Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Varda, Kažimir, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepo.
Sljedeće zastupničko pitanje je ono koje će postaviti uvaženi zastupnik Kažimir Varda.
Izvolite.

Varda, Kažimir (SMSH)

Hvala gospodine potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Gospodine predsjedniče Hrvatske vlade, ministrice, ministri, kolegice i kolege, pitanje imam za ministra rada i mirovinskog sustava gospodin Pavića. Radi se o mirovinskom sustavu. Naime, premda je ova Vlada uskladila mirovine za cirka 2,75% temeljem formule za usklađenje i temeljem odluke Ustavnog suda RH, činjenica je da i dan danas u RH ima oko 50% umirovljenika, koji su ispod, čija primanja su ispod granice siromaštva od 2085 kn.
Udio mirovine u RH, u odnosu na plaće je pao na 38,4%. Dok je okruženju, npr. u Sloveniji, taj udio 60%, Crnoj Gori 56%, Srbiji 50, Makedoniji 62%, BIH 43 i pol posto itd.
Ja znam da Vlada čini ono što je moguće u okviru mogućnosti i proračunskih prihoda, međutim zanima me što vi kao ministar i Vlada u cjelini mislite učiniti po pitanju poboljšanja stanja umirovljenih i starijih osoba kako u pogledu povećanja mirovina posebno minimalne mirovine, pa i dodatka za djecu.
Ostaje otvoreno pitanje nacionalne mirovine, ostaje otvoreno pitanje promjena sustava obiteljske mirovine i ostaje otvoreno, između ostalih i otvoreno pitanje dodatnog zdravstvenog osiguranja na mirovinu.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Molim ministra za odgovor.

Pavić, Marko (HDZ)

Poštovani zastupniče Varda, poštovani predsjedniče Sabora, zastupnici, kolege ministri. Hvala vam lijepa na pitanju.
Status umirovljenika i naših starijih sugrađana itekako je u fokusu rada mog ministarstva. Svjesni smo svih brojki koje ste vi iznijeli i isto tako svjesni smo čitave problematike koja umirovljenike tište. Isto tako smo svjesni da opravdano ili neopravdano u povijesti su se različita socijalna prava lomila umirovljenjem radnika i da danas samo 19% umirovljenika ima puni radni staž, odnosno preko 40 godina.
Dobro ste rekli, ove godine imali smo najveće usklađivanje odnosno indeksaciju mirovina. Sljedeće godina dva najveća povećanja u proračunu za 2018. 1,4 milijardu kuna je upravo za indeksaciju mirovina, 1,4 milijuna kuna su za plaće državnih i javnih službenika. Isto tako bih spomenuo da, iako velik broj naših umirovljenika ima stvarno mala primanja da ih otprilike polovica ima primanja između dvije i pet tisuća kuna. Također bih spomenuo da je i narastao omjer zaposlenih i umirovljenika sa 1,15 na 1,24. Upravo ste rekli da smo pitanje nacionalne mirovine koje smo nedavno usvojili Strategiju socijalne skrbi za starije osobe gdje je do kraja mandata upravo želimo i namjeravamo donijet nacionalnu mirovinu kao potporu osobama koje nemaju uvjete za mirovinu.
Također rješavamo pitanje i 27% gdje upravo se desilo situacija da određeni ljudi koji sada idu po beneficiranom stažu, a 2019. i dvadesete prijevremeno će ići muškarci, odnosno žene odnosno muškarci da napravimo rješenje za to.
Otvorili smo kontinuiran dijalog sa Nacionalnim vijećem za umirovljenike i starije osobe gdje na zadnjoj sjednici kojoj sam i ja osobno prisustvovao dogovorena dinamika rada na mjesečnoj razini. Također istaknuo bih mnoge projekte iz Europskog socijalnog fonda koji će upravo poboljšati status starijih osoba i umirovljenika. Tu bih istaknuo dva projekta. Jedno je umjetnost i kultura 54+ koji će upravo za građane starije od 54 godine osigurati socijalnu uključivost. Drugi program je Zaželi kojim ćemo osigurati s jedne strane zapošljavanje 4000 žena odnosno koje će skrbiti preko 12 do 15000 starijih kućanstava, a tim starijim kućanstvima osigurat ćemo i 200 kuna mjesečno za kućanske potrepštine.
Na kraju bih se osvrnuo na nedavne insinuacije oko stabilnosti mirovina i ulaganja u drugi mirovinski stup. Ono što mogu svakako reći da su mirovine stabilne da je isplata neupitna i da svatko tko tvrdi drugačije apsolutno ne odgovara prema građanima i prema hrvatskoj javnosti. Mirovinski fondovi, Drugi mirovinski fond ima preko 88 milijardi kuna imovine. Od toga su 71% u državnim obveznicama, 15% u inozemnim i samo 17% u dionicama.
Tako da je neupitnost i održivost sustava neupitna, a radimo na tome da maksimalno povećamo adekvatnost mirovina jer masa mirovina 39 milijardi kuna i tu treba …
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo očitovanje, kolega Varda.
Izvolite.

Varda, Kažimir (SMSH)

…/Govornik naknadno uključen./… to potpitanje o stabilnosti, sigurnosti mirovina. Ja sam pratio vaša izlaganja i stav Vlade vezano za to i bilo je vrlo važno upravo zbog javnosti da naglasite stabilnost i sigurnost isplate mirovina bez obzira.
Da li smo zadovoljni situacijom ja sam siguran da ni vi ni ja nismo ni umirovljenici nisu zadovoljni sa situacijom. Međutim, ono s čime, na što zapravo iskazujem posebno zadovoljstvo to je, jer pred sobom imam i zapisnik sa druge sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Vaša spremnost na dijalog sa socijalnim partnerima i obvezno je jedanput mjesečno razglabanje problema i iznalaženje rješenja.
Hvala vam lijepo.
PDF