Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Beljak, Krešo, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Bulj, ja vas molim …/Govornici govore istovremeno, ne razumije se./… i potpredsjednicu Dalić i zastupnika Bulja da se ne ponašate u skladu sa pravilima koja postoje u Hrvatskom saboru. dakle molio bih vas da smirite strasti i da se više ovakve stvari ne događaju. Ovo nije zaista bilo primjereno.
Prelazimo sada na 35 zastupničko pitanje, kolega Krešo Beljak postavlja pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Beljak, Krešo (HSS)

Gospodine predsjedniče, slabo lažete ovo je bilo namjerno to se vidjelo. Hvala lijepo.
Poštovani gospodine predsjedniče, predsjedniče Vlade.
Nisam namjeravao ali moram reagirati na ovo što je bilo prije, molim gospodina Plenkovića pošto je moje pitanje bilo namijenjeno njemu, a ovo je samo konstatacija da pripremi … za gospođu Dalić jer ovako ponašanje ministra koje su izabrali saborski zastupnici apsolutno nije primjereno ili nek sama ode. Mislim tako se ne može ponašati.
Drugo, mislim da će gospodin Plenković svojom čvrstom rukom jasno pokazati što misli o takvom ponašanju.
Drugo, vrlo kratko pitanje odnosi se na vanjsku politiku. Kolega Siniša Hajdaš Dončić je postavio neko slično, ali nismo dobili jasni odgovor. Ja vas molim vrlo jasno i vrlo glasno da li vaša Vlada gospodine Plenkoviću podržava inicijativu sukreatorice vanjske politike predsjednike Kolinde Grabar Kitarović o tzv. uspravnici tri mora Baltik, Jadran, Crno more? Vrlo kratko vas molim. Ako ste vi umorni, a znam da jeste može odgovoriti i vaš potpredsjednik gospodin Štromar tak i tak ga jadnika danas nitko ništa nije pitao.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Kolega Beljak a čemu ovo? A zašto sada to? Zašto vrijeđate čovjeka ničim izazvan, mislim da je to potpuno neprimjereno. Pa dajte da se ponašamo kulturno, korektno jedni prema drugima bar.
… /Upadica se ne razumije./ …
Ne možete, ja samo sam dužan kao predsjedavajući štititi dignitet i zastupnika i ministara i to pokušavam učiniti.
Izvolite predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Nisam očekivao da ćemo imati ovako dinamičan kraj aktualnoga sata, dapače. Ali evo možda je i ova situacija prigoda da se stvarno razmotri malo i određene aspekte nekih poslovničkih rješenja koja dovode do pozicija gdje je oni koji su ajde „napadnuti“ zaista nemaju nikakvu poslovničku šansu da reagiraju i onda ostaju zakinuti u javnosti i mislim da bismo tu trebali pronaći rješenja koja će sačuvati dignitet saborskih zastupnika, ali isto tako i članova Vlade, a osobito ako neko koristi svoje vrijeme u odgovoru na reakciju člana Vlade o sasvim drugoj temi od one o kojoj je postavljao pitanje, što je učinio kolega Bulj pa očito je to. Čini mi se da on tu može što hoće.
A što se tiče odgovora … /Upadica se ne razumije./ …

Jandroković, Gordan (HDZ)

Samo malo ovako, molim vas predsjedniče Vlade, dakle ja sam dopustio kolegi Bulju … /Upadica se ne razumije./ …
Samo malo, dakle danas tijekom aktualnog prijepodneva u pitanjima i odgovorima vrlo često se iskakalo iz teme, međutim s obzirom na format kakav je u odgovorima se uvijek može izići iz te teme, to je učinio i kolega Bulj. Dakle predsjednik Vlade u prvoj minuti svoga odgovora govorio je o nečemu što je on smatrao potrebnim. U iduće tri minute pustite mu vrijeme pa će vam vjerojatno odgovoriti i na vaše pitanje, a vi ćete onda u svom odgovoru opet reći što god želite, samo nemojte nikoga uvrijediti, to vas molim.

