Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Miletić, Boris, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Prelazimo na pitanje broj 6. Poštovani kolega Bores Miletić, pitanje postavlja predsjedniku Vlade.

Miletić, Boris (IDS)

Hvala predsjedniče Sabora. Uvažene kolegice i kolege.
Zamolio bih predsjednika Vlade, gospodina Plenkovića, da mi odgovori na pitanje, zašto je Hrvatska vlada odučila tolerirati fašističke i ustaške vrijednosti u našem društvu? Našim prijedlogom dopuna Kaznenoga zakona kojima bi se strogo kažnjavalo propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima, otvorili smo vam prostor da se pozicionirate kao jedna moderna, proeuropska Vlada i da učinite ono što su već druge europske zemlje davno učinile.
Umjesto toga, držim da ste napravili jedan presedan i poslali vrlo jasnu političku poruku, da ćete tolerirati vrijednosti koje propagira ustaški režim, mržnju, teror i ne toleranciju prema svima onima koji su drugačiji.
Ako nekoga treba podsjetiti, radi se o režimu koji je uveo rasne zakone, temeljem kojeg su pogubljene desetine tisuća Židova, Roma, Srba i pripadnika drugih nacionalnosti. Samo u logoru Jasenovac ubijeno je nekoliko tisuća djece. Govorimo o režimu koji je prihvatio nacističko zakonodavstvo i provodio politiku brutalne rasne i nacionalne nesnošljivosti, na temelju koje su tisuće ljudi odvedeni u logore i mučki ubijene.
Govorimo o režimu koji je prodao dijelove Hrvatskoj Italiji. Zbog svega toga osuda ustaštva nije političko, nego civilizacijsko pitanje. Sav demokratski svijet jasno je rekao, da su nacizam, fašizam, pa i time ustaštvo najveće zlo 20.stoljeća. Zašto vi to odbijate učiniti? Mlada smo demokracija, imamo nisu razinu političke i građanske kulture i baš zato institucije imaju odgovornost obrazovati javnost i slati jasne i nedvosmislene poruke koje se tiču ključnih vrijednosti u društvu. Zašto to vaša Vlada ne čini?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče Hrvatskog sabora.
Uvaženi kolega Miletić, cijenim vaš prijedlog koji ste dali prije nekoliko tjedana. Vlada se na njega očitovala, ne iz razloga, da ne bi evo, još jednom ako želite i ovdje ću osuditi ustaški režim i sve negativne posljedice koje je on donio za Hrvatsku državu, za brojne žrtve tog režima i nedopustiva najstrašnija kaznena dijela koja su u njegovo vrijeme bila počinjena.
Ono što radimo, a vi ste toga itekako svjesni, da kroz Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje je intenziviralo svoj rad, radimo ne samo na jačanju kulture sjećanju, koja treba pomoći društvu, da jača i kulturu pomirbe. Pomirbe u hrvatskom društvu.
Nego da od vijeća u kojem su ugledni i pravnici i politolozi i povjesničari, na temelju komparativne analize, ovdje je dokument, koji se odnosi na slična zakonska rješenja u drugim zemljama na 60-tak stranica dobijemo preporuke, govorimo o preporukama, kako bismo eventualno poboljšali zakonodavni okvir koji trenutno postoji u RH, a tu prije svega mislim na relevantne članke Kaznenoga zakona, kao što smo i u mišljenju, koje smo vam uputili rekli.
Dakle, imati ćemo na umu vaše sugestije, ali ono što želimo, želimo da ovo pitanje, riješimo na cjeloviti način.
I cijenio bih da ne inputirate niti meni osobno kao predsjedniku Vlade, niti ovoj Vladi da se ne određuje o zločinima ustaškog režima. To bi bilo korektno i fer. Vaš doprinos je dobro došao a on će doći na dnevni red kada cjelinu ovoga procesa kojeg radimo budemo smatrali zrelom i da tada dođemo pred Hrvatski sabor i da i od vas i od drugih zastupnika tražimo potporu.
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite kolega Miletić, odgovor.

Miletić, Boris (IDS)

Pa držim da ste vašom odlukom de facto uveli jednu normalizaciju ovoga režima u naš javni prostor. Ukoliko je tome tako kako vi kažete gospodine premijeru onda si postavljam pitanje zašto u potpunosti niste uklonili spornu ploču „Za dom spremni“.
Držim da upravo vas vaši postupci demantiraju. Dozvolite mi da ponovim da je uloga institucija da šalju jasne, nedvosmislene i odlučne poruke koje se tiču ključnih vrijednosti u društvu.
I ne bih volio da se skrivate iza toga povjerenstva, dovoljno je da se ugledate na vaše sestrinske stranke u Njemačkoj koje su to vrlo jasno, vrlo jasno, efikasno, učinkovito i brzo riješile.
Nadalje, za razliku od njih oni su jasno rekli što je zlo je zlo i toga ne smije biti u našem društvu. A držim da se svi iako ste verbalno to kazali svojim djelima pokazali da se ne želite jasno odrediti o onome što je čitav svijet osudio.
Na sreću vjerujem u razboritost i odgovornost zastupnika u ovom cijenjenom Parlamentu. Siguran sam da će za ovaj prijedlog zakona glasati svi zastupnici koji vjeruju u vrijednosti slobodne, antifašističke Europe uključujuću i naravno vaše koalicijske partnere, zastupnike HNS-a i nacionalnih manjina.
PDF