Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Karlić, Mladen, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

28 pitanje uvaženi kolega Mladen Karlić. Pitanje postavlja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.
Izvolite.

Karlić, Mladen (HDZ)

Hvala poštovani predsjedniče, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, uvažene ministrice i ministri.
Ja bih svoje pitanje postavio ministru zdravstva gospodinu Kujundžiću, kao zastupnik, kao liječnik, ali i kao potencijalni pacijent. Svi smo nekako svjesni relativno dugih lista čekanja za pojedine operativne zahvate, dijagnostičke pretrage, specijalističke preglede i to je nešto što je nekako teško rješivo ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim zemljama obzirom na različite objektivne i subjektivne okolnosti kao što je i broj liječnika specijalista, broj uređaja, ne znam potrebnog prostora. Ali naravno i želje svih pacijenata ili suosiguranika da dobiju ono najbolje, najskuplje ili najsofisticiraniju opremu i pretragu kojom bi nekako dokazali da su najčešće zdravi, najradije nego bolesni.
Mene zanima vi ste prije nekoliko mjeseci pokrenuli jedan projekt prioritetnih lista čekanja koje bi trebala zapravo osigurati nešto između od onih najhitnijih koji idu odmah na pretrage, na operativne zahvate i između onih koji možda dolaze na kontrolne pretrage, preglede i ostalo onima koji su ozbiljno bolesni, a nisu najhitniji.
Zanima me pošto postoje kontradiktorne informacije prema nekima je ovo jedno izvanredno, dobro rješenje, prema nekima nije postiglo efekt. Volio bih da mi odgovorite da što je zapravo istina, što je pravi evo odgovor i što to znači našim pacijentima.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor ministra zdravstva gospodin Kujundžić, izvolite.

Kujundžić, Milan (HDZ)

Gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, kolegice i kolege zastupnici, poštovani gospodine zastupniče i doktore Karlić hvala vam lijepa na ovome upitu.
Naime, kada smo krenuli u ovaj pilot projekt prije tri mjeseca sad će biti točno tri mjeseca tada je bilo puno nerazumijevanja, šumova, pa ako hoćete i nespretnosti možda nas iz ministarstva. Tako da su slijedili određeni napadi prvenstveno onih koji nisu razumjeli, a možda ni mi nismo znali to dobro iskomunicirati.
Danas kada su prošla tri mjeseca, kada smo odradili pilot projekt, odnosno za desetak dana ističe u 4 zagrebačke bolnice i negdje oko 500 ordinacija u Zagrebu i zagrebačkom prstenu možemo reći slijedeće. Da smo prije desetak dana okupili sve dionike i oni koji su ga u početku malo bolje razumjeli, koji nisu i koji su ga hvalili i kudili, postignuto je suglasje da je to zapravo jako dobar projekt. Da je to projekt koji anuliramo ili minimalno svodimo na minimum teške tj. ozbiljne bolesnike. Vi kao liječnik razumijete, nažalost drugi nisu razumjeli. Hitni bolesnici, oni idu isto u tren.
Otvaraju se operacijske dvorane CT, i defibrilatori ali ozbiljni bolesnici, znači oko 500, 600 ozbiljnih bolesnika kod kojih postoji sumnja na ozbiljne kardiološke bolesti, kod kojih postoji sumnja na ozbiljne neurološke bolesti, kod kojih postoji sumnja na limfnome, malignome itd. oni su spašeni.
Dakle, takvi bolesnici u Hrvatskoj više neće čekati. Oni će unutar 3 dana, kada njihovi liječnici, koji su se do sada pokazali brojni izuzetno i sa znanjem i sa brižnošću za pacijente prepoznaju na osnovu anamneze kliničkog statusa, na osnovu određenih nalaza sumnju određenu bolest, oni imaju u svome kompjuter mogućnost da im u roku 3 dana osiguraju pregled, kod nadležnog specijaliste, a ovaj nadležni specijalist u svakoj bolnici osigurava u roku 15 dana dijagnostičke i terapijske postupke.
N ovaj način smo vjerujte, ova 3 mjeseca, da ne nabraja sada po skupinama od limfoma, malingnoma itd. u relativnoj ranoj fazi, fazi kada je bolest još izlječiva vjerujem spasiti ili bar dati puno veću šansu bolesnicima. U konačnosti, sa projektom koji je do sada bio pilot projekt krećemo za negdje za mjesec dana. Već smo u pregovorima sa informatičkim kućama, u sve hrvatske bolnice i biti će dostupan svim hrvatskim pacijentima.
I na ovaj način vjerujemo, da iako izdvajamo samo 750 eura po glavi stanovnika, u odnosu na one koji čak izdvaja 10 puta veće, pratiti ćemo i bolje ćemo čuvati živote Hrvatske, nego što su do sada bile mogućnosti i mislim da je ovo projekt kojega će vrlo brzo osjetiti svi hrvatski građani i od njega imati korist.
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Karlić izvolite.

Karlić, Mladen (HDZ)

Hvala gospodine ministre na ovim informacijama.
I meni, ali posebno mislim da je to važno zbog liječnika, pa i zbog pacijenata koji ovo slušaju, da osjete osjećaj sigurnosti, da mogu ipak doći a da neće morati čekati mjesecima. A posebno mislim da je važno, da se razrade što bolji kriteriji, da se uključuje svi liječnici sve naše udruge u zdravstvu i da tako zapravo stvorimo najbolji model ovakve prioritetne liste čekanja.
Hvala.
PDF