Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Maksimčuk, Ljubica, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prelazimo na nosimo pitanje, poštovana zastupnica Ljubica Maksimčuk postavlja ponovno pitanje ministru zaštite okoliša i energetike, Tomislavu Čoriću.
Izvolite.

Maksimčuk, Ljubica (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, uvažene ministrice i ministri, svoje potanje upućujem ministru Tomislavu Čoriću.
Poštovani ministre, građani Slavonskoga Broda godinama udišu najlošiji zrak u RH. Naslušali su se velikih obećanja bivših ministara ali stvari se nisu pomaknule s mjesta. Što se za vrijeme vašega mandata poduzelo kako bi se smanjilo onečišćenje zraka u Slavonskome Brodu? Imali razloga za optimizam koji se nakon godina nepovjerenja prema državnim institucijama pojavio u mome gradu Slavonskome Brodu unazad zadnjih mjesec dana?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre.

Ćorić, Tomislav (HDZ)

Hvala lijepa gospodine predsjedniče.
Poštovana zastupnice Maksimčuk, kao što ste i sami rekli, agonija građa Slavonskog Broda i Slavonsko-brodske županije traje još od 2008. godine.
Dakle od trenutka pokretanja u proizvodnji u rafineriji Brod kvaliteta zraka, posebice visoka količina sumporovodika u zraku u razdoblju odnosno prema mjerenjima od 2008. godine do danas, zvala je na akciju, nažalost tijekom godina nije se puno postiglo po tom pitanju.
Međutim, od 31. listopada ove godine učinjen je po našem mišljenju vrlo važan korak upravo u rješenju problema s kojim s u građani Slavonsko-brodske županije suočeni. Dakle 31.10. potpisan je protokol o suradnji na plinofikaciji rafinerije Brod između Ministarstva energetike i okoliša RH i Energetike rudarstva Republike Srpske.
Ovaj protokol koji prije svega kao međunarodni akt sam po sebi nije pravno obvezujući je temelj za suradnju koja će se dogoditi na plinofikaciji rafinerije Brod. Ono što valja naglasiti jest činjenica da je do potpisivanje ovog protokola došlo nakon višemjesečnih kontakata odnosno angažmana obiju strana.
S jedne strane tu svakako želim naglasiti i želim zahvaliti na potpori i predsjedniku Vlade RH gospodin Andreju Plenkoviću. Dakle, potpisivanje ovog protokola otvoren je put plinofikaciji jednog subjekta rafinerije Brod od strane Croduxa. Ono što valja naglasiti jest činjenica da je interes RH u ovom konkretnom slučaju rješenje problemu onečišćenja zraka na području Slavonsko-brodske županije.
Mi se nadamo da će dinamika koju će odrediti pravne osobe koje sudjeluju u ovom procesu biti zadovoljavajuće i nadamo se da će u slijedećih godinu i pol dana doći do plinofikacije rafinerije Brod i da će građani Slavonskog Broda udisati puno, puno čišći zrak nakon što ovaj proces sam po sebi bude gotov.
Hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Izvolite zastupnice Maksimčuk.

Maksimčuk, Ljubica (HDZ)

Hvala lijepa.
Pa uvaženi ministre, pa evo u ime svih građana Slavonskog Broda, ja vam se zahvaljujem i dajte učinite čim prije da građani Slavonskoga Broda udišu jednako čist zrak kao i ostali građani RH.
PDF