Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Ćosić, Pero, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Šesti na redu je zastupnik Pero Ćosić koji pitanje postavlja isto tako potpredsjednici Vlade, ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić.
Izvolite.

Ćosić, Pero (HDZ)

Hvala lijepo poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovana potpredsjednice Vlade, evo prije 2 tjedna hrvatska Vlada je revidirala listu tvrtki od strateškog i posebnog interesa za RH i među 11 tvrtki koje su skinute sa te liste jedna je i slavonsko-brodska tvrtka Đuro Đaković grupa pa evo kao saborski zastupnik koji dolazi iz Brodsko-posavske županije, dužnost mi je pitati koji su daljnji planovi vaši, odnosno koji su daljnji planovi hrvatske Vlade vezano na tu grupaciju jer evo pojavio se veliki interes javnosti za tu temu kako brodske tako i šire javnosti i postoji jedna bojazan da hrvatska Vlada više neće brinuti o tako značajnoj tvrtci za našu županiju a podsjetiti ću da tvrtka Đuro Đaković ima jednu gotovo stogodišnju tradiciju metalo-prerađivačkoj djelatnosti, da trenutno zapošljava oko 900 radnika i jedan značajan je gospodarski županiji.
Evo nažalost lošim upravljanjem tvrtka se našla u ozbiljnim problemima i danas definitivno ne ide u dobrom smjeru, znamo da država je trenutno vlasnik 38% dionica, znači nije većinski vlasnik ove tvrtke ali evo, zbog značaja za našu županiju, zbog djelom specifične proizvodnje koju ta tvrtka ima, to je vojna proizvodnja, zbog teritorijalne da kažem poziciji, tvrtka se nalazi u Slavoniji, a znamo da ova Vlada posebnu brigu posvećuje Slavoniji.
Mislim da bi se trebao uložiti dodatni napori da se pomogne toj tvrtci, da ona ne izgubi radna mjesta i da se pomogne u nekoj njenoj daljnjoj revitalizaciji pa evo u ime naših građana i u moje osobno ime, evo molit ću da pobliže malo pojasnite koji su planovi hrvatske Vlade vezano na poslovanje grupacije Đuro Đaković.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor potpredsjednice Dalić, izvolite.

Dalić, Martina (Nezavisni)

Poštovani gospodine Ćosić, pa ono što bi željela istaknuti kao generalni okvir svog odgovora jest da način upravljanja vlasništvom, pozornost koju Vlada posvećuje udjelima u trgovačkim društvima koje ima, nije povezana sa bilokakvim popisima ili klasifikacijom u nekoj uredbi.
Mislim da iz svih primjera i ukupnog rada Vlade vidite da ona se u svim svojim odlukama i aktivnosti rukovodi gospodarskom dobrobiti kako pojedinih područja u RH tako i cjelokupnog gospodarstva.
Stoga u odnosu na Đuru Đaković, mislim da činjenica da li se Đuro Đaković nalazi na popisu ili ne nalazi u ovom slučaju nije od presudne važnosti.
Vlada i respektira i razumije važnost Đure Đakovića u kontekstu prerađivačke industrije, u kontekstu ukupne važnosti prerađivačke industrije u Hrvatskoj i naravno da razumijemo i važnost Đure Đakovića za Slavonski Brod.
Ono što je međutim činjenica jest kao što ste i sami istakli da je trenutno Đuro Đaković u jednoj ne baš komotnoj gospodarskoj poziciji koja je s jedne strane i rezultat sviju procesa u proteklim godinama uključujući i način na koji je koncern ili grupa Đuro Đaković tijekom godina privatizirana i restrukturirana a sa druge strane posljedica je i poteškoća sa kojima se Đuro Đaković suočava tražeći svoj položaj na tržištu s obzirom da sa jedne strane Đuro Đaković funkcionira u području obrambene industrije a sa druge strane u području prijevoznih sredstava, konkretno proizvodi vagone.
Stoga nova uprava ima vrlo jasne instrukcije kroz nadzorni odbor od države kao dioničara da treba učiniti najveće napore u daljnjim aktivnostima za traženje potencijalnog strateškog partnera, da treba učiniti napore na proširenju tržišta i proširenju kvalitete aktivnosti kojima se bavi, proširenju broja kupaca, tu su se dogodile neke stvari koje ne ocjenjujemo pozitivnima jer mislim da se krug kupaca i krug partnera Đure Đakovića smanjio u proteklom razdoblju i treba također, dakle treći zadataka upravi, treba također učini i poduzeti sve mjere na jednom smanjivanju troškova, restrukturiranju i ukupnom povećanju učinkovitosti poslovanja cijele tvrtke.
Stoga ono što bi rekla u zaključku, naravno da će država u onom mjeri u kojoj dioničar je, a to je 38%, očekujući i aktivnu ulogu podršku drugih dioničara jer naravno dioničarstvo i vlasništvo uključuje i odgovornost pa to onda znači i odgovornost drugih dioničara podržati sve aktivnosti na jačanju proizvodnje, na jačanju i povećanju broja partnera i kupaca isto kao i aktivnosti u traženu strateškog partnera kao što je to činila i do sad.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem.
Izvolite, kolega Ćosić.

Ćosić, Pero (HDZ)

Zahvaljujem se poštovana potpredsjednice na ovom odgovoru i evo drago mi je što ste izrazili spremnost ove Vlade da pomogne ovoj tvrtci da izađe iz ovih teških problema. Dobro mi znamo situaciju u toj tvrtci i svima nam je jasno da samo skidanje sa ove liste neće bitno promijeniti situaciju niti na gore, niti na bolje. Situaciju na bolje svakako može promijeniti jedino stručno i kvalitetno upravljanje ovom tvrtkom, jer poučeni smo iskustvom da kad se tvrtka nalazila na listi strateških društava nije se previše pažnje pridavalo jednom kvalitetnom upravljanju i došla je do ovih teških problema.
Naravno da i ovo skidanje možda sa liste nekako može i pomoći, jer se pojavila jedna veća pozornost prema toj tvrtci kako u lokalnoj sredini, tako i u Vladi veća pozornost. I siguran sam da će ova Vlada učiniti sve da zaštiti svoje vlasništvo, ali svako da i spasi radna mjesta jer gubitak radnih mjesta nije nikakva opcija za radnike Đure Đakovića i naše građane jer to je na kraju krajeva dodatni trošak za državu, odlazak na biro.
I svakako pozdravljam evo vaše angažmane i siguran sam da tvrtka Đuro Đaković može naći posla kako u ovoj domaćoj, da kažem industriji i na održavanju i na izgradnji, ovim novim projektima u koje Hrvatska ide.
Hvala vam lijepo.
PDF