Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Varda, Kažimir, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na pitanje broj 7, poštovani zastupnik Kažimir Varda pitanje postavlja ministru rada i mirovinskog sustava, Marku Paviću, izvolite.

Varda, Kažimir (Stranka rada i solidarnosti)

Hvala lijepo poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade, ministrice i ministri.
Poštovani ministre Paviću, imam mnogo pitanja, ali pokušat ću staviti potpitanja ili pitanja vezano za mirovinski sustav, sublimirati u jednome.
Naime u javnosti se već nekoliko mjeseci raspravlja o postojećoj mirovinskoj reformi pa se govori da će osobe koji su rođene 1962. godine a koje imaju isti staž kao i netko rođen '61. imati nekoliko stotina kuna manje mirovine i da ćete ukinuti beneficirani radni staž.
Kako s druge pak strane komentirate kritike da će podizanje dobne granice odlaska u mirovinu na 67 godina ići s posla na groblje?
Zanima u kojoj je fazi priprema reforme, kada će ona stupiti na snagu a posebno koje mjere predviđate i kako će one poboljšati život sadašnjih i budućih umirovljenika a da bi mirovinski sustav bi bio održiv?
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre.

Pavić, Marko (HDZ)

Hvala lijepa poštovani predsjedniče Sabora, poštovani zastupnici.
Hvala lijepa uvaženom zastupniku Vardi na pitanju da odgovorimo i demantiramo određene glasine koje su se …/Govornik se ne razumije./… u medijski prostor.
Na početku bi svakako htio podsjetiti da već zakonom iz 2014. godine hrvatski građani će raditi do 67 godine ali isto tako bi htio podsjetiti da oni koji rano ulaze u sustav rada a to su prvenstveno zanimanja koja imaju niži stupanj obrazovanja da oni mogu već i sada odlaziti ranije u mirovinu, to su tzv. mirovine sa dugotrajnim stažem gdje netko tko ima 40 godina staža već sada može sa 60 godina ići u mirovinu.
Taj institut ćemo zadržati i ovo što ste rekli, s groblje na posao, neće biti za one radnike, recimo blagajnice, radnike u građevini.
Svakako bi htio reći da hrvatski mirovinski sustav je održiv i mirovine i njihova isplata su neupitne no isto tako otprilike 39 milijardi kuna koje imamo, koje izdvajamo iz proračuna za mirovinu samo se dio skupi 56% od doprinosa a 17 milijardi kuna subvencioniramo iz proračuna i upravo preporuke Europske komisije idu u tom smjeru. Samo 20% hrvatskih umirovljenika ima puni staž, dakle odradili su 40 godina.
Cilj ove reforme koju ćemo vrlo skoro pokrenuti, radne skupine ćemo ovaj mjesec okupiti, je da osiguramo održivost ali …/Govornik se ne razumije./… kako sadašnjih tako i budućih umirovljenika.
Većina reforme će se odnositi na buduće umirovljenike ali imamo i dio koji se tiče sadašnjih pogotovo pitanje njihovog uključivanja na tržište rada.
Ove godine predvidjeli smo u proračunu 1,4 milijarde kuna za povećanje mirovina putem tzv. švicarske formule ali mi smo svjesni da je to malo za naše umirovljenike, svjesni smo da isto tako penzije, mirovine nisu velike, no svjesni smo da 1,4 milijarde kuna je bio maksimum koji se ove godine mogao osigurati.
Cilj je da nijedna skupina osiguranika ne bude oštećena i u pravo u tom smjeru će ići reforma koju ćemo predložiti.
Upravo iz toga riješit ćemo pitanje dodatka od 27%. Za sada samo 17 korisnika su zatečeni tim pitanje, u slijedećim godinama to će biti puno više ali isto tako cjelovitom mirovinskom reformom predložiti ćemo rješavanje tog pitanja, da apsolutno nitko ne bude oštećen. Unaprijediti ćemo drugi i treći mirovinski stup. Podsjetio bi da, u drugome mirovinskom stupu imamo 92 milijarde kuna, koje su sigurne jer 73% je uloženo u hrvatske obveznice, 16% u strane obveznice, a samo 11% u dionice.
No ono što jako zabrinjava, da 96% hrvatskih građana ne odabire svoj mirovinski stup u obveznim mirovinskom osiguranju, a jako ih malo ima štednju u trećem mirovinskom stupu. 2020. planiramo uvesti nacionalnu mirovinu, za one koji imaju manje od 15 g. staža da upravo i njih respektiramo.
Što se tiče beneficiranog radnog staža, neće biti tu ukidanja zanimanja. No, isto tako prema studiju, koji je napravio Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, želimo prilagoditi ta zanimanja 21. stoljeću.
Sve u svemu, cijelo obuhvatna mirovinska reforma, planirano je da ide sa 1.1.2019. kao što sam rekao, cilj je osigurati održivost i sigurnost sustava.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje, kolega Varda.

Varda, Kažimir (Stranka rada i solidarnosti)

Hvala poštovani ministre, ugl. sam zadovoljan međutim, nestrpljivo očekujemo mirovinsku reformu. Vidim da vodite računa, da napravite sveobuhvatnu analizu, a sve u smislu održivosti mirovinskog sustava. To je ono što je najvažnije radi sigurnosti mirovine.
Pa vam zahvaljujem i nadam se da ćete u tome uspjeti.
Hvala vam lijepo.
PDF