Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Miletić, Boris, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem kolegi Stieru.
I sada idemo na 11 pitanje. Uvaženi kolega Boris Miletić to pitanje postavlja predsjedniku Vlade.
Izvolite.

Miletić, Boris (IDS)

Hvala vam predsjedniče Sabora, uvažene kolegice, uvažene kolege.
Ono o čemu bih danas htio govoriti, uputiti pitanje odnosi se na odnos Vlade prema državnoj imovini direktno povezano sa gospodarstvom jer držim da je to danas jedna od najbitnijih tema ukoliko želimo izvući zemlju iz gospodarske krize.
Primjer južne Istre govori u prilog tome da je desetljećima to bilo jedno vrlo jako vojno područje još od doba Austro-ugarske i na sreću ulaskom Hrvatske u NATO savez, ulaskom Hrvatske u EU potrebe za tolikom količinom vojske više nema.
No s druge strane ostali su doista značajne količine državne imovine, državnoga zemljišta, bivših vojnih zona od bivšeg vojnog aerodroma pa sve do velikog poluotoka Muzil koji su normalno lokalne jedinice prenamijenile u gospodarsku, odnosno civilnu namjenu.
Teško je razumjeti i teško je naći odgovor na pitanje zašto to toliko dugo traje. Imamo s jedne strane bivše vojno zemljište zjapi prazno, zapušteno je, možda čak predstavlja i određenu sigurnosnu ugrozu. S druge strane imamo zainteresirane investitore kako domaće, tako i strane koji bi htjeli investirati i otvoriti nova radna mjesta. No to se ne događa. Zbog čega? Zato što naprosto država kao vlasnik i Vlada ne raspisuje javni natječaj kako bi poduzetnici ulagali.
Reći ću samo za Muzil. Godišnje preko 40 milijuna kuna samo od PDV-a prihoda za državni proračun. Zašto čekamo? Zašto to stoji? Koji je razlog tome?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Odgovor predsjednika Vlade.
Izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa kolega Miletić.
Vidjeli smo se u Istri već nekoliko puta za vrijeme ovoga mandata, a vidjeli ste se i sa ministrom državne imovine Goranom Marićem koji je razgovarao i sa vama i sa vašim suradnicima i sa županom Flegom o nizu pitanja koja možemo nazvati aktiviranje ili bivše vojne imovine, pa sada državne imovine u Istri.
Vi vidite da je generalni trend aktivnosti koju poduzima ministar Marić da prije svega dobije cjelovitu sliku diljem Hrvatske, ne samo u Istarskoj županiji koliko je neaktivne državne imovine koja recimo u turističkim mjestima nerijetko i šteti, možda imageu tih gradova ili općina. I naša je intencija da u tijesnoj suradnji sa jedinicama lokalne i područne samouprave nađemo rješenja kako bi se ta imovina aktivirala.
Mislim da Muzil o kojem smo razgovarali i prigodom mojih posjeta Puli može biti jedan od odličnih primjera kako da jedan važan kompleks postane dodatna vrijednost gradu Puli, a ne opterećenje. I s te strane imate otvorena vrata i moja kao predsjednika Vlade i vrata ministra državne imovine kolege Marića.
Što se tiče vojne imovine u Istri koliko je meni poznato osim zračne luke sve drugo je preneseno na Ministarstvo državne imovine, a Ministarstvo državne imovine ima zadaću da sukladno dogovoru i u dogovoru sa Državnim odvjetništvom.
Tu imovinu kada je to moguće prenosi na jedinica lokalne i područne samouprave. Tu vrstu poruke dobili smo u svim županijama u kojim smo bili. I jedna je od temeljnih inicijativa u okviru kojeg smo započeli šesto mjesečnim susreta naših župana i Vlade Republike Hrvatske. Na tom tragu očekujem i vašu inicijativnu i pronalaženje rješenja evo za mozilu, možda u vašem i našem mandatu.
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Kolega Miletić izvolite.

Miletić, Boris (IDS)

Držim da mi itekako šaljemo jednu vrlo jasnu poruku poslovnom svijetu, kada raspišemo međunarodni natječaj u studenome 2015. godine, neovisno o tome koja je to Vlada. I nakon toga 2 renovirane svjetske tvrtke iskažu interes i prođe gotovo 2 godine, a mi ne poduzmemo ništa. Mislim da je to loša poruka poslovnome svijetu, jer ispada da smo neozbiljni. Dakle, kad govorimo konkretno za mozil, tamo se direktno može zaposliti preko 600 ljudi, indirektno 1000 ljudi.
Rekao sam samo godišnje prihode od poreza na dodanu vrijednost. Radi se doista o velikoj površini za koju su usvojeni poslovni planovi i naprosto nema niti jednog racionalnog razloga kojeg vi možete uputiti zašto to stoji. Ja ću si postaviti sebi osobno pitanje, a probajte si ga i vi postaviti. Kad bi to bila naša privatna imovina, dal bi mi doista čekali toliko vremena da ju stavimo u funkciju i godišnje gubili toliko milijuna i milijuna prihoda.
Slažem se da je pozitivna bilanca za prvih 6 mjeseci, ali nisam baš siguran da državi nedostaje, ne nedostaje financijskih sredstava i da se može na taj način odnositi prema svojoj imovini. S druge strane, ono što čitamo iz medija, pomalo plaši, predloženi novi zakon o upravljanju državnom imovinom, koji ide za dodatnom centralizacijom, a kako se iz medija daje iščitati na drugi način nismo informirani. Izgleda da će se ići opet retrogradno pokušati penalizirati gradove i općine.
Vjerujem da to nećete pokušati učiniti, jer već jednom su pokušavali pa je Ustavni sud takve odredbe ukinuo.
Hvala vam.
PDF