Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Miletić, Boris, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavit će poštovani zastupnik Boris Miletić predsjedniku Vlade RH gospodinu Plenkoviću.
Izvolite.

Miletić, Boris (IDS)

Hvala vam lijepa kolegice i kolege, uvaženi gospodine predsjedniče. Moje pitanje se odnosi na jedno područje kraj Pule, ali dozvolite mi kratak uvod. Svi skupa znamo koliko je turizam značajan za gospodarstvo Hrvatske, da udio turizma preko 20% u BDP-u i svi skupa znamo da je turizam na žalost jedna od rijetkih gospodarskih djelatnosti koje danas u Hrvatskoj doista funkcionira ne samo u smislu zapošljavanja prihoda već i u smislu investicija.
Ja bih vas zamolio gospodine predsjedniče Vlade da nam kažete koji je stav Vlade po pitanju područja bivšeg vojnog aerodroma kraj Pule, dakle neposredno uz civilni aerodrom koji funkcionira. Obzirom da je još prije 6 godina Ministarstvo obrane to područje proglasilo vojno besperspektivnim, a sve skupa nas je šokiralo i iznenadilo nedavno kad smo mogli čuti informacije gdje se spominje ponovna mogućnost reaktivacije tog dijela upravo u vojne svrhe.
Dakle, u međuvremenu nakon što je MORH to područje proglasio vojno besperspektivnim jedinice lokalne samouprave, dakle, općina Ližnjan i Istarska županija, kao jedinica regionalne samouprave, izmijenili su poslovne planove, obzirom na velik interes potencijalnih ulagača i to želim istaknuti u visoke tehnološke industrije.
Izmjenama planova, omogućeno je da se dakle, to područje stavi u civilne svrhe, u razvoj gospodarstva, međutim, kažem još jednom, nedavne informacije koje su se pojavile kako u javnosti, tako i u medijima, da se opet razmatra mogućnost militarizacije toga područja, sve nas je skupa šokiralo, zato molim stav vas kao predsjednika, odnosno, stav Vlade što namjeravate učiniti s tim područjem?

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovor, poštovanog predsjednika Vlade, gospodina Andreja Plenkovića.
Izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepo poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani zastupniče Miletić.
Ovdje je ministar obrane i potpredsjednik Vlade. Koliko je meni poznato, Hrvatska vojska je praktički, sve svoje objekte koji postoje u Istri dala jedinicama lokalne i područne samouprave.
Ovo je prema mojim informacijama jedini preostali objekt Hrvatske vojske i naših oružanih snaga, koji još fizički u posjedu Ministarstva obrane u cijeloj Istarskoj županiji. Detalji o nekada neperspektivnom ili danas perspektivnom pogledu na tu imovinu, su prije svega na nadležnom ministarstvu, Ministarstvu obrane i procjeni potrebe korištenja vojnoga dijela zračne luke u Puli.
Ja predlažem da vi kao gradonačelnik Pule krenete u dijalog sa Ministarstvom obrane, da vi iznesete vaše planove, koji su vezani i za razvoj turizma u Istri i razvoj same zračne luke i da vidite na koji način se danas promišlja u okviru Ministarstva obrane o potrebama i realnim koracima koji bi se poduzeli u vezi zračne luke u Puli.
S te strane Vlada u ovom trenutku ima poruku dijaloga za grad Pulu i za vas u vašoj dužnosti, s obzirom da je koncept Ministarstva obrane, pa naravno i Vlade, taj da prisutnost Hrvatske vojske bude šira u nizu hrvatskih gradova, nego što je to bilo do sada.
Evo, jedan od gradova je Sinj, gdje je povratak Hrvatske vojske u Sinj, izrazito dobro primjena, isto se radi i sa Vukovarom, isto se radi i sa Varaždinom, isto se radi i sa Pločama.
Svi ti potezi su naišli na dobar primjer i na jednu kvalitetniju i ravnomjerniju instituciju oružanih snaga na teritoriju RH. Što se tiče ove teme, ja bi zamolio potpredsjednika Vlade, ministra obrane, da sa vama razgovara o njoj i da vidimo koje je optimalno rješenje i sa aspekta sigurnosti i sa aspekta obrane i sa aspekta gospodarstva i razvoja turizma u Puli i u Istri.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala. Poštovani zastupnik Miletić, izvolite.

Miletić, Boris (IDS)

Hvala, Istarska županija i grad Pula je u proteklih 6 g. više puta komunicirala sa Ministarstvom obrane i upravo su sve ove informacije išle u tom smjeru, kao što je to ministarstvo odlučilo, da je to besperspektivno područje, dakle, potrošeni su novci poreznih obveznika, kako općine Ližnjan, tako Istarske županije, kao bi se izmijenili prostorni planovi i kako bi se prema identifikacije toga područja, kao vojnog besperspektivnog, omogućila civilna namjena.
Ti planovi su doneseni, na te planove i nadležno ministarstvo dalo svoje suglasnosti i ti planovi su na snazi. Ja sam siguran da nitko neće doći na Istru na godišnji odmor, da bi slušao probijanje zvučnog zida, nekoga vojnog aviona, to je stvar prošlosti.
Nama to u Istri ne treba, nikakvi vojni zrakoplovi i nikakva militarizacija. Ono na čemu inzistiramo, da se ta imovina stavi u funkciju, da ju MORH preda Ministarstvu državne imovine koja onda s time može raspolagati u civilnim namjenama, kao što su to prostorni planovi, županije i općina Ližnjan predvidjeli.
S druge strane, prije godinu i pol smo vrlo jasno govorili, nemojte povećavati PDV u turizmu u ugostiteljstvu, neće se objasniti ono što planirate. I brojevi vas demantiraju, imamo rast turizma, ali nemamo porast prihoda od PDV-a u ugostiteljstvu. A danas smo svjedoci da se investicija u ugostiteljstvu ili odgađaju li se jednostavno miču, njih nema.
Vidimo problem radne snage u ugostiteljstvu, jer je usluga ugostiteljstvu, to je servis, to je čovjek, previše opterećena PDV-ovm, stoga kada vam nešto kažemo iz opozicijskih redova pokušajte to uvažiti. Ne ide vojska i turizam, to naprosto ne ide zajedno. Ako je nešto dobro za Istru, vjerujem da je dobro za RH.
Hvala.
PDF