Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Ćelić, Ivan, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na iduće pitanje.
Poštovani kolega Ivan Ćelić, pitanje postavlja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.
Izvolite.

Ćelić, Ivan (HDZ)

Zahvaljujem gospodine predsjedniče.
Poštovani gospodine ministre Kujundžiću, mijenjaju se Vlade RH, mijenjaju se ministri zdravstva, ali ono što ostaje kao konstanta to su dugovi u zdravstvu.
Rebalansom proračuna 2017. godine resoru zdravstva je dodijeljeno dodatnih 1,1 milijarde kuna i od toga je odmah za smanjenje dugova veledrogerijama uplaćeno 870 milijuna kuna. Svake dvije do četiri godine imali smo situaciju da su se sanirali dugovi u zdravstvu i posljednja velika sanacija bila je za vrijeme ministra financija gospodina Linića kada je uplaćeno 6 i pol milijardi kuna. Međutim već nakon nepune dvije godine od te sanacije duga dugovi su iznosili preko 7 milijardi kuna.
Mene zanima informacija koliki su aktualni dugovi u zdravstvu? Što planirate učiniti da dugovi budu stabilni, odnosno da progresivno ne rastu i smatrate li da je postojeći zdravstveni sustav u RH održiv?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre.

Kujundžić, Milan (HDZ)

Poštovani gospodine zastupniče Ćelić, hvala vam lijepa što opet otvaramo ovo pitanje, jer gospodin Beus je negdje na tome tragu govorio zapravo o problemima financija u zdravstvu. Svi znamo da malo je zemalja u svijetu koje ma kako bio visok njihov proračun na godišnjoj razini ne rade deficit. Primjerice Engleska zgodno je zbog okruglih brojeva, proračun za zdravstvo ima sto milijardi funti. Otprilike svake godine njihov deficit je oko 20 milijuna funti.
Na žalost i u našem zdravstvenom sustavu čitav niz godina proizveden je, odnosno proizvođen je deficit i svake godine su se povećavali dugovi u zdravstvu i ovo što ste naveli, povremeno su se događale sanacije, međutim tzv. sanacije su zapravo povećanje javnog duga, taj dug je ostao, zapisan je i nekoga mora vratiti.
Ovo je prvi puta nakon čitavog niza godina gdje završavamo godinu gdje dug ukupni u zdravstvu i dospjela dugovanja u zdravstvu su smanjeni a da pri tome nije došlo do tzv. sanacije odnosno nije došlo do povećanja javnoga duga i na drugi način rečeno opterećenja koja ostavljamo svojoj djeci.
Ova Vlada je ove godine to učinila na način gdje je rebalansom ispoštovala svoju zakonsku obvezu koju ima prema zdravstvenome sustavu i onako simbolički rečeno, ova Vlada je platila skoro sve što je trebala platiti.
Na tome tragu zrelosti s jedne strane u kontroliranju troškova i s druge strane brige svih nas sa čuvati zdravstveni sustav je nešto na čemu vjerujem da ćemo ustrajati i ove godine i godina koje su pred nama a da ne bi ispalo da smo zapravo radili što se nekada dnevno politički voli reći nekakve štednje i restrikcije, nismo radili, primjerice Fond za skupe lijekove ove godine, mislim na 2017., povećan je za tridesetak posto što je na razini jedne godine izrazito veliki postotak, dakle uvažavali smo sve nove metode liječenja, uvažavali smo sve nove lijekove ma kako nam teško bilo.
Ja apeliram na sve, neovisno tko pripada kojoj stranci da zdravstvenu skrb sačuvamo po dostupnosti i po kvaliteti a na taj način isto tako da ne idemo dnevno politički napadati jedni druge pa govoriti s tzv. brigom o bolesnima, da netko to mora platiti i svi zajedno kao što je ova Vlada ove godine učinila, ustrajmo na tome tragu, osigurajmo zdravstveni sustav i po kvaliteti i po ljudskim resursima i po dostupnosti a i financijski. Ja vjerujem da ćemo ovu godinu na tome tragu ustrajati da se dugovi neće povećavati odnosno deficit nećemo ostavljati iza sebe.
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite kolega Čelić.

Ćelić, Ivan (HDZ)

Evo zahvaljujem na odgovoru, ja se nadam da će u nacionalnom programu reformi u kojima je i reforma zdravstvenog sustava koja zasigurno uključuje i izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Vlada RH na čelu sa gospodin Andrejom Plenkovićem i vama kao ministru zdravstva, učiniti da hrvatski zdravstveni sustav bude prepoznatljiv i održiv i na razini EU-a jer najčešće govorimo o lošim stranama hrvatskog zdravstvenog sustava a mi koji smo unutar tog zdravstvenog sustava znamo da su područja poput transplantacijske medicine, poput sustava liječenja opijatskih ovisnika prema svim kriterijima uvijek u vrhu u usporedbi s drugim zemljama EU-a.
I na kraju bih vas zamolio u ime 6,5 oboljelih od multiple skleroze da podržite njihovu kampanju, naime postoje neki diskriminatorni kriteriji kao što je recimo gornja dobna granica osobe koje boluju od multiple skleroze starije od 55 godina ne mogu dobiti lijek za multiplu sklerozu, pa vas molim da snagom pozicije koju sada obnašate, doprinesete da osobe oboljele od multiple skleroze dobiju kvalitetnu zdravstvenu skrb.
Hvala.
PDF