Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Batinić, Milorad, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Brkić, Milijan (HDZ)

Zahvaljujem uvaženom kolegi Marku Šimiću.
Sljedeći je na redu za zastupničko pitanje uvaženi kolega Milorad Batinić.
Izvolite.

Batinić, Milorad (HNS)

Hvala potpredsjedniče.
Svoje pitanje ću uputiti predsjedniku Vlade gospodinu Plenkoviću, naprosto iz razloga što smatram da on može najkompetentnije odgovoriti.
Naime, radi se o vrlo sporoj ili nikakvoj realizaciji određenih programa mjera ruralnog razvoja, znači izgradnja javnih sustava vodoopskrbe, izgradnja nerazvrstanih cesta, izgradnja društvene infrastrukture gdje su natječaji objavljeni tijekom prošle godine i još uvijek, prošlo je negdje 4, 6, 8 mjeseci nemamo rezultata. Radi se o europskom novcu, a to su projekti koji su izuzetno važni za ne samo jedinica lokalne samouprave znači i mjera 6 i mjera 7 i za poljoprivrednu proizvodnju. Pogotovo bi stavio akcenat iako znam da je tema izuzetno kompleksna, radi se o Ministarstvu gospodarstva E-impuls.
Prošle godine natječaj je bio otvoren od 21. srpnja do 30. rujna, napravljena je administrativna provjera, zatim je sada u tijeku druga provjera gdje se ocjenjuje vjerojatno prihvatljivost prijavitelja projekta itd. kada gledamo datume to traje preko osam mjeseci, teče deveti mjesec. Radi se o određenim investicijama, malih, srednjih poduzetnika, radi se o novim radnim mjestima i ne znam, osobno smatram da bi se određene stvari mogle kvalitetnije napraviti, ubrzati.
Pa stoga me zanima predsjedniče Vlade, što kanite vi odnosno Vlada u cjelini sa svojim resornim ministrima poduzeti da se upravo taj europski novac što brže apsorbira odnosno da se pokrenu investicije?
Ne treba govoriti, svi smo svjesni činjenice i trenutka koliko to je to izuzetno važno za Hrvatsku.
Hvala.

Brkić, Milijan (HDZ)

Zahvaljujem uvaženom kolegi Miloradu Batiniću.
Odgovor predsjednik Vlade uvaženi kolega Plenković.
Izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa.
Cijenjeni zastupniče Batinić.
Dakle neovisno o ovih nekoliko programa koje ste spomenuli, jedan od temeljnih ciljeva je ubrzanje učinkovitosti glede apsorpcije sredstava EU, osobito u sredini ove financijske perspektive. Dakle mi smo sada točno na kraju odnosno blizu četvrte godine našega članstva, a tri i pol godine financijske perspektive, njena revizija je u tijeku.
Mi smo naravno konstatirali da apsorpcija nije na onoj razini koja bi trebala biti. Jedna od metodoloških inovacija koju smo napravili je da na svakoj drugoj sjednici Vlade, na zatvorenoj sjednici ministrica regionalnog razvoja europskih fondova kolegica Žalac izvješćuje točno po svakom operativnom programu koliki je barometar iskorištenosti sredstava, u kojoj su fazi, u kojoj su fazi projekti, što smo učinili da se procedura ubrza.
I na tom tragu smo napravili niz poboljšanja koji se tiču smanjenja koraka unutarnjih koraka na razini administracije za donošenje odluka o realizaciji pojedinih sredstava.
Drugo, pomažemo izradu kvalitetnih prihvatljivih projekata, dakle imamo i taj aspekt koji je bitan. A treće je da je ukupna učinkovitost svih nadležnih resora, cijele administracije, svih partnera na lokalnoj i regionalnoj razini kontinuirano povećana u smislu i novih ljudskih kapaciteta.
Nekoliko takvih odluka donijeli smo u proteklo vrijeme na Vladi jer se uočilo da pojedina ministarstva nisu dovoljno kvalitetno kapacitirana kada je riječ o ljudima koji bi na dobar način iznjedrio određene projekte.
Ponekada ubrzanje te procedure, pa i smanjenje tih koraka nije u skladu sa pravilima koje je Europska komisija vrlo temeljito izradila, baš kako bi mogla kontrolirati na učinkoviti način trošenje europskih sredstava.
Ono što mi se čini bitnim baš u svjetlu činjenice da je ministrica Žalac danas u Bruxellesu, da je posebni događaj na kojem je povjerenica za regionalni razvoj Corina Cretu, da je Hrvatska dobila 85% nepovratnih sredstava za financiranje Pelješkoga mosta kao do sada jedinstvenoga u smislu iznosa sredstava, a ja bih rekao i strateškog značaja za Hrvatsku projekta koji će povezati južni dio Dubrovačko-neretvanske županije sa ostatkom Hrvatske, pokazala hrvatskoj javnosti koliko su ta europska sredstva konkretna, koliko su ona dodana vrijednost svim našim aktivnostima.
O tome je nešto kazao ministar Butković, a vidjeli ste ovu informaciju jučer o dodatnih 101 milijun eura koji se odnosi na širokopojasni Internet u onim dijelovima Hrvatske gdje ne postoji komercijalni interes za izgradnju infrastrukture.
Dakle ta dva projekta vam pokazuju da je to jedan od glavnih fokusa Vlade svih resora. Mislim da su dosta veliki napredak napravila brojna ministarstva, da smo smanjili broj tijela provedbenih po resorima da nemamo jedan … dva nego ako je moguće da bude jedan. Različita je praksa u okviru pojedinih operativnih programa, ali ukupan dojam je da apsorpcijska sposobnost ide prema gore. Nema popusta prema nijednom resoru, financijska perspektiva će trajati još 3,5 godine i pravilo N+3 nam daje obvezu da do 2023. iskoristimo tih 10,6 milijardi eura i na tome ćemo raditi, a svaki konstruktivni doprinos i vas kao zastupnika, jedinica lokalne i regionalne samouprave i drugih aktera je dobrodošao.
Hvala.

Brkić, Milijan (HDZ)

Zahvaljujem na odgovoru predsjedniku Vlade gospodinu Plenkoviću.
Uvaženi kolega Milorad Batinić.
Izvolite.

Batinić, Milorad (HNS)

Pa moje je pitanje vjerujem i bila intencija između ostalog, a ne samo pitanje nego i namjera da se učine dodatne mjere i koraci od strane Vlade i vas osobno i resornih ministarstava. Jer kada pogledate po tim mjerama kada se govori o onima koji su prihvatljivi prijavitelji u određenom mandatu, nazovimo ga 4 godine, eventualno uz najbolje uvjete, uz što manje administrativne barijere može se maksimalno kandidirati u prosjeku 1,5 projekt takve vrste naravi, mislim da vrlo dobro znamo što to znači za prijavitelje, stoga velim još jednom vjerujem da ćete uključiti i ostala resorna ministarstva gdje bi trebalo možda i određene zakonske procedure korigirati, korigirati upravo sa ciljem da se što više europskog novca može pribaviti RH, da ne govorim što to znači za realizaciju proračuna, što to znači za BDP i sve skupa.
Hvala.
PDF