Plenković, Andrej (HDZ)

Zahvaljujem.
Kolega Beljak je osim o uspravnici komentirao i potpredsjednicu Vlade i potpredsjednika Vlade i kolega zastupnika koji je tu pored njega tako da si je uzeo prilično široku slobodu lamentiranja o trenutnoj fazi rasprave.
Ali vratimo se na meritum, evo meni je žao da je malo potpredsjednica Vlade možda bila isprovocirana ovim ekspozeom gospodina zastupnika Bulja koji eto voli Cetinsku krajinu, volim je i ja, često dolazim tamo, moja majka je išla u sinjsku gimnaziju pa imam i neke posebne veze prema Sinju i Cetinskoj krajini. Učinit ćemo sve ono što je dobro za njen razvoj, za ekološke aspekte, a i za sve ljude koji tamo žive.
Kolega Beljak, kada je riječ o vanjskoj politici, dakle vidim da ta tema sada generira jako puno interesa u hrvatskoj javnosti, a odvija se u kontekstu nekoliko neriješenih vanjskopolitičkih pitanja sa našim susjedima, a povremeno dobija i svoju dimenziju naše generalne orijentacije.
Inicijativa o tri mora je inicijativa u kojoj između ostaloga sudjeluje Hrvatska proteklih nekoliko godina sa zemljama srednjoistočne Europe koje su po mnogim aspektima Hrvatskoj slične, koje su Hrvatskoj bitne i glede političke potpore, koje su nam bitne u smislu izvoznih tržišta, koje su nam bitne u energetskom pogledu, a koje su i strateški bitne.
Imati orijentaciju pouzdane čvrste članice Sjevernoatlantskog saveza i EU, a istodobno razvijati suradnju i prema nekim drugim dijelovima svijeta ili Europe je politika koju rade sve zemlje.
Nitko u vanjskoj politici ne stavlja sva jaja u jednu košaru. Ja takve još stratege nisam vidio čitajući, proučavajući tu tematiku niz godina.
Prema tome, nastojte malo se odmaknuti od te neke percepcije da li postoji raskorak ili nekakva dvoglava vanjska politika. Postoje interesi Hrvatske politički, ekonomski, sigurnosni, energetski i u dogovorima, razgovorima ključnih aktera koji formuliraju vanjsku politiku nastojimo svako na svoj način dati doprinos. A on se može sigurno i na pozitivan način konzumirati i iz politike i inicijative triju mora. Prema tome dajte malo vremena i malo poštovanja prema onome na čemu je predsjednica angažirana.
Kao što znate u Varšavi su uz predsjednicu bili i potpredsjednica Vlade i ministar energetike. Prema tome u nekoj sinergiji našeg djelovanja dovoljno govore naša djela.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vama.
Kolega Beljak izvolite.

Beljak, Krešo (HSS)

Prvo ja se moram ispričati ako sam nekoga uvrijedio, ja doista ne znam zašto bi se netko našao uvrijeđenim, ali dobro.
Odgovor na pitanje nisam dobio, ja sam tražio decidirano da ili ne. Rečeno mi je i ono što je gospodin Plenković rekao, ja bih mogao zaključiti da da.
Međutim, usprkos tome što se slažem da ne trebaju sva jaja kako je rekao gospodin Plenković biti u istoj košari, ja moram protestirati protiv toga je nitko niti vama niti predsjednici Republike nije dao mandat da nas gurate u nekakve asocijacije koje imaju za cilj stvaranja kordon, sanitar istoka prema zapadu Europe.
Geostrateški je vrlo jasno da je jedina smetnja svjetskoj dominaciji određenih sila sutrašnja potencijalna suradnja između Pariza, Berlina i Moskve. Na tom putu se našao Baltik, Jadran, Crno more dio koga bi trebali po vama, očito i po vama, po vašoj Vladi i po predsjednici biti i RH.
Nemojte se ljutiti, ja smatram da o toj vrlo važnoj temi trebamo razgovarati ovdje u Hrvatskom saboru i da vama osobno i predsjednici Hrvatski sabor treba dati mandat za takvu vrstu vanjske politike.
Ja osobno smatram da mi sa Estonijom, Poljskom imamo puno manje zajedničkih poveznica nego sa Italijom, sa Njemačkoj, sa Francuskom ili zemljama Beneluksa.
Hvala vam lijepa i još jedanput isprike ako sam nekoga uvrijedio.
PDF