Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Karlić, Mladen, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje, postaviti će poštovani zastupnik Mladen Karlić, ministru državne imovine, doktoru Goranu Mariću, izvolite.

Karlić, Mladen (HDZ)

Hvala potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovani predsjedniče Vlade, uvaženi ministri.
Evo, moje pitanje je gospodinu Goranu Mariću, upućujem, obzirom da evo, gospodin ministar od početka svog mandata i zapravo mandata ove Vlade ističe da je prioritet rada ministarstva aktiviranje sve one neaktivne, zapuštene imovine, imovine koja se ne koristi, a upravo prvenstveno u funkciji razvoja jedinica lokalne samouprave, odnosno aktiviranje njihovih projekata za koje obično nemaju prostor, zemljište ili objekte.
I evo, svjedoci smo, da ste prošli tjedan darovali gradu Križevcima, jednu staru vojarnu, zapuštenu vojarnu za svrhu izgradnje …/Govornik se ne razumije./… inkubatora. Međutim, postoje posljednjih tjedana nekakve medijske špekulacije, da su neki projekti ili zakočeni ili da se ne realiziraju onom brzinom kako bi to evo, svi htjeli, zapravo svaka jedinice lokalne samouprave.
Pa ja pošto dolazim iz grada Vinkovaca, a mi imamo nekoliko takvih projekata i želja, prije 4. g. grad Vinkovci je uputio zahtjev, još dok je to bio Ured za upravljanje imovinom, zamolbu da nam se daruje jedan stari objekt koji građani još za vrijeme Marije Terezije, a zove se kolokvijalno mađarska škola, gdje je dugo bile su hrvatske željeznice, pa su to napustile prije 4 g. pa sad stoji zapušten i prazan, a nama je potreban u gradu za realizaciju nekih važnih projekata, kao što je bila ostavljanje u funkciju visoke informatičke škole, glazbene škole, centra za poduzetnike.
Pa evo, ja bi vas molio, ako mi možete reći, u kojoj fazi je realizacija, tog nama važnog projekta.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovor, ministra Marića, izvolite.

Marić, Goran (HDZ)

Hvala lijepo zastupniče Karlić.
Pa u središtu aktivnosti Ministarstva državne imovine je svakako rješavanje predmeta jedinica lokalne samouprave i pomoć jedinicama lokalne samouprave je razvojem njihovim i razvija se cijela Hrvatska.
Mi pomažemo na više načina i rješavamo na više načina, aktivacijom nekretnina koje su zapuštene, opustošene, napuštene, imovinskog pravnog statusa vrlo komplicirane, zatim poticanje projekata na području jedinica lokalne samouprave i realizacijom, dovršetkom privatizacijskih procesa iz portfelja trgovačkih društava, koje nisu na popisu strateških društava, što također omogućuje investicijska ulaganja u jedinice lokalne samouprave.
Kada je riječ o konkretno, o objektu u Vinkovcima, točno je da je grad Vinkovci podnio zahtjev prije 4 g. Odmah utemeljenjem ministarstva mi smo pristupili realizacijama tog projekta, tzv. mađarska škola.
Nažalost, grad Vinkovci, već nekoliko mjeseci ne odgovora na naše dopise da nedostaju 2 dokumenta od grada Vinkovca, što je izjava o odricanju potraživanja i izjava da grad Vinkovci nije porezni dužnik. Do čim to dobijemo, odluka je spreman, ali mi je ne možemo sprovesti bez ta dva dokumenta, procjena je izvršena, 14 milijuna kuna je vrijednost nekretnine.
Dakle, ne znam, zašto grad Vinkovci oklijeva, ali znam, da vlasništvo je privilegija, ali vlasništvo je i obveza. Inače ima i sličnih slučajeva. Nedavno me jedna kolegica molila da u njenom gradu, zastupnica, hitno predmet, …/Govornik se ne razumije./… da se riješi u njenom gradu, nakon 5 zvanja i agencija ispostavilo se da grad nije podnio zahtjev uopće.
Dakle, ima takvih slučajeva, a ima i onih odličnih, gdje iz grada zovu svaki dan, po nekoliko puta dok se ne riješi. Ministarstvo državne imovine, svi zaposlenici i djelatnici su iznimno raspoloživiji i za ilustraciju tome. U jednom tjednu smo više riješili predmeta jedinicama lokalne samouprave nego u 4 g. prethodne vlasti.
Mi imamo sada odjel za jedinice lokalne samouprave, nekada je to samo 1 osoba radila za sve jedinice lokalne samouprave. Što se tiče ovih medijskih natpisa, pa bio je zastoj broj Kupa, projekt Kupa, ali 2 g. se nije ništa poduzimalo, Ministarstvo državne imovine je iz analizirano ugovor, evo, jučer je Vlada donijela odluku da daje suglasnost na aneks ugovora, koji će potaknuti taj projekt.
A što taj projekt znači za općinu Župa Dubrovačka i ulaganja od 700-800 milijuna kuna, to možete i samo zamisliti. U zadnjih 5 dana smo realizirali 3 i potpisali ugovore za preostala 3 trgovačka društva iz hotelskog sektora i samo iz tih aktivnosti u državni proračun je uprihodljeno 430 milijuna kuna i osigurana investicija od milijardu i 300 milijuna kuna. U 2 mala grada i jednu općinu osigurano je u sljedeće 4 godine milijarda i 300 milijuna kuna. Možemo samo zamisliti, to je kao kad bi u cijelu Hrvatsku bilo investirano sljedeće 4 godine 250 do 280 milijarda kuna.
Ovo je jedan novi model i nova privatizacijska praksa, ako se sjetimo brojnih privatizacijskih iskustava sa hotelskim društvima kao što je Sunčani Hvar, Haludovo, Primošten i dr. Liburnija recimo, onda ovo je jedan primjer novog privatizacijskog pozitivnog iskustva.
Hvala vam lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala. Poštovani zastupnik Karlić, izvolite.

Karlić, Mladen (HDZ)

Hvala na ovim informacijama gospodinu ministru.
Vidi se napredak u radu, vidi se da se puno više radi, da se puno više realiziralo. Ja sam prije sat vremena kontaktirao grad Vinkovce i oni su upravo prije dva dana ta dva dokumenta koja ste vi rekli poslali, ja nisam znao točno o čemu se radi, ali evo otišli su, znači da će i nadam se da ćemo zajedno ovo riješiti.
Hvala vam puno.
PDF