Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Panenić, Tomislav, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala i vama.
Prelazimo na 37 pitanje, uvaženi kolega Tomislav Panenić, pitanje postavlja predsjedniku Vlade.
Izvolite.

Panenić, Tomislav (MOST)

Hvala lijepo.
Poštovani predsjedniče Vlade, ja ću se ispričati što ovo pitanje postavljam vama, normalno bi trebao postaviti potpredsjednici Dalić, ali ona evo i u svojoj koordinaciji nije riješila.
Naime, nacionalnom programu reforme vaša Vlada za ovu godinu odredila je da ćete ekonomsku razvojnu politiku temeljiti na jačanju konkurentnosti i gospodarstva i jedna od mjera je ukidanje neporeznih davanja. Koliko sam vidio u samom programu, naveli ste 20% u sljedeće tri godine da će biti smanjeno, znači od ovih 9 milijardi koliko je sada ukupna masa neporeznih davanja, to bi bilo negdje 1,8 milijardi kuna bi trebalo riješiti u 3 godine ako uprosječimo 600 milijuna po jednoj godini bi bilo.
Ako pogledamo samo davanja za obnovljive izvore energije, znači koje ste evo vaš ministar je predložio i to ste usvojili samo povećanje će biti preko milijarde kuna. U ovoj godini znači umjesto nekih 600 milijuna da se trebaju smanjiti neporezna davanja, vi ćete imati milijardu koju ćete dodatno povećati.
Jer mi sada prikupljam negdje oko, ako malo pojasnimo imamo negdje oko 500 milijuna kuna koje prikupimo oko te naknade, s ovim se ona penje na negdje 1,1, 1,2 milijarde kuna.
Prema tome, ja bih postavio pitanje kako planirate provesti, zapravo smanjenje opterećenja našeg poduzetnika, smanjenje parafiskalnih nameta ako s druge strane povećavate upravo te namete prema našim gospodarstvenicima jer ja smatram po ovome da je nešto i u koliziji. I ja mislim da je prvenstveno u koliziji potpredsjednica i ministrica gospodarstva i ministar zaštite okoliša i energetike jer nisu usuglasili stavove i vaš program zapravo vodi, ne da ćete u plusu biti prema poduzetnicima, nego čak štoviše u minusu.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor predsjednik Vlade, izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa.
Uvaženi kolega Panenić, vi ste bili ministar u prethodnoj Vladi, mislim da ste pratili malo što radi ministar financija koji je bio i ministar financija u vašoj Vladi,
Zdravko Marić sa poreznom reformom koja je znatno u odnosu na 2 milijarde rasteretila hrvatsko gospodarstvo i hrvatske građane, činjenica da se nije podizala naknada za obnovljive izvore energije od 2013. godine. Ostala je na razini 3 i pol lipe od 2013. godine.
Mi smo prošle godine poreznom reformom ako se sjećate, smanjili PDV na električnu energiju sa 25 na 13%. time su računa za električnu energiju smanjeni.
Ono što smo morali činiti u ovom trenutku s obzirom koliko se proizvođača obnovljivih izvora električne energije uključilo u sustav HROT-a, to zna vaš kolega Dobrović jako dobro, morali smo napraviti taj potez koji je povećao tu naknadu na 10 i pol lipa i s time smo po našim procjenama, riješili ovo pitanje za naredne dvije godine.
Da se ta naknada u jako malom iznosu povećavala proteklih godina, ovaj možemo reći, nazovimo ga skok, bio bi manji, ali vodite računa da će prosječna hrvatska kućanstva još uvijek sada nakon ovog povećanja plaćati manje račune za električnu energiju nego što je to bilo prije porezne reforme.
I ti podaci su egzaktni. Isto je i za gospodarstvo.
Prema tome, želim dekonstruirati tezu o tome da će zbog ove naknade cijena električne energije biti veća nego što je bila lani u ovo doba. I to je vrlo važna i bitna poruka koja mora se sedimentirati u hrvatskoj javnosti i kod hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva. Nama to nije drago, međutim odabiri o subvencioniranju obnovljivih izvora energije su napravljeni prije puno godina. i nama preostaje da budućnosti tražimo neke druge načine kako da upravo sa tim proizvođačima pronalazimo rješenje koje neće biti u budućnosti na teret građana i na teret gospodarstva. To je naš cilj.
A što se tiče svih mjera koje ministrica gospodarstva koja koordinira naš nacionalni program reformi, a ministar financija naš plan konvergencije poduzima za rasterećenje hrvatskog gospodarstva, mi smo početkom godine donijeli plan o 104 mjere. On je u ovom trenutku ispunjen negdje oko 50 do 60%, postoji poseban portal na kojem Ministarstvo gospodarstva radi kako bi pokušalo u svim mogućim segmentima rasteretiti i hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo, to smo napravili i kod niza taksi koje su ranije iznosile puno više, ali imam dojam da ispod radara prolaze sve te geste koje idu u prilog i građanima i gospodarstvu, a stalno se izvlače neki elementi koji bi mogli biti kritični, negativni pa onda sukladno tome kreirali neku besperspektivnu sliku Hrvatske za koju ja odgovorno tvrdim da danas jednostavno nije tako, koliko god se oporba iz svog logičnog interesa jer mora biti oporba, na tom tragu trudila.
A naš će program prema gospodarstvu i dalje biti na tragu naših temeljnih ciljeva od prošle godine, što više olakšavati pravni, fiskalni, ulagački okvir, da smo predvidljivi, pouzdani i za naše gospodarske subjekte i za one koji žele raditi i zarađivati u Hrvatskoj.
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem.
Kolega Panenić, izvolite.

