Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Lukačić, Ljubica, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje.
Poštovana zastupnica Ljubica Lukačić postavlja pitanje ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, izvolite.

Lukačić, Ljubica (HDZ)

Hvala vam lijepa gospodine potpredsjedniče.
Kao što ste rekli ja ću moje pitanje uputiti gospodinu Draženu Bošnjakoviću, ministru pravosuđa.
Gospodine ministre Ovršni zakon često se mijenja, a svi znamo da česte izmjene zakona donose našim građanima određenu nesigurnost. Vi ste gospodine ministre u prošloj godini u nekoliko navrata izjavili da je potrebno donijeti jedan cjelovit Ovršni zakon koji bi omogućio da se ovršni postupak provodi učinkovito, ekonomično i brzo a jednako tako koji bi omogućio da se štititi dostojanstvo ovršenika.
Ja vas molim gospodine ministre možete li reći je li Ministarstvo pravosuđa išta učinilo po pitanju izrade novog Ovršnog zakona? I ako je koji bi bili njegovi ciljevi.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre.

Bošnjaković, Dražen (HDZ)

Poštovana zastupnice Lukačić, hvala vam lijepo na ovom pitanju i doista u pravu ste kad kažete da smo Ovršni zakon prečesto mijenjali i zapravo česte izmjene dovode i do određenih teškoća u njegovoj primjeni i praksi.
Nakon štos u zadnje izmjene Ovršnog zakona stupile na snagu mi smo u Ministarstvu pravosuđa donijeli smo odluku o osnivanju jedne radne skupine koja će, dakle raditi na izradi jednog potpuno novog Ovršnog zakona i to je napravljeno. I radna skupina za izradu Ovršnog zakona funkcionira i radi.
Ono što želimo postići tim novim Ovršnim zakonom doista je jedan sustav, jer ovrha i u Hrvatskoj i svugdje u svijetu mora biti proces koji nakon što suđenje traje ne znam koliko dugo, nakon što netko nekome ostane dužan ili ne ispuni tražbine ovrha mora ići brzo i učinkovito. Ali ono što je zapravo također jednako važan zahtjev ovrha mora ići na način da najmanje šteti i da najmanje nanese štete i samom ovršeniku i da u tom postupku zapravo se sačuva i njegov dignitet i da on ima zapravo pune uvjete i za egzistenciju i za rad.
Upravo te ciljeve smo mi i stavili zapravo u cilj rada te radne skupine za izradu novog Ovršnog zakona gdje smo također uočili jasno i slabosti koje sada imamo u sustavu, a to su vrlo visoki troškovi koji se u ovrsi pojavljuju jer imamo puno sudionika. Sudjeluju i javni bilježnici i odvjetnici i FINA i sud i svi imaju nekakvu svoju ulogu u toj ovrsi. Vrlo često nekoordinirano i rade. Također želimo jednu koncentraciju tog postupka, ali ono što smo izričito stavili želimo i smanjit te troškove ovrhe.
Ono što je bilo govora također koliko nam treba za izradu jednog takvog zakona to je vrlo složen zakonski projekt. To nije projekt koji možemo napraviti u nekakvom kratkom vremenu. I mi kao ministarstvo pružit ćemo cijelu potporu infrastrukturu, osigurat ćemo sve uvjete da taj postupak ide što je moguće brže.
Ali nismo sigurni da to možemo u ovoj godini napraviti, zato to nismo niti stavili u nacionalni program zakonodavnih aktivnosti za 2018. godinu. Ali učinit ćemo sve da ga u najkraćem mogućem roku napravimo.
Radna skupina koju smo osnovali je vrlo kompetentna, ona je vrlo široka. U njoj su zapravo ja bih rekao sve relevantne skupine koje u ovrsi sudjeluju.
Tu su i suci koji se bave ovrhom, tu su i državni odvjetnici, tu su predstavnici FINA-e, tu su predstavnici Državnog odvjetništva, tu su predstavnici Odvjetničke komore, Gospodarske komore, ali tu su i predstavnici sindikata. I po prvi puta smo u okviru te radne skupine omogućili da budu članovi i onih zapravo zainteresiranih skupina, dakle tu su predstavnici Udruge „Blokirani“ i svatko sa svog stajališta, sa svoje pozicije će siguran sam pridonijeti da taj posao bude dobro i kvalitetno napravljen.
Ovaj rok u kojem ćemo zapravo to sve skupa raditi, ja mislim da nakon što smo donijeli ovdje ove zadnje izmjene Ovršnog zakona stvorili smo ipak određene povoljnije uvjete za naše ovršenike, jer se danas u Hrvatskoj ne može dogoditi da nitko više radi ovrhe završi na ulici, na cesti. Dakle, država u takvim situacijama jamči dom i još cijeli niz zapravo povoljnih stvari koje ublažavaju, zapravo tu ovrhu smo donijeli.
Tako da evo, radna skupina radi i ja vjerujem da ćemo brzo imati jedan kvalitetan nacrt ukoliko to bilo moguće.
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite kolegica Lukačić.

Lukačić, Ljubica (HDZ)

Hvala vam lijepa gospodine ministre na ovako opširnom odgovoru. Ja sam sigurna da će radna skupina napraviti dobar posao, da će Vlada nama ovdje u Hrvatskom saboru predložiti jedan kvalitetan prijedlog zakona o kojem ćemo raspravljati i koji će doista omogućiti da se ovršni postupak provodi brzo, učinkovito i ekonomično.
A ono što mi se čini neću reći najvažnije, ali izuzetno važno da se doista zaštiti dostojanstvo ovršenika i da će to biti jedan kvalitetan zakon kojeg nećemo morati često mijenjati.
Hvala vam lijepa.
PDF