Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Maksimčuk, Ljubica, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Pitanje broj 29, zastupnica Ljubica Maksimčuk postavlja ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću.

Maksimčuk, Ljubica (HDZ)

Hvala lijepa.
Poštovani predsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovani predsjedniče Vlade, ministri i ministrice, uvaženi ministre Ćorić.
Moje pitanje se naravno odnosi na Slavonski Brod i zagađenje vode koje je moje sugrađane zadesilo za Uskrs ove godine. Naime, uzorci vode od 30. ožujka i ugljikovodici u njima bili su gotovo 20 puta veći od maksimalno dopuštene količine.
Što se dogodilo u Slavonskome Brodu s obzirom da su testiranja pokazala kako je već sutradan voda bila jednake kvalitete kao i prije nalaza zbog kojih je zabranjena za piće? Provodi li se istraga i u kojoj je fazi? U SB se gubi povjerenje prema institucijama zbog toga što nalazi danima nisu bili dostupni.
S druge strane moji sugrađani su zahvalni cijeloj Hrvatskoj koja se stavila na raspolaganje, požrtvovanim vatrogascima, policajcima, vojnicima, Crvenom križu, volonterima, ali i Vladi koja je reagirala u jednome danu i osigurala opskrbu Brođana pitkom vodom.
Slijedom toga, nadamo se kako će istraga biti brza i učinkovita poput pomoći koja je stigla u SB i kako će odgovorni odgovarati za ono što su priredili Brođanima za Uskrs. A naravno ono što se povezuje sa ovim, a što već godinama muči moje sugrađane, hoće li se zbog ovoga usporiti proces plinifikacije rafinerije u Bosanskome Brodu?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre.

Ćorić, Tomislav (HDZ)

Hvala.
Gospođo poštovana zastupnice Maksimčuk, prije svega zahvaljujem na vašem pitanju.
Dakle što se tiče uzroka onečišćenja vode, odnosno izrazito visokih količina ugljikovodika u uzorcima vode od 30. ožujka ove godine u vodi sa čitavog niza nalazišta u SB, mi nažalost u ovom trenutku nemamo uzroke, odnosno ne možemo još uvijek sa sigurnošću reći o kojim uzrocima je riječ.
Ono što i mi u Ministarstvu zaštite okoliša i u Vladi RH definitivno čekamo jesu rezultati istrage Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Državnog odvjetništva RH po ovom pitanju i vjerujte mi nitko neće biti sretniji od nas da saznamo uzroke ovog eko, odnosno ovog onečišćenja vode.
Ono što veseli jeste činjenica da u ovom trenutku, odnosno kroz čitav niz uzorkovanja koji su se dogodila nakon 30. ožujka ove godine imamo čiste nalaze, odnosno imamo nalaze u kojima razina ugljikovodika je ispod graničnih vrijednosti, samim time i nalaz, odnosno mišljenje povjerenstva kojim je voda u SB proglašena ispravnom za piće, odnosno za kuhanje.
Naravno da definitivno suosjećamo sa građanima SB i općinom SB i uslijed činjenice da se ovaj eko incident dogodio upravo pred sam Uksrks i s obzirom na činjenicu da su desetak dana bili bez vode za piće iz vodoopskrbnog sustava, međutim s druge strane kao što ste naveli u svom pitanju, nadležne institucije, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatske vode, vatrogasne postrojbe, svi su reagirali odmah kad smo utvrdili da voda nije za piće i mogu vas samo s nekoliko podataka potkrijepiti angažman stručnih službi na terenu u tih 10-ak dana.
Dakle preko 600 000 litara flaširane vode podijeljeno je građanima SB, u jednom trenutku, odnosno imali smo 16 cisterni na terenu, što iz robnih zaliha, što iz ostalih institucija, što MUP-a, što Ministarstva obrane RH, preko 60 spremnika s vodom zaprimljenim od 1000 litara. Dakle cijelo to vrijeme kontinuirano je postojala opskrba alternativnim izvorima.
U međuvremenu, kao što znate i sami, odmah po Uskrsu, na uskrsni ponedjeljak započeli su radovi na spajanju vodoopskrbnog sustava, odnosno vodova Slavonski Brod sa vodocrpilištem Sikirevci. To spajanje je završeno, u ovom trenutku vrše se dodatne probe, odnosno predstoji tlačna proba, odnosno dezinfekcija cijevi i mi vjerujemo da će u zadanom roku ovaj sustav napajanja sa Sikirevaca biti kao što smo i naveli. Ono što svakako valja, odnosno na što valja ukazati jeste činjenica da vodocrpilište Jelas u ovom trenutku se koristi i sretni smo zbog toga, a ne smijemo zaboraviti činjenicu da je za uređaj na vodocrpilištu Jelas tijek 2000., odnosno 2001. godine uloženo oko 100 milijuna kuna Hrvatskih voda.
Što se tiče postupka plinifikacije rafinerije Brod, koji je isto tako bio spominjan danas tijekom rasprave, dakle, naravno da je ovaj eko incident, naravno da istraga koja još uvijek traje, da su zaustavili radove na ispitivanju produktovoda, mi se nadamo da će po utvrđivanju uzroka ovog eko incidenta biti omogućeno da se ide u smjeru plinifikacije rafinerije Brod jer držimo da je to nakon dugo godina što stanovnici Slavonskog Broda i okolnih općina…

…/Upadica Predsjednik: Hvala./…

… dakle, Brodsko-posavske županije udišu onečišćeni zrak i da će to biti rješenje onečišćenja zraka.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolegice Maksimčuk, izvolite.

Maksimčuk, Ljubica (HDZ)

Hvala lijepa.
Naravno da sam zadovoljna odgovorom, ali evo još jednom u ime svih brođana i žitelja susjednih općina koji su imali ovaj problem sa vodom, ja se zahvaljujem Vladi RH i svima koji su žurno reagirali i osigurali brođanima čistu opskrbu vodom, ali naravno, što žurno očekujemo, očekujemo žurno istragu jer brođane naravno ova tema zanima jako.
Hvala lijepa.
PDF