Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Luc-Polanc, Marta, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

23. pitanje poštovana zastupnica Marta Luc-Polanc, isto tako predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Luc-Polanc, Marta (SDP)

Zahvaljujem predsjedniče Sabora, poštovani predsjedniče Vlade, moje pitanje se odnosi na problem zagađenja vode u Slavonskom Brodu.
Naime u ponedjeljak, dakle prije 2 dana građani Slavonskog Broda su donijeli obavijest da imaju sada ispravnu i pitku vodu. Međutim, građani su vrlo uznemireni, nisu tu vijest prihvatili sa povjerenjem i većina građana i dan danas vam još ne konzumira vodu u Slavonskom Brodu.
A zašto je to tako, naime cijela ta krizna situacija koja je trajala jedno tjedno i pol dana je obilježena brojnim sukobima i političkim prepucavanjima između ministara vaše Vlade i gradonačelnika Duspare.
Pri tome je vaš ministar Ćorić optužio da naš vodovodni sustav, odnosno cijeli sustav pročišćavanja vode nije adekvatan, da je zapušten i da pročistačima je izašao rok trajanja. Naime, tu su vrlo ozbiljne optužbe i vjerujte građani su zbog njih vrlo uznemireni jer sada nisu sigurni za svoje, nisu sigurni u konzumiranje vode za svoje zdravlje.
Pa vam ja imam konkretno, s druge strane je gradonačelnik Duspara optužio Vladu da nešto prikriva. Pa ja imam konkretno dva pitanja koja bih vam postavila. Prvo pitanje, ukoliko Vlada ništa ne prikriva i ukoliko je sve bilo transparentno zbog čega mi u gradu Brodu do danas nismo dobili izvješće nadležnih inspekcija koje su bile na terenu a to je sanitarna inspekcija, vodopravna inspekcija, inspekcija zaštite okoliša, znači na stranu organi istrage, nas zanima šta je nadležna inspekcija utvrdila na terenu.
A broj 2, obzirom da ste objavili da je voda ispravna i zdrava za konzumiranje ja vas pitam kako to možete garantirati i biti u to sigurni obzirom da mi do danas ne znamo šta je uzrok zagađenja? Kako nam možete garantirati da već večeras voda neće biti zagađena ugljikovodicima?
Zahvaljujem.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa zastupnice Luc-Polanc, ovo je čini mi se treće pitanje od jutros koje se tiče Slavonskog Broda, ali to je dobro i normalno jer je kriza bila relevantna.
Dakle prvo uz svo dužno poštovanje prema Vladi nitko od nas ovdje nije ekspert za javno zdravstvo, niti je ekspert u nadležnim tijelima koja uzorkuju i ispituju sadržaj uzoraka vode koji su uzeti u Slavonskom Brodu. Sve što se napravilo napravilo se po pravilima struke i od strane Ministarstva zdravstva i nadležnih službi i od Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Vijest koja je objavljena i vijest iza koje stoje oni koji su gledali kakva je kvaliteta vode u vodovodu Slavonski Brod, govorimo o Jelasu i ona je u ovom trenutku takva da je i za piće i za kuhanje i to je najvažnije.
Dakle ne vidim zbog čega vi ili bilo tko drugi od građana Slavonskog Broda ne bi trebao u ovom trenutku vjerovati nakon ispitivanja koja su trajala praktički svakoga dana, koliko je meni poznato otkad je nastupila ta kriza. Dakle to je prva poruka.
Druga je što se tiče rada inspekcijskih službi, ministri su zatražili i od svih nadležnih službi pa uključivo i Ministarstva unutarnjih poslova da i policija napravi istragu što se dogodilo i sa onečišćenjem, dakle govorimo o stavljanju u funkciju produktovoda u cilju rješavanja strateškoga problema a to je onečišćenje zraka putem plinofikacije Rafinerije nafte Brod. Drugo da se vidi da li je taj problem koji je nastupio u onom području kada se izlazi s autoputa i vis a vis benzinske stanice na ulasku u Slavonski Brod, vezano uopće za zagađenje vode, jer nije to baš odmah jedno do drugoga koliko sam ja bio informiran i upoznat na sastanku stožera.
Dakle moramo pronaći da li postoji kauzalna veza između toga i ovog što se dogodilo. Kada to sve nadležne inspekcije i službe utvrde tada ćemo moći kategorički tvrditi što se zaista dogodilo.
Ono što sam učinio sa svoje strane je nalog svim ministrima, svim službama da se to do u detalje razjasni. Cilj Vlade ovdje nije nikakvo političko prepucavanje sa čelnicima jedinica lokalne i područne samouprave, naprotiv. Mi smo praktički sutradan od te vijesti bili petero članova Vlade u Slavonskom Brodu, razgovarali sa svim akterima tamo, došli u dobroj volji i ministar Tolušić kada je riječ o veterinarstvu i Damir Krstičević koordinator domovinske sigurnosti i ministar zdravstva oko javnog zdravstva i ministar Tolušić oko zaštite vode. Dakle svi smo bili tu.
I nema ni jednog elementa kojeg ja gledajući i u tijeku rješavanja tog problema i sada ex post vidim kao bilo što što je propušteno sa strane državne razine, naprotiv, napravljeno je odmah, napravljeno je učinkovito, napravljeno je brzo i to sve usred uskršnjih blagdana. To je ono što je bilo.
Da li se ta tema želi politički iskoristiti, poentirati, na neki način kritizirati Vladu ili vlast, to je O.K., to je nešto što je normalno, ja sam na to naučio na brojnim temama trenutno ali to u ovom trenutku nije bitno, ono što je bitno je povjerenje u stručne institucije koje su zadužene da kažu kakva je kvaliteta vode i za sva tijela koja će provesti temeljite istrage i dovesti nas do čvrstoga zaključka što se dogodilo i zašto. A da smo reagirali i za alternativni pravac govori da će se vodocrpilište Sikirevci praktički ovih dana spojiti na sustav vodovoda za Slavonski Brod i imati ćete mogućnost uz Jelas dobiti vodu u slučaju krize i drugim putem. Prema tome, za građane Slavonskog Broda i okolnih općina ovdje smo učinili sve što je bilo u našoj moći.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Prije očitovanja poštovane zastupnice, pozdravio bih učenike i učenice Hotelijersko-turističke škole iz Opatije. Dobro došli.
Pljesak!
Izvolite, poštovana Mata Luc-Polanc.

