Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Batinić, Milorad, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Idemo na 31. pitanje, poštovani kolega Milorad Batinić, postavlja ga potpredsjedniku Vlade i ministru graditeljstva i prostornog uređenja, Predragu Štromaru.
Izvolite.

Batinić, Milorad (HNS)

Hvala predsjedniče Sabora.
Poštovani predsjedniče Vlade, potpredsjednice, potpredsjednici, ministri.
Svoje pitanje postavljam potpredsjedniku ministru graditeljstva, gospodinu Štromaru. Vlada je početkom 2018.g. krenula sa novim programom energetske obnove javne zgrada u proračunu smo osigurali, mislim da je oko 380 milijuna kuna.
Mene zanima, ministre, da li temeljem vama dostupnih informacija, možete kazati koliki je interes onih koji se mogu kandidirati na te projekte, znači državna tijela, jedinice lokalne samouprave. I da li smatrate da će tih 380 milijuna temeljem informacija, odnosno, jer projekt je, teče do iskorištenja sredstava, da li će biti dovoljno? I da li možda već sada, ukoliko imate informacije da se iskazuje veliki interes, da li će biti mogućnost kroz rebalans da se dodatno osigura dodatna sredstva.
Prvenstveno to pitam, iz razloga jer je vrlo pojačan, vrlo veliki interes i informiranje od određenih građevinskih tvrtki, malih, srednjih poduzeća, koje ovdje vide interes za ne samo za dodatnim zapošljavanjem, nego i za povratom jednog broja zaposlenika, koji su ih slijedom ekonomskih okolnosti napustili.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite potpredsjedniče Vlade.

Štromar, Predrag (HNS)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče Sabora.
Poštovane gospođe i gospodo saborski zastupnici, predsjedniče Vlade, kolegice i kolege.
Gospodine saborski zastupniče Batiniću, da evo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je prije same objave ovog natječaja za obnovu, energetsku obnovu javnih zgrada, napravila jednu konferenciju, gdje su bili predstavnici i državnih institucija, države ali i jedinica lokalne samouprave, regionalne uprave, odazvalo se više od 300 ljudi zainteresiranih koji vode energetsku obnovu tih objekata.
Po tome smo vidjeli da će biti velika zainteresiranost i da je to dobar projekat. A dobar je projekat iz razloga, ima više razloga, jedan je onaj osnovni, a to je da će se smanjiti potrošnja energenata za hlađenje i grijanje. Biti će obnovljene zgrade biti će ugodnije raditi službenicima i namještenicima …/Govornik se ne razumije./… korisnicima usluga koji traže usluge u tim zgradama sigurno biti isto ugodnije i dobiti će kvalitetniju i bolju uslugu. Međutim ima i tu drugih korisnosti.
Jedna od korisnosti je da će općine, gradovi i županije a i država manje trošiti novaca na energente i moći će ta sredstva uložiti u nešto drugo. Konkretno od općina i gradova će sami vijećnici u gradskim vijećima, općinskim vijećima i skupština županije odrediti kuda će sa tim novcima a to će sigurno biti na dobrobit naših građana, najvjerojatnije u vrtiće, u škole. Ono što je danas izuzetno bitno našim građanima, što im je bitno da ne bi odlazili van iz države.
Međutim tu je jako bitno napomenuti građevinski sektor. Građevinski sektor će zahvaljujući ovom natječaju ili još onima koji se provode imati u sljedećih 4 do 5 godina 5 milijardi kuna posla koji će moći obavljati uglavnom male i srednje tvrtke u RH. Ja tu očekujem da će se povećati plaće u građevinskom sektoru ali i da će neki naši radnici koji su otišli u Njemačku, Austriju, Sloveniju se vratiti u Hrvatsku.
Ima još dosta korisnosti a da ima korisnosti potvrđuje evo imam i danas informacije da su skoro već sva sredstva osigurana, tj. rezervirana. Ali pošto imamo sredstva na nekim drugim mjestima, alocirana su negdje drugdje u dogovoru sa ministricom Žalac i ministrom Zdravkom Marićem sigurno ćemo osigurati toliko sredstava koliko će biti i zainteresiranih a to bi moglo biti i duplo više od 380 milijuna, znači oko 760 milijuna.
Ovime hoću ohrabriti sve one koji još nisu dali zahtjev, da mogu, da imaju vremena, neka ga kvalitetno napišu i biti će dobra realizacija.
Hvala.
PDF