Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Đakić, Josip, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem.
Idemo na pitanje broj 12.
Poštovani kolega Josip Đakić, pitanje postavlja potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću.
Izvolite.

Đakić, Josip (HDZ)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, gospodine predsjedniče hrvatske Vlade, potpredsjednice i potpredsjednici, ministrice i ministri.
Moje je pitanje kao što je predsjednik Sabora i najavio upućeno je potpredsjedniku hrvatske Vlade i ministru obrane gospodinu Krstičeviću. Imali smo prilike vidjeti da ste prilikom posjeta pripadnicima Hrvatske vojske u Poljskoj i Litvi promovirali i hrvatsku obrambenu industriju. Da ste svjedočili također uspjesima Hrvatske vojske na vježbama održanim u tim zemljama također je bilo impresivno za vidjeti.
Također nedavno je Vlada u Sabor uputila izmjene Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama. Što ovi zakoni znače za hrvatske vojnike, a što promocija naše industrije donosi za hrvatsko gospodarstvo. Da li je vaš posjet polučio kakove rezultate za obrambenu industriju i kakovi su efekti?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Potpredsjedniče Vlade izvolite.

Krstičević, Damir (HDZ)

Poštovani predsjedniče Sabora, kolegice i kolege zastupnici i zastupnice.
Kolega Đakić da bio sam u posjetu našim vojnicima u Poljskoj i Litvi između Božića i nove godine. Vrlo je bitno upravo za vrijeme blagdana posjetiti hrvatske vojnike da oni znaju da smo tu, da brinemo o njima. I jasno u svim tim posjetama ono što je bitno promoviram ja i moje kolege u ministarstvu hrvatsku obrambenu industriju.
Hrvatska obrambena industrija je i razvijena i međunarodno priznata. I kao što znate donijeli smo i odluku da hrvatski vojnici u potpunosti u misijama budu i opremljeni i naoružani hrvatskom opremom i naoružanjem. Prošle godine baš upravo u 9 mjesecu naš vojnik je otišao u Afganistan u potpunosti opremljen, naoružan i hrvatskom puškom i hrvatskom opremom. Naši vojnici i u misijama i u Poljskoj i u Litvi isto su naoružani.
Što se tiče Poljske konkretno smo razgovarali o unapređenju obrambene suradnje u mnogim područjima jasno u prioritetu u području obrambene industrije. Spojio sam nekoliko hrvatskih firmi sa poljskim firmama i vjerujem da će to rezultirati određenim aktivnostima.
Što se tiče Litve promovirali smo hrvatsku kacigu i u Litvi je sada međunarodni natječaj baš vezan za tu aktivnost. Vidjeli ste da smo i prošle godine napravili jednu konferenciju hrvatske obrambene industrije kao izvozni brend upravo sa ciljem promocije tih svih vrhunskih obrambenih proizvoda. I mislim da imamo jednu sinergiju između hrvatskog vojnika i hrvatske obrambene industrije i to će se tako nastaviti i u buduće.
Jasno da je oprema bitna, međutim čovjek je najvažniji i on je najvredniji dio obrambenog sustava i on je i gravitacijsko središte i razvoj nadogradnji Oružanih snaga. I upravo zbog toga smo predložili izmjene i dopune Zakona o obrani, Zakona o službi s ciljem da se upravo fokusiramo na čovjeka, hrvatskog vojnika, pobjedničku Hrvatsku vojsku da se fokusiramo na vraćanje, odnosno poboljšanje standarda vojnika dočasnika i časnika i upravo te izmjene zakona idu u tom smjeru.
Vratit ćemo našim vojnicima ona postupno sva materijalna prava koja su im bila oduzeta i ovim zakonom vraćamo naknadu za terenski rad, jer svaka vojska na svijetu kad je na terenu to se dodatno plaća. Mislim da je hrvatski vojnik zaslužija da ima naknadu za terenski rad. Zatim tu je i naknada za dežurstvo, zatim naknada za stražu, sve ono što je bitno.
Ono što je jako bitno vidjeli ste da napuštamo koncept putujuće vojske. Napravili smo novi operativni raspored, želimo našeg vojnika približiti obitelji, jer bez potpore obitelji nema jakog i motiviranog hrvatskog vojnika. Hrvatski vojnik je brend i u Hrvatskoj, i u svijetu i naša zadaća je upravo razvijati i dalje znači taj brend hrvatskog vojnika imamo i određene druge dopune zakona u fokusu upravo sigurnosti vojnika i mislim da ćemo upravo sa tim zakonom konkretno, do sada je vojnik imao 3 ugovora na 4, 5, i 6 godina, sada ćemo imati 2 ugovora, prvi je ugovor na 2 godine, mislim da je dovoljno vrijeme da vojnik se procijeni a onda ugovor do 45 godina tako da vojnik može planirati i obitelj i da može biti siguran.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam ministre.
Izvolite kolega Đakić.

Đakić, Josip (HDZ)

Hvala lijepa gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora.
Hvala vam potpredsjedniče Vlade na konkretnom odgovoru i na brizi i trudu koji činite kako bi hrvatski vojnik bio dobro opremljen, kako bi hrvatska industrija kroz 28 tvrtki radila i doprinosila razvoju gospodarstva, jednako tako dobro opremljen vojnik kao i simuliran vojnik sigurno je i najizvorniji vojnik kao što se pokazalo u svim dosadašnjim vježbama konkurencije na terenu sa najsnažniji vojskama svijeta oni su postigli najznačajnije rezultate zahvaljujući Vladi RH i vama osobno, brizi i skrbi za hrvatskih vojnika koji je sigurno nasljednik pobjedničke hrvatske vojske.
Hvala vam lijepa.
PDF