Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Raguž, Željko, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 8 pitanje, zastupnika Željka Raguža, koje upućuje ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, izvolite.

Raguž, Željko (HDZ)

Hvala predsjedniče Hrvatskog sabora, predsjedniče Vlade, ministri Vlade.
Moje pitanje upućeno ministrice kulture. Ministarstvo kulture i hrvatske bratovštine, Bokeljska mornarica 809 iz Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika, 19. siječnja ove godine, su organizirali znanstveno stručni skup, Bokeljska mornarica i kolo Sv. Tripuna, kao tradicija Bokeljska Hrvata.
Sudionici skupa složili su se kako je jedini mogući način za upis Bokeljske mornarice i kola Svetog Tripuna na UNSECO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne zaštite čovječanstva, zajednička nominacija Hrvatske i Crne Gore, zbog neraskidljive veze Bokeljske mornarice i Katoličke crkve i hrvatskog naroda.
Zbog činjenica da hrvatska manjina u Crnoj Gori doprinosi razvijanju prijateljstva između Hrvatske i Crne Gore, što je Ministarstvo kulture poduzelo da se tradicija Bokeljske mornarice zaštiti i na međunarodnoj razini, kao dio povijesne i kulturne baštine hrvatskog naroda i posebice Hrvata Boke kotorske u Crnoj Gori.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Ministrice, izvolite.

Obuljen Koržinek, Nina

Hvala vam gospodine predsjedniče, uvaženi gospodine zastupniče, hvala vam na ovom pitanju. Bilo je dosta rasprave i u medijima o ovoj temi. Ja bih uvodno možda spomenula kako je RH, europska država sa najvećim brojem upisanih dobara na reprezentativnoj listi UNESCO-a, nematerijalne kulturne baštine. Imamo doista veliko iskustvo, imamo 14 dobara, koji su do sada upisani i to svoje veliko iskustvo zapravo dijelimo sa brojnim državama s kojima pripremamo bilo zajedničke kandidature ili sudjelujemo u raznim znanstvenim skupovima, kako bismo potaknuli veću brigu za nematerijalnom kulturnu baštinu.
U duhu takvog poticanja takve suradnje, još prije 2,5 g. pokrenuta je dosita inicijativa da RH i Republika Crna Gora, zajedničkom prekograničnom kandidaturom, nastupe prema UNSECO-u i kandidiraju zapravo dva dobra, baštinu Bokeljsku mornaricu i tradiciju obilježavanja i njegovanje Bokeljske mornarice u Crnoj Gori i s druge strane u RH, tradiciju Hrvata, koji već dulje od 100 g. njeguju tu tradicija slavljenja Tripundanskih svečanosti.
Oba dobra i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj, upisana su u nacionalne registre, međutim, tijekom tih višegodišnjih razgovora, Crna Gora je ipak odlučila da će ići sa samostalnom kandidaturom i tu smo se mi odlučili i kroz Ministarstvo vanjskih poslova i kroz Ministarstvo kulture, ali i kroz brojne stručnjake i stručne kontakte kako bismo u prvom redu udrugama, hrvatskim udrugama, koje djeluju u Crnoj Gori, pomogli, da artikuliraju svoje pozicije i mogu reći, da smo zadovoljni, da je na kraju ta Crnogorska kandidatura priznala i prepoznala doprinos Hrvata i Katolika.
I da ona u svom izričaju naglašava da se radi o kulturnom dobru, koje dominanto baštine Hrvati, Katolici, Boke kotorske i Crne Gore, a onda i svi ostali narodi.
Paralelno s tim RH je u suradnji sa udrugama koje ste spomenuli, posebno Ministarstvo kulture poduzela cijeli niz koraka, organizirali smo i znanstveno stručni skup i izložbu i pripremili hrvatsku kandidaturu koja je isto tako krajem prošlom mjeseca predana UNSECO-u, gdje smo kandidirali Tripundanske svečanosti i obilježavanje Tripundanskih svečanosti u RH, kao mi se nadamo 15 nematerijalno dobro, koje će RH upisati.
Ono što je bio naš stav, stav Vlade, stav resornih ministarstava koje su se s tim bavili je, da su se ovim pitanjem u prvom redu bavili i zaštitom Hrvatske, nacionalne manjine u Crnoj Gori, njihove pozicije, njihove opstojnosti, pozivali smo se i na svoju Ustavnu obvezu i vjerujemo da je ovaj proces zaista temelj za nastavak dobre suradnje između Crne Gore i Hrvatske i da ćemo u procesu evaluacije, vidjeti kako će se dalje razvijati i vjerujemo da će UNESCO prepoznati ovu iznimno vrijednu zaštitu i upisati je kao nematerijalnu kulturno dobro obiju država, prepoznajući ponavljam još jednom, ključni doprinos hrvatskog naroda i Katoličke tradicije u oblikovanju tog nematerijalnog kulturnog dobra.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Raguž izvolite.

Raguž, Željko (HDZ)

Zadovoljan sam odgovorom, zahvaljujem ministrici kulture.
Hvala.
PDF