Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Strenja, Ines, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Petrov, pustio sam vam više vremena, molim vas da držite se. Idemo dalje. 14. pitanje, poštovana zastupnica Ines Strenja Linić, pitanje postavlja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martini Dalić.
Izvolite.

Strenja, Ines (MOST)

Hvala.
Poštovana potpredsjednice Vlade gospođo Dalić, nije potrebno naglašavati, koliko je hrvatska brodogradnja značajna za njeno gospodarstvo. Isto tako valja napomenuti kako je RH, dugi n iz godina davala izdašne subvencije kako bi omogućila postizanje potrebne razine konkurentnosti naše brodogradnje, a upravo je ova godina posljednja u kojoj se dodjeljivala potrebo restrukturiranje.
Isto tako činjenica je da nakon što je preuzeo 3.maj Uljanik grupa popunila knjigu narudžbi i trenutno je u knjizi narudžbi preko 20-tak brodova vrijednih više od milijardu eura i predviđenih za isporuku do konca 2018. g. Za realizaciju tog programa predviđeno je Uljanik Grupi, Vlada je dala jamstva za kredite u iznosu od 900 milijuna dolara, za koliko je sada izložen državni proračun.
Iako postoji niz objektivnih razloga, zašto je došlo do poteškoća ovog ambicioznog plana, postoji opravdana sumnja da je i poslovanje Uljanik Grupe, temeljeno na sličnim obrascima kao u slučaju Agrokor. Na to upućuje neobična situacija, da je već na kraju prvog polugodišta ove godine dug koji je prema dobavljačima i kooperantima ima 3. Maj, veći od 150 milijuna kuna.
Umjesto da podmirujete dugove, to poduzeće je povezanim društvima unutar Uljanik Grupe, posuđuje 523 milijuna kn. Nažalost, možemo konstatirati da je u ovom trenutku ugroženo gotovo 10000 radnih mjesta u 2 brodogradilišta i kooperantskim tvrtkama. Moje pitanje glasi, što namjeravate poduzeti kako bi spasili radna mjesta i izložena kooperantska poduzeća i omogućili nastavak proizvodnje i opstanak hrvatske brodogradnje.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Molimo poštovanu potpredsjednicu za odgovor.

Dalić, Martina (Nezavisni)

Poštovana zastupnice Strenja Linić, kao što ste i sama navela, hrvatska brodogradilišta, njih 3. Maj, Brodosplit i Brodotrogir, nalaze se u provedbi programa restrukturiranja, koji je otpočeo 2012. g. To znači da je u tijeku procesa pristupnih pregovora dogovoreno i odlučeno da će hrvatska brodogradilišta koja su se tada suočavala sa iznimnim poteškoćama u poslovanju i ovisila gotovo jedino i isključivo o državnim jamstvima, biti privatizirana.
Sukladno tome, u procesu privatizacije brodogradilište 3. Maj, je privatizirano i u kontekstu restrukturiranja preuzeto od Uljanika. Uljanik je brodogradilišta i tada bilo i danas u privatnom vlasništvu koje jedino nije bilo uključeno u proces restrukturiranja, upravo iz razloga jer su poslovni rezultati Uljanika bili takvi da plan i restrukturiranje nije trebalo provoditi te je Uljanik bio brodogradilište, jedino, domaće, postojeće brodogradilište, koje je u stvari u tome procesu se pojavilo kao ono koje donosi novu vrijednost u ovom slučaju 3. Maju.
Upravo zbog provođenja procesa restrukturiranja tijekom proteklih godina iz državnog proračuna je brodogradilištima, koja se nalaze u restrukturiranju, dakle, 3. Maj, Brodotrogir i Brodosplit, isplaćivane su subvencije iz državnog proračuna sukladno tome programu i u iznosima sukladno tom programu.
Te subvencije nisu isplaćivane Uljaniku, s obzirom da ono nije brodogradilište u poteškoćama i sukladno tome, Uljanik je dobivao jamstva koja spominjete na temelju općih propisa, na temelju propisa koje se primjenjuju i u cijeloj EU, što znači u omjeru 82:20% u smislu da su ta jamstva trebala biti i jesu dogovarana prema tržišnim uvjetima i nisu bila u cijelosti državna jamstva.
Slijedom nalaza državne revizije za 2016. godinu, Ministarstvo gospodarstvo je zatražilo provođenje proračunskog nadzora u Trećem maju kako bi se s obzirom na nalaz državne revizije ustanovio tijek novca i ustanovio način korištenja subvencija koje se isplaćuju iz državnog proračuna. Na isti način o provođenju plana restrukturiranja izvješćuje redovito Europsku komisiju.
Rezultati proračunskog nadzora koji su u prvom nacrtu došli u Ministarstva nisu još konačni stoga ne mogu o njima u ovome trenutku vas precizno izvijestiti.
Međutim, na isti način i Ministarstvo gospodarstva je kroz i poslovne bilance brodogradilišta Uljanik ali i njihova izvješća opazilo da se povećavaju dugovi dobavljačima u određenoj mjeri.
Ministarstvo gospodarstvo nema nikakvu izravnu nadležnost nad brodogradilištem Uljanik, ponavljam on je brodogradilište u privatnom vlasništvu i u okviru i kontekstu cijelog procesa restrukturiranja. Brodogradilište Uljanik je upozoreno da smanji dugove prema dobavljačima.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Ja vas molim da se držimo vremena, počeli smo izlaziti iz vremena i nemojmo me dovoditi u neugodnu situaciju, molim vas.
Odgovor na odgovor potpredsjednice.

Strenja, Ines (MOST)

Poštovana gospođo potpredsjednice, za grad Rijeku postoje tri bitne stvari a to je riječka luka, brodogradilište Treći maj i nogometni klub koji će ipak i dalje nastaviti pobjeđivati bez obzira na trenutnu situaciju.
I zbog toga je naša zabrinutost s tim veća, ne možete reći i niste mi odgovorili na pitanje, ne možete reći da u ovom trenutku Ministarstvo gospodarstva nema nadležnosti jer je situacija vrlo ozbiljna.
Znači 150 milijuna kuna onoga što su dužni kooperantima i poduzetnicima i povezanim društvima, zapravo oni zapošljavaju preko 10 tisuća zaposlenih a zapravo najviše zabrinjavajuća činjenica je to da je 523 milijuna kuna zapravo unutar povezanih društva na neki način su posudili Uljanik grupa. Zbog toga je to veliki problem i zbog toga netko za to mora biti odgovoran.
Vi niste krivac za situaciju u hrvatskoj brodogradnji, problem je velik i što se tiče Brodosplita i Trećeg maja, pitanje šta će se desiti nakon ove godine, ali odgovorni ste i zbog toga zapravo trebate voditi računa i na neki način voditi brigu što će se dalje dešavati.
Situacija sa zaposlenima je takva da je mnogi su građani i mnogi stanovnici Rijeke otišli tražiti svoj kruh u brodogradilište Monfalcone, diljem Italije ali zapravo željeli bi ostati u svojoj zemlji. Na ovaj način ukoliko budemo govorili i pokazivali da nas nije briga, bit će kao i u onim nekim rečenicama, izjavama nekih drugih HDZ-ovih dužnosnika koji su rekli ako im ne odgovara neku idu. Mi želimo zadržati te stručnjake jer bez njih brodogradilišta i Trećeg maja neće biti.
Hvala.
PDF