Luc-Polanc, Marta (SDP)

Hvala.
Poštovani potpredsjedniče Vlade, ja vama zahvaljujem na odgovoru, ali nisam zadovoljna odgovorom jer ne smatram da je bio dovoljno konkretan. Naime, vi navodite da ako je Zakon za javno zdravstvo potvrdio da je voda ispravna, da je to dovoljno samo po sebi. A onda pitam ja vas, zbog čega su onda predstavnici četiriju ministarstava došli na teren da riješe kriznu situaciju, ako je dovoljno sad da samo jedno tijelo neovisno o svim drugim uzrocima odluči da li je voda ispravna. Dakle, ja vjerujem u nalaz Zavoda za javno zdravstvo i to nitko ne spori, ali mi i dalje ne znamo što je zagadilo tu vodu, dakle, taj nalaz kako je danas ispravan, tako isto sutra može biti ponovo onečišćen.
Što se tiče vaših navoda da je Vlada djelovala brzo i učinkovito, ja želim navesti da brzina nije uvijek i kvaliteta, prema tome smatramo da su predstavnici Vlade trebali dolaziti kontinuirano na krizne stožere i kvalitetnije obavješćivati stanovništvo grada Broda, a posebno vezane uz ove inspekcijske nadzore koje sam ja navela jer vi u svom odgovoru miješate inspekcijske nadzore i istražene nadzore.
Dakle, Vlada ima nadležne inspekcije koje su nama odmah mogle podnijeti izvješća o stanju na terenu i kao treće, vezano uz optuživanja i politička prepucavanja uz Vladu, ja i dalje prigovaram na činjenicu da je ministar Ćorić ozbiljno optužio lokalnu vlast u gradu Brodu da vodovodni sustav nije kvalitetno održavan i želim da se odgovori da li se to radi o istinitim optužbama, ako su istinite, što će se poduzeti ili se radi o pukim političkim optuživanjima.
Zahvaljujem.
PDF