Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Totgergeli, Miro, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
Slijedeće pitanje će postaviti uvaženi zastupnik Miro Totgergeli.
Izvolite.

Totgergeli, Miro (HDZ)

Hvala potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, poštovana potpredsjednice, ministrice, ministri, kolegice i kolege zastupnici.
Postavljam svoje pitanje ministru rada i mirovinskog sustava gospodinu Marku Paviću.
Dakle, razgovarajući sa poduzetnicima a i u javnosti se sve više o tome priča, sve više se osjeća nedostatak radne snage u RH i to u nekoliko grana, pogotovo u metalurškom sektoru, u građevinskom sektoru, u ugostiteljstvu.
Turizam nam je polučio ove godine najbolju sezonu otkako postoji praktički hrvatska država, imamo čuli smo planove premijera što planiramo sa turizmom u idućoj godini, znači i tu će u tom sektoru biti potrebno još više radne snage a s druge strane isto tako imamo 170 tisuća nezaposlenih i onih koji traže posao.
Pa me zanima što Vlada RH, što vaše ministarstvo i vi osobno radite na tome da se upravo taj jedan jaz smanji odnosno da oni koji traže posao ga mogu naći i u ovom djelu gdje nedostaje radne snage?

Reiner, Željko (HDZ)

Evo odgovorit će uvaženi ministar rada i mirovinskog sustava gospodin Marko Pavić.
Izvolite.

Pavić, Marko (HDZ)

Poštovani zastupniče Totgergeli, poštovani potpredsjedniče Sabora, zastupnici, kolege ministri.
Hvala lijepa na pitanju, smatram da ste jako dobro detektirali i upravo najveći danas problem poduzetnika je upravo nedostatak radne snage koji se pokazao i u turističkoj sezoni i u po pitanju graditeljstva.
Mi smo vrlo odgovorno pristupili cijeloj problematici prvenstveno želeći aktivirati domaću radnu snagu. Kroz paket mjera Od mjere do karijere imamo na raspolaganju 145 milijuna kuna upravo za prekvalifikaciju naše domaće radne snage od kojih imamo nešto više od 180 tisuća nezaposlenih.
Spomenuo bi da je to rekordna niska nezaposlenost ali isto tako da smo u zadnje godine i u odnosu na prošlu godinu da imamo 50 tisuća više zaposlenih u odnosu na 2 godine, odnosno 23 tisuće više u odnosu na prošlu godinu.
Također, poduzeli smo sektorski pristup da smo imali sa svim sektorima, građevini smo podigli prije ljeta 2 032 dozvole upravo kako bi osigurali nesmetani investicijski ciklus u građevini.
Ove godine također prije mjesec dana bio sa u Sarajevu, pokrenuli smo sporazum o sezonskim i …/Govornik se ne razumije./…, sličan sporazum ćemo uskoro pokrenuti i sa Ukrajinom i sa još nekoliko zemalja.
Tako da apsolutno sve radimo na tome da aktiviramo domaću snagu, da ako treba dio sezonskih radnika uvezemo iz bliskih zemalja i tek onda da idemo u povećanje kvote za što ćemo uskoro imati sastanke odnosno već smo imali sektorske sastanke sa i poslodavcima i sa sindikatima.
Također bi podsjetio da smo ove godine uložili odnosno otvorili preko 2 milijarde kuna u zapošljavanje, paket mjera Od mjere do karijere milijardu i pol kuna, program Zaželi za zapošljavanje preko 3 000 žena, 400 milijuna kuna i ono što mi je osobito drago od lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja unutar koga su klubovi za mlade 73 milijuna kuna i gotovo 100 milijuna kod kolegice Murganić za zapošljavanje marginaliziranih skupina.
Podsjetio bi također ono što je gospodin Bernardić spomenuo, ova Vlada je digla minimalnu plaću za 5% što je rekordno apsolutno dizanje. Rastu plaće u svim sektorima, posebice u onima koji su najdeficitarniji sa radnom snagom a to su prvenstveno građevina i turizam.
U turizmu također imamo Dane poslova u turizmu gdje Vlada dovodi poslodavce u ruralna područja, u područja Slavonije gdje je najveći bazen radne snage za rad u samoj turističkoj sezoni.
Na kraju bio se htio osvrnuti, gospodin Bernardić je rekao da je jučer bio na Odboru za rad, hvala lijepa da su se i oni uključili po pitanju rješavanja nedostatka radne snage na tržištu rada, možda prekasno. Tamo su iznijeli i problematiku stručnog osposobljavanja koje žele ukinuti, možda je to razlog da je upravo gospodin Bernardić smijenio bivšeg ministra Mrsića sa mjesta šefa odnosno predsjednika Odbora za rad.
Jučer su zagovarali pripravništvo, ova Vlada već 6 mjeseci radi na tome, prošla Vlada je imala priliku uvesti pripravništvo, propustili su stručno osposobljavanje bez zasnivanje radnog odnosa kao jedna od mjera možda je bila potrebna tada, danas je pala za 30% revidiranjem mjera i ono što mogu svakako poručiti je da oni su možda osnivali pripravništvo, ova Vlada će ga stvarno i donijeti.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
Uvaženi zastupnik Miro Totgergeli.
Izvolite.

Totgergeli, Miro (HDZ)

Hvala ministre na iscrpnom odgovoru.
Iz vašeg detaljnog odgovora još više iz svega onoga što Vlada radi, pogotovo što su osigurana sredstva za programe o kojima ste govorili, siguran sam da će upravo taj jaz o koje sam govorio između onih koji traže posao i poslodavaca koji traže radnu snagu biti sve manji i da će ćemo iskoristiti sve ove projekte koje ste nabrojali.
Mislim da za područja kao što je recimo moja županija i slične županije u Slavoniji, program koji imate zaželi gdje se zapošljavaju žene koje su oko 50 godina, koje si teško mogu mogući naći radno mjesto u ovim sad uvjetima jako dobar i pomoći će upravo tim ljudima ali s druge strane pomoči će i onima najpotrebitijim, to su stariji ljudi kojima je potreba pomoć gdje …/Govornik se ne razumije./…ujedno njima pomoći da lakše provode svoje umirovljeničke dane i ja vam samo želim još da nastavite tako kako ste krenuli i sigurno će onda i rezultati biti još i bolji.
Hvala.
PDF