Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Jelkovac, Marija, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prelazimo sada na 2 pitanje, poštovana zastupnica Marija Jelkovac, postavlja pitanje potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva poduzetništva i obrta Martini Dalić, izvolite.

Jelkovac, Marija (HDZ)

Hvala lijepa poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovana potpredsjednice Vlade.
Evo, prije godinu dana, hrvatskom gospodarstvu, prijetio je kolaps koji bi izazvao stečaj Agrokora, prvenstveno jer je u njegovom sastavu bilo preko 70 trgovačkih društava i pravnih osoba, koji bi tim stečajem bile direktno ugrožene, jer bi se i nad tim kompanijama, morao također provesti stečajni postupak.
Stečajem Agrokora, također bilo je ugroženo 28000 radnih mjesta. Stečajem Agrokorovih kompanija, vrlo vjerojatno, značio bi i stečaj brojnih dobavljača, a to bi potencijalno značilo i ugrožavanja stabilnosti i financijskog sustava, te i državnog proračuna, zbog ogromnih troškova, a isto tako ugrozio bi i porezne obveznike.
Obveza Vlade je štiti i gospodarski sustava i brinuti se o javnom interesu dobrobiti građana, te je stoga vlada i predložila da se u hitnoj proceduri donese Zakon o postupku izvanredne uprave, u trgovačkim društvima od značaja za RH, čiji je osnovni cilj bio, stabilizirati poslovanje svih kompanija u sustavu Agrokora, a prije svega očuvati radna mjesta.
Kako danas stvari stoji, Agrokor, aktivno upravlja svojim likvidnošću, plaćeno je 490 milijuna eura, graničnog i starog duga dobavljačima, na dan 9. travanja ove godine, stanje sredstava na računima sustava Agrokor iznosi oko milijardu i pol kuna. A stanje prije godinu dana na dan 10. travanja 2017. g. iznosilo je samo 6 kn.
Na sjednici Vlade također je predstavljeno izvješće o postupku izvanredne uprave u Agrokoru u kojem je objavljeno da je postignut načelni sporazum vjerovnika o ključnim elementima nagodbe. Potpisan je prijedlog nacrta.
Dakle postupak izvanredne uprave daje rezultate, ide svojim tijekom.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam, gotovo je vrijeme.
Izvolite kolegice Dalić.

Dalić, Martina (Nezavisni)

Poštovana gospođo Jelkovac, pa u kontekstu ovoga što ste kazali ono što mogu u ovom trenutku reći jest da načelan dogovor o nagodbi koji si su postigli vjerovnici predstavlja jedan od bitnih koraka i predstavlja rekla bih kapitalan korak prema dovršetku cjelokupnog postupka izvanredne uprave i prema vraćanju sustava Agrokoru normalno poslovanje.
Naravno pred izvanrednom upravom je još mnogo posla. Taj načelan sporazum treba prenijeti u pravni dokument koji će se onda podnijeti sudu i o kojem će vjerovnici glasovati. Međutim ono što načelan sporazum sadrži, sadrži Sporazum o bitnim kapitalnim pitanjima a koja se tiču dogovora vjerovnika kako će Agrokor u budućnosti funkcionirati, na koji način će se utvrditi buduća vlasnička struktura, odnosno na koji način će se vjerovnici naplatiti.
S obzirom da ogromni dugovi od 57 milijardi kuna se očigledno neće moći naplatiti u novcu, onda će se sadašnji vjerovnici naplaćivati jednim dijelom iz vlasništva, jednim dijelom novim dugom koji će se uspostaviti na razini nove kompanije, a preostali dio duga otpisati.
Posebno važan sadržaj ovoga sporazuma čini i dogovor sa dobavljačima kojim će se u sljedeće četiri godine isplatiti još 80 milijuna eura tzv. graničnog duga, a isto tako uređeno je i utvrđeno i način na koji će budući vlasnici Agrokora osigurati da postoji suradnja između Agrokora i njegovih sadašnjih dobavljača odnosno hrvatske industrije.
Malo se o tome govorilo ovih dana, ali isto tako sporazum sadrži i odredbu o zadržavanju svih ugovora o radu što znači da su radna mjesta osigurana i da će sva sadašnja radna mjesta biti očuvana i u novom sustavu. Mislim da je ovo zasigurno jedan od kapitalnih koraka u cjelokupnom postupku. Prethodna dva bila su vezana uz održavanje poslovanja i stabiliziranje poslovanja.
Bio je to naravno početak same izvanredne uprave i osiguranje isplate plaća i pokretanje poslovanja. Drugi je svakako bio osiguranje novog financiranja koje je omogućilo i osiguralo da cjelokupni postupak stabiliziranja Agrokora ne pada na teret poreznih obveznika. Ovo je mislim treći značajan korak, treći kamen temeljac u uspješnosti ovoga procesa a četvrti će naravno biti dovršetak izvanredne uprave.
Ono što u ovom trenutku držim da možemo reći jest da svi dosadašnji rezultati procesa izvanredne uprave pokazuju da su sistemski rizici koji su se pojavili za cjelokupno gospodarstvo, a mogli su nastati od nekontroliranog stečaja Agrokora savladani, te da u ovoj konačnoj fazi pravnim dovršetkom dogovora vjerovnika su osigurani preduvjeti za normalno poslovanje Agrokora u budućnosti sa novim vlasnicima. Ali očekujem na puno kvalitetnijim poslovnim osnovama, na puno kvalitetnijim tržišnim osnovama u kojima se više nikada neće ponoviti neplaćanja, nedopustivo dugi rokovi plaćanja i nedopustiva ovisnost malih o velikima na način koji nije utemeljen na tržišnim odnosima.
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Očitovanje zastupnica Jelkovac, izvolite.

Jelkovac, Marija (HDZ)

Hvala poštovana potpredsjednice Vlade.
Evo zadovoljna sam odgovorom iako nisam do kraja uspjela postavit pitanje zbog isteka vremena mislim da ste odradili vrlo kompleksan posao i da je najvažnije da su očuvana radna mjesta i da sve ide prema planu, završetku tog vrlo kompliciranog procesa.
Hvala.
PDF