Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Lucić, Franjo, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Najljepše se zahvaljujem.
I prelazimo na zadnje pitanje danas. To je pitanje Franje Lucića upućeno predsjedniku Vlade.
Izvolite.

Lucić, Franjo (HDZ)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče.
Poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, poštovane ministrice, poštovani ministri.
Moje pitanje vama gospodine predsjedniče upućujem jer ova Vlada daje jedan veliki značaj Slavoniji, Baranji, Zapadnom Srijemu. Dakle, projekt Slavonija šta građani moje županije Požeško-slavonske, Zapadnog Srijema, Baranje općenito mogu očekivati od Projekta Slavonija i da kažete ono najbitnije, a danas ste već o tome govorili koji su to glavni projekti i šta u budućnosti žitelji mogu očekivati u Slavoniji i Baranji i Zapadnom Srijemu od ovako bitnoga projekta za Slavoniju.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa kolega Lucić.
Dakle, već smo u niz odgovora danas i kolega Tolušić i ja i drugi ministri kazali koliko je privrženost ove Vlade, a i svih naših kolega saborskih zastupnika iz četvrte i pete izborne jedinice, svih župana, svih gradonačelnika, načelnika, iskazana za realizaciju projekta Slavonija.
Činjenica da imamo 3 ministra u Vladi koji su baš iz tih krajeva, izrazito su relevantni za realizaciju ovoga projekta i ministrica regionalnog razvoja europskih fondova i ministar financija, ministar poljoprivrede, mladi članovi Vlade puni entuzijazma, puni znanja za realizaciju projekata.
U niz navrata u proteklih 8 mjeseci posjetio sam sve slavonske županije, razgovarao sa čelnicima tih jedinica lokalne i regionalne samouprave, sa čelnicima razvojnih agencija, sa ljudima i osjetio sam jedno veliko očekivanje.
Vi ga dobro znate, dolazite iz Požeško-slavonske županije, jedna od dvije županije koje nemaju dodira sa drugim zemljama, koje imaju dodira samo sa drugim županijama, svjesni ste primjerice pitanja kvalitetnije prometne povezanosti. Kako riješiti problem brzih cesta? Kako riješiti problem poplava, navodnjavanja, zaštite od visokih voda? To je u vašem kraju česta tema.
Kako riješiti problem brojnih naših tvrtki, proizvodnih tvrtki koje su iz različitih razloga zapale u poteškoće i koje bez kvalitetnog angažmana Vlade, ministarstva, nadležnih institucija, pomoći u pokušajima da se pronađe strateški partneri ili da se konsolidira određena industrija sa nekim sličnijim i kvalitetnijim, u smislu održivosti, društvima je teško bez ovoga projekta.
A činjenica da to možemo ostvariti u sljedećih nekoliko godina je važna i za vas i za sve ljude koje žive u Slavoniji, na način da imamo široki politički okvir, imamo jasno zacrtane ciljeve, imamo europsku, nacionalnu i lokalnu razinu angažmana, doprinos privatnog sektora, doprinos znanosti koja je izrazito važna da nam bude potpora u realizaciji projekata.
Vi dolazite iz jednoga manjega grada u Požeškoj-slavonskoj županiji koji se pokazao jedan od najboljih i najučinkovitijih u korištenju europskih sredstava, na način da ste kroz europske projekte vaš izvorni proračun povećali za nekoliko puta. I na vrlo konkretan način pokazali ste kako i mala sredina, ako je dobro organizirana može unaprijediti život svojih stanovnika.
Mi ćemo na tragu takvih pozitivnih primjera, u duhu partnerstva, međusobne suradnje, iskoristi sredstva koja su nam na raspolaganju. Logika nam nalaže da preko 2 milijarde eura ode na Slavoniju, u ovoj financijskom perspektivi. Je li to kroz ekskluzivne natječaje ili je to kroz pripremu kvalitetnih projekata, to je manje bitno. Ono što je bitno je realizacija tih projekata.
I na tom tragu ćemo nastaviti našu aktivnost. Ja vam se zahvaljujem na činjenici da podupirete Projekt Slavoniju i drago mi je da će upravo idući sastanak savjeta biti u Požegi, da će to biti sastanak drugi sa novoizabranih županima, sa udrugama gradova, udrugama općina i gdje ćemo nastaviti projekte koje smo identificirali u proteklim mjesecima.
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Kolega Lucić izvolite.

Lucić, Franjo (HDZ)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče.
Ja sam siguran ne samo u Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu, uz realizaciju ovoga Programa Slavonija, ali i sviju drugih programa koji se pogotovo tiču sredstava EU, siguran sam na ćemo otklonit sve one probleme koje danas imamo u cijeloj Hrvatskoj, a prije svega u Slavoniji, jer ovakva realizacija ovakvih projekata daje nam garanciju budućnosti i opstojnosti ljudi u Slavoniji, a pogotovo onih najmlađi koji danas traže svoja rješenja kroz nova radna mjesta u EU.
Nadam se, da će upravo ova realizacija, ovoga projekta zadržat sve te ljude u Hrvatskoj na dobrobit sviju nas.
Hvala vam lijepo još jednom na trudu i potpori.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala i vama kolega Lucić.
Dame i gospode zastupnici, ovime je aktualno prijepodne završeno.
Određujem stanku.
Nastavljamo s radom u 15,00 sati.
Prva točka na dnevnom redu bit će Konačni prijedlog zakona o provedbi Uredbe 2015/757 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2015. o praćenju emisije ugljikova dioksida iz pomorskog prometa, izvješćivanju o njima i njihovoj verifikaciji, te o izmjeni Direktive 2009/16EZ.
I druga točka koju ćemo danas raditi je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Nastavljamo u 15,00 sati.
Hvala vam.
STANKA U 14,00 SATI
PDF