Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Klarić, Tomislav, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje.
Sada je na redu zastupnik Tomislav Klarić koji postavlja pitanje ministru državne imovine Goranu Mariću, izvolite.

Klarić, Tomislav (HDZ)

Uvaženi gospodine ministre.
Ministarstvo državne imovine najavljuje aktiviranje državne imovine naročito poslovnih prostora u vlasništvu RH. Svjedoci smo a i svi znamo, imamo čitav niz primjera da praktički u svim gradovima na području RH od Zagreba, Rijeke, Splita pa sve tamo do Dubrovnika imamo čitav niz takvih prostora, mnogi od njih se koriste bespravno, neki od njih se daju i u nekakav pod najam pa evo moje pitanje glasi, što činite po tom pitanju i na koji način mislite razriješiti ovu situaciji i aktivirati te prostore?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Ministre, izvolite.

Marić, Goran (HDZ)

Hvala lijepa.
Cjenjeni zastupniče Klarić, ne samo da ministarstvo najavljuje aktiviranje nego je već i aktiviralo na stotine nekretnina, stavilo u funkciju i osjetni su prohodi u državnom proračunu na temelju toga.
Ali da bismo razumjeli ono što činimo, trebali bismo znati barem načelno kako je zatečeno odnosno postojeće stanje a ja sam siguran da vi i u odnosu prema Ministarstvu državne imovine i ono što smo surađivali, jako dobro znate što je Ministarstvo državne imovine učinilo, pa i u vašem području i u vašem kraju jer koliko je pridonijelo onakvoj poduzetničkoj zoni koja je u gradu Bakru kakve nema u Hrvatskoj.
Zatečeno stanje je deprimirajuće ali ono nije posljedica pretposljednje Vlade ili posljednje Vlade ili lijeve ili desne opcije, to je sedimentna pojava koja se godinama taložila. Registar državne imovine kao da ne postoji, nije točan, nije potpun, nisu podaci sigurni.
Državna revizija je posljednji nalaz ocijenila nepovoljnim, to je jedan od rijetkih nalaza Državne revizije gdje pravni prednik Ministarstva državne imovine zbog uočenih nepravilnosti i negativnosti dao nepovoljnu ocjenu a oni jako teško daju nepovoljnu ocjenu. Dali su 49 naloga za ispravak, moja zadaća je bila odmah i startu da se do kraja prošle godine otklone sve nepravilnosti i evo mogu vam kazati da su svih 49 nepravilnosti koje je utvrdila Državna revizija otklonjene u ovoj protekloj godinu dana pa i to …/Govornik se ne razumije./… što radi Ministarstvo državne imovine.
Pripremili smo objavu natječaja u Zagrebu za 100 poslovnih prostora, utvrdi se koji su u registru prazni, slobodni.
Izvršimo očevid od tih sto poslovnih prostora, 40 nije uopće slobodno. Oni su puni, tamo netko radi, ali nitko ne zna ni tko je, nitko ne zna, nemaju nikakav ugovorni odnos. Na tisuće bespravnih i na stotine protupravnih. To je ta sedimentna pojava u odnosu prema državnoj imovini.
Mi smo objavili samo u 12 mjesecu za sto poslovnih prostora natječaj. Rezultat tog natječaja je da smo samo za dva poslovna prostora po sto kvadrata dobili zakupninu veću nego za 50 poslovnih prostora kako se do sada radilo. 52000 kuna je za jedan poslovni prostor, 32000 kuna za drugi poslovni prostor i tako u nedogled.
Za Zagreb smo izvršili očevid za 800 poslovnih prostora. Ali znate u registru imate primjerice Ilica 42, prizemlje desno poslovni prostor 82 kvadrata. Očevid se napravi, taj prostor ne postoji. Ni u naravi ga nema. I tako diljem Hrvatske. Vratili smo mnoge bespravne korisnike u vlasništvo RH, neke i zvučne koji su 25 godina uzurpirali i ono što je jedna slika odnosa prema državnoj imovini. To je bilo rasipništvo, neodgovornost.
Mi smo sada i u Zagrebu i izvan Zagreba raspisali natječaj prvi put za poslovne prostore. Objavili smo natječaj i za 4 turistička hotela koji također imaju ogromne nekretnine. Rezultat tog natječaja je, iako su me prozivali za prošlu godinu da nismo uprihodovali 100 milijuna kuna. Prihod će biti 520 milijuna kuna za ta četiri hotela i više od milijardu i 200 milijuna kuna ulaganja koliko nekretnina će biti angažirano samo u tim projektima to će se tek rezultirati.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Kolega Klarić, izvolite.

Klarić, Tomislav (HDZ)

Uvaženi gospodine ministre, zahvaljujem se na vašem odgovoru i uvjeren sam da ne samo ja, nego i brojni moji kolege načelnici, gradonačelnici diljem Hrvatske pozdravljaju tako nešto s tim da smo svjesni da je i u ovom trenutku i nakon svih vaših poduzetih radnji teško znati pravo stanje državne imovine s obzirom na nesređeni katastar i sve ono što treba poduzeti.
I vjerujem da vodite računa o tome, a to ćemo mi pozdraviti naročito na terenu jer je ogroman broj tih nekakvih poslovnih prostora, objekata koji su u vlasništvu RH u derutnom stanju, u jako lošoj kondiciji, tako da će potrebno biti i osigurati dostatna sredstva i za njihova tekuća održavanja, a i nekakva investicijska održavanja. A ukoliko se ustroji red pa država počne stvarno voditi brigu kako vi najavljujete i kako ste započeli u svakom slučaju podrška i zahvaljujem se na odgovoru.
PDF