Panenić, Tomislav (MOST)

Hvala lijepo.
Ja ću iskazati svoje izrazito nezadovoljstvo sa vašim odgovorom jer u biti vi ste demonstrirali ili apsolutno neznanje o gospodarstvu ili namjerno opstruirali, jer svima je, tko god je u gospodarstvu, jasno da PDV kojega spominjete on je za jednog gospodarstvenika u sustavu PDV-a, prolazna stavka i apsolutno mu ništa ne znači.
Teret naknade koju ste podigli, to je jedino što ga opterećuje, on je njemu apsolutan, ja ni nisam govorimo o građanima, ja sam govorio o gospodarstvu kao takvom. A kad ste već spomenuli vaše buduće aktivnosti koje ćete poduzeti, da se vratimo samo na odluku koju je donio vaš ministar Ćorić oko nastavka projekta, praktično …/Govornik se ne razumije./… koji će nam dodatno opteretiti upravo tu naknadu o kojoj sam govorio.
A ovo danas, evo što i potpredsjednica Vlade demonstrirala da stoji iza projekta ove termoelektrane ili plinske kogeneraciju u Peručama, govori samo, ne samo da će taj projekt uči, i on će biti u sustavu poticanja i on će podignuti naknadu nego će ući i ove što Vrdoljak još uvijek dolazi u ministarstvo, viđaju ga ljudi tamo, i on gura vjerojatno termoelektranu u Osijeku koja će isto tako biti kogeneracijska, i opet će građani plaćati, i tu naknadu.
Mislim to je nešto što vi trebate znati, jer ako vas oni ne izvijeste onda morate znati da vi stojite iza toga što će opterećivati naše gospodarstvenike. I to je razlog radi toga što sam vas i pitao, dal i je to program vaše Vlade, da li vi znate o tome i nemojte mi pričati okolo o nekih 100 mjera jer ovdje ste naveli vrlo jasne mjere, smanjenje obrtničkog doprinosa, OKFŠ-a, informacijske tehnologije, da će biti, znači jasne su mjere.
To nema veze s ovim ili onim, ja vam govorim ono što ste vi napravili a to je povećanjem ove naknade uništili ste nacionalni program reformi, a s ovim što će se dogoditi, i buduće nacionalne programe sigurno ćete isto tako oštetiti.
PDF