Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Borić, Josip, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje.
Idući na redu je poštovani kolega Josip Borić i on postavlja pitanje ministru mora, prometa, infrastrukture gospodinu Olegu Butkoviću.
Izvolite.

Borić, Josip (HDZ)

Hvala lijepo uvaženi predsjedniče Hrvatskog sabora, uvaženi predsjedniče hrvatske Vlade, ministrice i ministri.
Ja ću svoje pitanje postaviti ministru mora, prometa, infrastrukture gospodinu Olegu Butkoviću. Poštovani ministre kao što je poznato ja dolazim sa otoka i otoci, otočani svakako trebaju i pomoć i skrb države da bi nadoknadili, da bi riješili svoje probleme i riješili specifičnosti života na tim područjima Republike Hrvatske.
Kao odgovorni političari drago mi je da imamo u Saboru još zastupnika koji su sa otoka. Imamo ministra u Vladi koji je otočanin. I predsjednik Vlade ima porijeklo sa otoka. To je jedna dobra platforma da možemo tu brigu, tu skrb to je jedna dobra platforma da možemo tu brigu, tu skrb pružiti našim otočanima. Zahvaljujem Vladi i ministarstvu što su nam vratili upravu za otoke. To je nešto što smo izgubili za vrijeme SDP-ove Vlade i mislim da je to dobar potez i dobar početak jer evo već u ovoj godini vidimo da su se povećala i sredstva za razvoj otoka, za potpore, za subvencije.
Ali uz to Ministarstvo regionalnog razvoja važno nam je i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture jer prometno povezivanje pomorsko, povezivanje otoka međusobno i otoka s kopnom je uvijek problem broj 1 kojeg ističu otočani.
Sigurna luka, dobar, udoban trajekt koji može proći sve vremenske neprilike, brzi katamaran, to je ono što otočani od nas i od vas ministre očekuju.
Moje pitanje vama je što Ministarstvo mora, prometa, infrastrukture i vi kao ministar činite po tom pitanju prometnog povezivanja otoka međusobno i otoka s kopnom.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Ministar Butković, izvolite.

Butković, Oleg (HDZ)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče Hrvatskoga sabora, uvaženi zastupniče.
Točno je kako je nedovoljna prometna dostupnost otoka s kopnom, direktno utječe na kvalitetu života otočnog stanovništva a isto tako i utječe na činjenicu da li će ljudi ostati na otocima živjeti ili će morati krenuti nekim drugim putem.
Vlada RH na čelu sa predsjednikom Vlade gospodinom Plenkovićem i resornim ministarstvima inzistira upravo i stavlja poseban naglasak na aktivnostima i ulaganjima koji će otočanima omogućiti bolju kvalitetu života, lakši pristup uslugama i u konačnici potaknuti ljude da otoke biraju i dalje kao svoj dom.
Primjerice mi smo prošli tjedan potpisali jednu brzobrodsku liniju, Sporazum o brzobrodskoj, zajedničkom financiranju brzobrodske, državne brzobrodske linije od Pule preko Lošinja do Zadra je upravo odlukom Vlade iz 2016. godine omogućili smo da ta linija bude cjelogodišnja što nije bio slučaj do ovoga potpisivanja.
Na tom potpisivanju su bili i predstavnici triju županija, gradova, što je jedan dobar primjer da zajedno i u suradnji sa županijama, gradovima, sa otoka i u priobalju možemo zaključiti u takav jedan sporazum i pomoći u održavanju takvih korisnih linija i takav primjer ćemo koristiti i u budućnosti.
Isto tako podsjećam da smo u sljedećoj 2018. godini predvidjeli 310 milijuna kuna za poticanje redovnih pomorskih, putničkih i brzobrodskih linija što je povećanje u odnosu na prethodne godine.
Podsjećam isto tako kako Agencija za obalni linijski promet tijekom ove godine intenzivno provodi i natječaje za održavanje linija, provedeno je do sada za 8 profitabilnih te 11 državnih brzobrodskih i 20 brodskih i na svim tim linijama je u prvih 7 mjeseci ove godine ostvareno povećanje i to za čak 8,6% putnika i 9,3% vozila.
Sva ta sredstva o kojima govorim nisu dostatna i nisu jedina. Jer nam je isto tako važna i ulaganja u lučku infrastrukturu pa smo u ovoj 2017. godini osigurali 53,5 milijuna kuna za ulaganja u županijske i državne luke. I to je jedan dobar i hvale vrijedan projekt koji nam je evo po prvi puta sada ove godine nakon što smo donijeli program državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet, po prvi puta smo otvorili i mogućnosti korištenja 80 milijuna eura bespovratnih sredstava koje nam se prvi puta stavljaju na raspolaganje za upravo otočno povezivanje i za gradnju lučke infrastrukture u priobalju i na otocima.
Mi smo 31. listopada raspisali taj javni poziv, on će biti godinu dana otvoren i evo ovo je prilika, mi smo identificirali oko 28 projekata u svim priobalnim županijama da oni se već i pripremaju i evo očekujem do kraja ove godine i potpisivanje tih bespovratnih sredstvima.
Evo sve što sam spomenuo je dokaz da Vlada RH i Ministarstvo mora u suradnji sa drugim ministarstvima vodi računa o otocima i da im veliki značaj.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Borić, izvolite.

Borić, Josip (HDZ)

Hvala lijepo.
Uvaženi ministre ja vam se zahvaljujem na odgovoru.
Zahvaljujem se na ovim projektima jer smatramo da su jako dobri i da pridonose onome što nam je važno a to je prometno povezivanje otoka međusobno i otoka s kopnom a to zajedno sa novim Zakonom o otocima koji je u pripremi uz novi operativni program za hrvatske otoke, uz ovaj operativni program za izgradnju luka čini jednu dobru platformu za razvoj otoka u budućnosti.
I ono što je najvažnije ne samo za opstanak nego i ostanak života na našim otocima. Ja želim da vi ustrajete u tim mjerama i u tim projektima ne zato što trebamo mi ovdje to govoriti nego zato jer neke od tih projekata jednostavno nemamo i oni nama kao otočanima trebaju. Da ih imamo ne bi trebali graditi, ali nažalost nemamo i trebaju nam projekti.
Mislim da evo uz ovu Vladu, uz ono što smo rekli da ćemo brinuti o otocima, o otočanima da smo na dobrom putu i da stvaramo jednu dobru platformu koja u 4 godine treba otočanima osigurati opstanak i ostanak života na otocima.
Hvala.
PDF