Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Lipošćak, Tomislav, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavit će poštovani zastupnik Tomislav Lipošćak ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.
Izvolite.

Lipošćak, Tomislav (HDZ)

Zahvaljujem gospodine potpredsjedniče.
Uvaženi predsjedniče hrvatske Vlade, uvažene ministrice i ministri.
Moje pitanje upućeno je ministru poljoprivrede gospodinu Tomislavu Tolušiću i vezano je na niz pitanja, na niz upita koje učestalo dobivamo sa terena.
Naime, dok druge države EU obilato koriste sredstva iz fondova i fondove na korist svojih poljoprivrednika i na korist ljudi koji žive na selu, koji žive od poljoprivrede kod nas se vrlo često stječe dojam da je situacija malo drugačija i da se stvari ne odvijaju onom brzinom kakvom bismo to željeli. Na pojedine odgovore se čeka mjesecima, a dok poljoprivrednici dobiju ugovore za financiranje vrlo često je ta oprema koju planiraju nabaviti, koju planiraju kupiti povučena s tržišta i više se ne može doći do nje.
Moje pitanje, kako možemo ići naprijed ako ponekad i dvije godine moramo čekati da se odobre određena sredstva za investicije, te kako na takav način razvijati poljoprivredu, razvijati poljoprivrednike i njihovu konkurentnost na tržištu i do kada će to biti tako?
Također ne bismo li trebali čuvati svoje poljoprivrednike, svoje poljoprivredne proizvođače i poljoprivrednu proizvodnju ili ćemo nastaviti jesti i dalje uvoznu hranu koja je vrlo često visokih cijena i sumnjive ili barem nepoznate kakvoće?
Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovor uvaženog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.
Izvolite.

Tolušić, Tomislav (HDZ)

Hvala uvaženom zastupniku na postavljenom pitanju.
Prije svega napomenuo bih odmah na početku da ova Vlada definitivno vodi brigu o hrvatskom poljoprivredniku, hrvatskom seljaku, da vodi brigu o hrvatskim proizvodima i naravno o kompletnoj hrvatskoj poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji.
Nažalost kada govorimo o programu ruralnog razvoja, znači o novcima koje povlačimo iz fondova EU, a vezani su uz sektor poljoprivrede situacija nije bila toliko bajna. Prije svega napomenuo bih da je program donesen za vrijeme SDP-ove vlade, nažalost dobrih godinu i pol dana prekasno u odnosu na rokove u kojima je mogao biti donesen sa iznimno kompliciranim procedurama koje su bile najkompliciranije u odnosu na sve članice EU.
I nažalost rezultat toga je bilo u razdoblju do kraja 2015. godine vrlo mali postotak objavljenih natječaja, negdje manje od 7%, a i to što je objavljeno nažalost bilo je obavijeno velom nepravilnosti na desetke kaznenih prijava, sumnje u pogodovanje velikim ili partijskim ili nekim drugim kompanijama i to je danas predmet istraga i USKOK-a i svih ostalih tijela koje vode brigu o tome. Čudi me da to kolege iz SDP-a su zaboravile danas spomenuti.
Danas odnosno evo podaci sa 31.8.2017. od 2,4 milijarde eura raspisano je natječaja za 1,1 milijardu eura znači blizu 50%, ugovoreno 720 milijuna eura odnosno preko 30%, isplaćeno 400 milijuna eura odnosno blizu 17%.
Procedure koje su bile komplicirane smo promijenili, počeli smo primjenjivati nove procedure od ljeta ove godine. Trebalo je nama neko vrijeme da sve one stvari koje su bile komplicirane da ih poslažemo na jedan normalan način i prve rezultate naših procedura, procedura ove Vlade ste mogli vidjeti na sajmu u Gudovcu, natječaji koji su bili raspisani, odnosno završeni 17.07. ove godine, prvi ugovori su izašli van, odnosno prve odluke 30.08. ove godine, 43 dana, garantiram da niti jedna zemlja članica EU nije do sada izdala odluke u roku od 43 dana u odnosu na 700 dana koliko je to bilo prije mislim da je to ipak određeni pomak u svemu tome.
Ono što mene također veseli u svemu ovome kada govorimo o broju poljoprivrednika, njih primarno gledamo kroz jedinstvene zahtjeve za poticaj, znači govorimo o poljoprivrednicima koji su pravi poljoprivrednici koji imaju barem 1 hektar zemlje, takvih je zadnjih godinu dana u Hrvatskoj više, kada kompariramo u odnosu na prošlu godinu u 2016. 101 tisuća poljoprivrednika koji su podnijeli zahtjev za poticaj, danas ih je 105 tisuća.
I ono što me veseli da je među njima zamjetan rast naših mladih poljoprivrednika kojima ova Vlada i kroz program ruralnog razvoja ali i kroz ostale mjere Vlade definitivno daje sve moguće poticaje da ostanu u Slavoniji, u Lici u Dalmaciji, u Međimurju, u Karlovačkoj županiji ili bilo kojem drugom području RH.
Ovakvim tempom, po novim procedurama ja očekujem da ćemo mi novce iz programa ruralnog razvoja potrošiti prije roka koji nam je propisan pravilima i programima Europske komisije.
Hvala još jednom.

Reiner, Željko (HDZ)

Tomislav Lipošćak.

Lipošćak, Tomislav (HDZ)

Zahvaljujem na odgovoru, zadovoljan sam odgovorom a osobito informacijom znači o pojednostavljenim procedurama, pravednijim uvjetima natječajima i naravno porastu broja mladih poljoprivrednika koji koriste ta sredstva.
Hvala.
PDF