Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Sinčić, Ivan Vilibor, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idući na redu je kolega Ivan Vilibor Sinčić i on pitanje postavlja predsjedniku Vlade.
Izvolite.

Sinčić, Ivan Vilibor (Živi zid)

Hvala vam predsjedniče Hrvatskog sabora.
Moje pitanje danas je za premjera Vlade RH Andreja Plenkovića. U famoznoj poreznoj reformi krajem prošle godine na samom početku vašeg mandata od 16 zakona koji su mijenjani, mijenjan je i Zakon o lokalnim porezima. Jedna od stavki koja je unutra bio naveden, je bio porez na nekretnine. Međutim, iako ste hvalili tu reformu kako će rasteretit građane, on neće rasteretiti građane, to je pogotovo taj porez na nekretnine tak na privatno vlasništvo.
To je silan teret koji mnogi naši građani neće moći podnijeti i vjerujem da ste to sada i sami shvatili. Možda ne zato, što ste stvarno napravili ponovljene kalkulacije, nego zato što se pojavio otpor u javnosti. Građani su shvatili, čak i velik dio vaših birača da je taj zakon protiv njih. I da neće oživjeti tržište nekretnina, nego da će ga još više zatrti i usporiti. Prema tome moje pitanje za vas jest. Prvo ste dali zakon u proceduru, sada ga povlačite, odnosno, koliko sam upoznat, dali ste u proceduru Zakon o lokalnim porezima u kojem jednostavno nema svih tih stavki koje se tiču poreza na nekretnine, kakvi su vaši sljedeći potezi, koja je politika ove Vlade.
Jeste li vi onda za takav porez ili niste za takav porez? Hoćete li ugraditi te stavke u neki drugi zakon, pod nekim drugim imenom, da slučajno ga ne obuhvati, recimo referendum koji pripremamo, referendum koji bi trebao onemogućiti, da ne samo vama, nego bilo kojoj budućoj Vladi ne padne napamet, da dira imovinu hrvatskih građana u nekretnine koje su posljedice minulog rada generacija u ovoj zemlji.
Ne želimo pristati na činjenicu da se šalje poruka da onaj tko nešto ima, da je to budala i da mu to treba uzeti kroz porez.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Sinčić na pitanje koje se odnosi jučer na Vladi, usvojen prijedlog Zakon o izmjenama Zakona o lokalnim porezima, gdje je Vlada uputila u Sabor izmjene kojima će se brisati odredbe zakona koji je trebao stupiti na nagu u tom segmentu 1.1.2018., a odnosio se na porez na nekretnine. Dakle, ovo je tema koja je izazvala izrazito putno bure u javnosti, puno reakcija, puno živahne komunikacije na društvenim mrežama, puno angažmana pojedinih udruga, stranaka.
Vi pretpostavljam, kao i većina drugih građana plaćate komunalnu naknadu. Dakle, intencija ovoga zakona, koji je dobio baš to ime porez na nekretnine, je bila da se u jedan porez ili namet, možete ga i tako nazvati, objedine i aktualna komunalna naknada, spomenička renta, te porez na kuće za odmor, koje plaćamo danas, svi oni koji to naravno imaju.
I tu želim vrlo jasno podcrtati, Vlada je pristupila toj temi na način da nismo htjeli uvesti vrijednosti porez na nekretnine, kako poznajem mnoge članice EU, ili mnoge druge zemlje. Takav vrijednost, porez, značajno bi opteretio vlasnike nekretnine. Namjera ovoga zakona kojeg ćemo sada praktički staviti u tom segmentu van snage. Bila je provesti načelo pravednosti, jednostavnosti i razmjernosti. Međutim, u procesu rasprave u tom zakonu koji je bio u onom velikom paketu, možemo zaista otvoreno reći da je veliki dio hrvatske javnosti bio fokusiran na neke druge zakone u okviru porezne forme.
I da je ovaj relativno prošao možemo to tako reći i ispod radara. Vlada je donijela jasnu i čvrstu političku odluku radi pravne sigurnosti. Dakle, zakona odnosno porezna na nekretnine biti neće. Ono što želimo, a budući da je bila intencija, da prihodi ovoga poreza budu nenamjenski prihodi jedinica lokalne i područne samouprave , dakle važna distinkcija, nije riječ o porezu koji ide središnjoj državi, nego je riječ o naknadi, nametu, koji je išlo jedinicama lokalne i područne samouprave.
Smatramo da u sljedećih godinu, godinu i pol dana, treba pristupiti na jedan argumentiran, angažiran, cjeloviti način, stručan, kroz aktivnosti ministarstva graditeljstva u okviru nadležnosti potpredsjednika Vlade i ministra kolege Štromara. Mogućim izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu, gdje bi se vrlo precizno, definirao i obuhvat, komunalne naknade. Gdje bi se vrlo precizno regulirali predmeti, dakle, nekretnina o kojima je riječ i gdje bi se puno temeljitije i detaljnije procijenio fiskalni učinak za jedinica lokalne samouprave o eventualnim modifikaciji, aktualnih, komunalne naknade, spomeničke rente i poreza za kuče na odmor.
Prema tome, mi smo ovdje donijeli vrlo čvrstu političku odluku, smatramo da je ona ispravna, da je kultura vezanosti na nekretnine u hrvatskom društvu takvog stupanja, da se umjesto argumentirane rasprave ove teme pristupilo vrlo emotivno, a ove teme zahtijevaju i znanje i vrijeme i argumente svih koji su u taj proces uključeni.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Odgovor kolega Ivan Vilibor Sinčić.

Sinčić, Ivan Vilibor (Živi zid)

Hvala vam predsjedniče Hrvatskog sabora.
Mogu reći da sam jako zadovoljan vašim odgovorom jel je ono što sam očekivao da ćete reći. Nije šija nego vrat, nije više porez i nije više zakon o lokalnim porezima nego će biti nešto drugo u nekom drugom zakonu jednog dana, vjerojatno vrlo skoro ali to će građani svejedno morati plaćati. Znači promijenili smo ime, ali to je opet nešto što moramo platiti.
Evo ja poručujem s ovog mjesta da vi napravite potez, mi ćemo napraviti protupotez, sada opet napravite potez, mi ćemo napraviti protupotez. Možda ovo pitanje koje smo formulirali za referendum sada zbog vašeg poteza je beskorisno, ali nema veze smislit ćemo novo. Pratit ćemo šta radite.
Naš nadstranački projekt u koji pozivam da se uključe svi koji smatraju da je hrvatski čovjek previše opterećen porezom će pratiti što radite i bit će uvijek jedan korak ispred vas. Otpor neće odustati.
Hvala.
PDF