditni odbor, dođe na upravu, a Nadzorni odbor je taj koji daje suglasnost. Međutim, isto tako i u okviru tog, a i svih drugih kredita odgovornost je naravno banke kao i bilo koje druge kreditne institucije možemo govoriti o komercijalnima u RH da naravno osigura instrumente adekvatne koji će kontrolirati samo namjensko trošenje sredstava, odnosno tijek toga novca.
Ja ne bih išao dalje od ovoga što sam sad upravo rekao, jer zalazimo ipak u sferu onih stvari koje prolaze ipak ja bih rekao elemente koji se tiču samog operativnog funkcioniranja banke. Mislim da je taj kredit i svi ti krediti koji su u 12 mjesecu dani su visoko kolaterizirani. Dakle, postoje i instrumenti osiguranja koje zapravo kompanije morale dati Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak kako bi u slučaju eventualno ne vraćanja ili ne naplate bili aktivirani.
Dakle, smatramo da je poštivana procedura. To su potvrdile i interne službe banke, a i neke eksterne u okviru revizije i ja dalje od toga zaista ne bih išao. Što se tiče Porezne uprave mislim da je to također bilo dosta raspravljano u okviru Hrvatskog sabora i općenito opće javnosti.
Ja ću vrlo jasno i vrlo odgovorno reći kao ministar financija, naravno na čelu Ministarstva financija najveća ustrojstvena jedinica u okviru Ministarstva financija Porezna uprava tamo radi nešto preko 4000 ljudi. U Carinsku službu sigurno naše možemo reći tako perjanice kao službe nadzora, efikasne naplate poreza i svih davanja javnih koje su zapravo izvor sredstava državnog, odnosno lokalnih proračuna.
Porezna uprava naravno da uvijek postoji određeni prostor za poboljšanje i to smo između ostalog i u Zakonu o Poreznoj upravi, u Uredbi o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija koje je prošli tjedan bilo na sjednici Vlade zapravo i predvidjeli da napravimo određena i organizacijska, ali i upravljačka poboljšanja kako bi se pospješio rad.
Međutim, isto tako moram reći, dakle da Porezna uprava odgovorno radi svoj posao. Svi njezini službenici i zaposlenici su vrijedni i marljivi ljudi. Ja neću govoriti o izdvojenim slučajevima kada se dogode nekakvi ekscesi, ali zaista stojim iza cijele službe. Mislim da rade vrlo dobar posao i nema niti jedan porezni obveznik u Republici Hrvatskoj ikakav preferencijalni status.
Dakle, ona u okviru svojih operativnih funkcija razgraničuje porezne obveznike bilo da se radi o velikim Agrokor i pojedine kompanije su mahom u tom sustavu velikih poreznih obveznika, ali ne jedine. Postoji čitav niz drugih i prema njima se provode kontinuirane mjere nadzora i kontrole kao i za sve ostale porezne obveznike.
Dakle, vrlo odgovorno tvrdim da ne postoji niti jedan porezni obveznik koji ima ikakvu vrstu preferencijalnog tretmana.
Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Ivan Vilibor Sinčić.

Sinčić, Ivan Vilibor (Živi zid)

Hvala vam potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Ministre Marić, ja uopće nisam zadovoljan vašim odgovorom. Ja sam vas pitao, dakle ne za sam kredit nego ono sve što je nakon kredita bilo i što je prije kredita bilo, dakle na koji način je stečena imovina. Ozbiljne zemlje rade preko Porezne uprave istraživanje unazad dosta vremena za svoje subjekte.
Mi moramo očito dostići taj standard i da, mi jesmo zemlja dvostrukih kriterija. Evo postojalo je u povijesti Hrvatske jedno razdoblje feudalne anarhije kada je država bila slaba i kada su plemići, lokalni feudalci radili što su htjeli, imali svoje vojske, kovali svoj novac, čak uzurpirali središnju vlast do krajnjih granica. Mi imamo takvu situaciju danas i u Hrvatskoj. Mi smo ovdje u feudalnom dobu. Imamo dinastiju Todorić sa grbom, imamo vlastitu valutu bonove, imamo i dvorac da dočaramo malo tu bajku, a na žalost imamo i kmetove. Na žalost to su 10000 radnika koji najčešće rade za mizeriju za Agrokor. I to je današnje naše stanje i naša dijagnoza.
Vama i vašoj Vladi ne vjerujem. Tvrdili ste da niste znali za događanja u Agrokoru, to također ne vjerujem. Kad vas gledam i kad vas slušam djelujete mi kao jako inteligentan čovjek kojemu je gotovo sve jasno i mislim da je nemoguće da niste znali pogotovo što ste tamo radili.
Što se tiče Vlade gospodina Plenkovića, na tajnom sastanku u Vladi kada nam je najavio kao predsjednicima klubova i oporbenih stranaka, kako će se donijeti lex Agrokor, rekao je da će to biti zid, koji će se koristiti samo u slučaju, ako ovim redom ustav, tržište, zakoni. I onda ponovi ustav, tržište, zakoni, ne odrade svoj posao.
Međutim, odmah sljedeći tjedan, još se nije, još se i Alvarez, koji je tada došao nije ni snašao. Krenulo se dakle u lex Agrokor, odmah je došlo na izglasavanje, odmah Narodne novine su čekale u niskom startu da to isprintaju. 6 dana je Alvarez bio ovdje. Ne kažem da bi on odradio dobar posao, ali to su ustav, tržište i zakoni, nisu imali niti priliku.
Toliko o tome.
PDF