Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Varda, Kažimir, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje, biti će ono uvaženog zastupnika Kažimira Varde, koje je uputio ministru državne imovinu, Goranu Mariću.
Izvolite.

Varda, Kažimir (SMSH)

Poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade, ministrice i ministri.
Postavljam pitanje, ministru državne imovine poštovanom gospodinu Goranu Mariću.
Naime, u mladosti sam često gutao znanstvenu fantastiku pogotovo između pripreme ispita na fakultetu, ali ovo što se dešava oko otoka Smokvica Mala za mene je prava znanstvena fantastika.
Naime, koncesijski ugovor je potpisan sa Tvrtkom Grafoplast '95. godine, prodao je taj ugovor gospodinu Ivici Todoriću 2006. godine, pa je ovaj njemu to vratio u travnju ove godine, a da nije plaćena naknada za koncesiju i korištenje pomorskog dobra ni za jedan jedini dan.
Dakle premda je država 2007. godine proglasila taj ugovor ništavnim i nakon godinu dana uputila nadležnom sudu u Šibeniku ovrhu tek sada sud u Šibeniku reagira i donosi vršenje o ovrsi zakazano za 27. rujna ove godine.
Dakle prema vašoj izjavi gospodine ministre, otišlo je u zastaru 200 milijuna kuna, a za naplatu je oko 35 milijuna kuna s kamatom. Pa se ja pitam, kada bi tako radili i prema tzv. običnim građanima, koliko građana ne bi bilo u ovrhama odnosno pitam kako je moguće da se to dogodilo i što mislite poduzeti?

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će uvaženi ministar državne imovine Goran Marić.
Izvolite.

Marić, Goran (HDZ)

Hvala lijepa potpredsjedniče.
Cijenjeni zastupniče Varda, nažalost priče o Smokvici nije znanstvena fantastika, to je realna priča, to je priča o jednoj od tipičnih lica suvremene Hrvatske. Ona nije lijpa, ona nije dobra i ona sigurno nije to ni dobar glas za Hrvatsku.
Volio bih čak da nikada nije ušla u fundus mojih spoznaja i mojih iskustava pa ni kolektivnih, a započela je dobro ste kazali 1995. godine ugovorom o zakupu kompleksa vojnog na otoku Smokvici sa Tvrtkom Grafoplast je potpisao ugovor potpisala je ugovor Općina Primošten.
RH i Ministarstvo obrane su uložili žalbu protiv takvo ugovora i tek 12 godina nakon toga je donešena prva presuda Općinskog suda u Šibeniku koja je postala pravomoćna nakon 14 godina 2009. godine. Do ustrojstva Ministarstva državne imovine ništa, gotovo ništa nije poduzimano da se vrati u posjed jer je presudom dokazano da je taj ugovor ništavan, protuzakonit i da se mora u roku 15 dana vratiti otok Smokvica u posjed RH.
Odmah prvih dana ustrojenog Ministarstva državne imovine, izvršili smo procjenu kompleksa vojnog na Smokvici i temeljem te procjene je utvrđena naknada za zakup i za korištenje pomorskog dobra što je za pet godina iznosilo onih pet godina koje ne idu u zastaru i … 26 milijuna kuna sa zateznom kamatom 35 milijuna kuna.
Ministarstvo državne imovine je putem Državnog odvjetništva podnijelo tužbu za naplatu tog potraživanja. Istodobno smo podnijeli i zahtjev Državnom odvjetništvu da poduzme sve mjere kako bi se što prije vratilo kompleks vojni na Smokvici u vlasništvo RH u posjed RH.
Dugo nije ništa poduzimano, ali evo konačno je zakazano ročište za 27.9. za još dva tjedna na kojem će se ovrhom otok Smokvica trebao vratiti u posjed RH.
Mi si često tepamo europske atribute i da smo europskog štiha, duha i jesmo po mnogobrojnim odrednicama europskog i po duhovnim i kulturnim i povijesnim, ali po odnosu prema svojoj imovini, prema imovini RH nismo Europa, daleko smo od Europe.
Dosadašnja praksa u odnosu na postupanje prema imovini RH je bila otprilike se je svodila na četiri da je ona zapuštena i neaktivna, da se bespravno koristi, da se koristi da je dana bez naknade na korištenje ili da je dana uz korištenje uz minimalnu naknadu. S takvom praksom Ministarstvo državne imovine je prekinulo, Ministarstvo državne imovine će uvesti i već je uvelo standardizirani odnos koji uključuje najviše standarde javnosti, ekonomičnosti, učinkovitosti i etičnosti.
Hvala vam lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Kažimir Varda.

Varda, Kažimir (SMSH)

Gospodine ministre, iz vašeg odgovora sam zapravo iščitao vaše opredjeljenje da nećete posustati. Vjerujem da imate podršku cijele Vlade, ali vjerujem da imate i pritisaka i prijetnji. Ne posustajte.
Volio bih i želio bih da na ovom predmetu Smokvice Male dođemo u situaciju da država ne dobije smokvu ili šipak kako bi mi to rekli u Dalmaciji.
Hvala lijepa.
PDF