Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Klarić, Tomislav, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavlja uvaženi zastupnik Tomislav Klarić.
Izvolite.

Klarić, Tomislav (HDZ)

Uvaženi potpredsjedniče Hrvatskog sabora, gospodo ministri i državni tajnici.
Svoje pitanje upućujem ministru turizma gospodinu Gariju Cappelli. Svi smo svjesni, a tako je i navedeno u Strategiji razvoja hrvatskog turizma, da je hrvatski turizam predstavlja jednog od glavnih pokretača ukupnog hrvatskog gospodarstva. Vaše ministarstvo je pak zaduženo da stvara preduvjete za konkurentnost turističkog sektora i RH u cijelosti.
Međutim, isto tako smo svjedoci, da imamo izuzeto jaku konkurenciju, koje zemlje ogromna sredstva ulažu i pravo u ciljano tržište Bliskog istoka, Ujedinjenih Arapskih Emirata. I moje pitanje ide upravo u tome smjeru, s obzirom da je vaše ministarstvo to koje na neki način bi trebalo voditi brigu o tome.
Što po tom pitanju radite? Što po tom pitanju poduzima vaše ministarstvo kako bi Hrvatska mogla kvalitetno parirati i konkurirati na najzahtjevnijim tržištima, ne samo ovdje na prostoru Europe već i Bliskog Istoka i ono što se u posljednje vrijeme ističe i Emirata.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovor uvaženog ministra turizma Garia CAppellia.
Izvolite.

Cappelli, Gari (HDZ)

Poštovani potpredsjedniče, poštovani zastupnici.
Gospodine Klariću, hvala na pitanju. Vas je vjerojatno ponukalo to pitanje s obzirom na prvi let ovih dana koji je krenuo iz Dubaija dakle iz Emirata za Zagreb koji će letiti svaki dan, dakle govorimo o svakidašnjem letu Zagreba i Dubaija, Zagreba i Dubaija koji je na prvom letu odmah imao 360 putnika, dakle bio je pun.
Ali ja bih prije toga samo rekao da u ovom trenutku Hrvatska bilježi rekorde u turizmu, a to je da ima negdje preko tri milijuna dolazaka i preko devet milijuna noćenja, da je to u ovom trenutku negdje oko 14% više nego prošle godine u isto doba, da je procjena EU da će rast turizma na razine Europe biti oko 3%, dakle vidi se koliki je rast u Hrvatskoj i jasno je da smo iznad svih prosjeka EU koja si je zadala ove godine.
Međutim, da nas ne bi ti rezultati uspavali, ako možemo tako reći jer imamo tradicionalna tržišta kao što je Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija pa i Poljska koja je već došla na peto mjesto po broju posjetilaca i noćenja, dakle da se ne uspavali i rekli da ćemo rješavati pitanja, da će turisti „možda sami od sebe došli“ jer smo hit ako mogu tako reći na Mediteranu što se tiče dolazaka, broja gostiju i noćenja, mi ipak gledajući Strategiju razvoja kao što ste vi sami rekli turizma RH, Vlada na čelu sa predsjednikom Vlade je dala itekakvu važnost turizmu, vidi se da je turizam negdje oko 18% učestvuje u samom BDP-u.
Naravno da smo morali naći soluciju da dođemo u skladu sa Strategijom razvoja turizma do 2020. koja kaže da moramo imati negdje ostvarenih 14,3 milijarde eura od turizma godišnje. Mi smo sada na razini od 10, dakle s ovim povećanjem kojega imamo već tijekom ovih prvih par mjeseci mi ćemo doći negdje sigurno ove godine između 10 i 12% rasta u turizmu što će izazvati novih 800 milijuna eura porasta prihoda od turizma.
Dakle idemo iz koraka u korak i do 2020. mi bi sigurno dostigli razinu koja je po Strategiji razvoja, a to je 14,3 milijarde.
Da bi to dostigli naravno neće sigurno biti dostojna tržišta koja sam spomenuo pa i povećanje koje imamo ovih dana i iz Francuske, i iz Velike Britanije zahvaljujući letovima koje smo dodatno uveli samo za Veliku Britaniju 20 dodatnih letova, za Francusku negdje desetak, Skandinaviju desetak, dakle iz svih bitnih tržišta koji dolaze u pred i pod sezonu povećali smo letove i zahvaljujući tome je povećanje prometa evidentno.
Da bi to isto postigli, a očekujemo povratak na tržište igrača, tržišnih turističkih igrača kao što je Grčka, Turska, Zapadna obala Afrike, Egipat, Alžir, Maroko naravno da se pripremamo upravo za istočno tržište, a to je tržište Kine, Japana, Južne Koreje i cijelog tog bazena.
Na prvom letu Emirates bilo je 16 državljana koji do sada skoro pa nisu dolazili iz Dalekog Istoga koji do sada nisu dolazili u Hrvatsku kao što je Indija, Pakistan, Vijetnam, Tajvan itd., itd. stoga preusmjerili smo sve na ta tržišta.
Radimo na tome da otvorimo i ured turističke zajednice u Kini, dogovaramo sa partnerima, dogovaramo sa Ministarstvom vanjskih i dat ćemo vjerojatno možda i nekakav konzulat ili nešto slično otvoriti možda u Dubaiju sa partnerima zajedno i mislim da će to biti itekako uspjeh da na novim tržištima ostvarimo ono što se očekuje od nas do 2020.
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala ministre.
Izvolite kolega Klariću.

Klarić, Tomislav (HDZ)

… /Govornik nije uključen./ … ja se nadam da ćete i dalje nastaviti na ovaj način promovirati naše tržište.
Možda, budući da ja uvijek volim spomenuti naše Hrvatsko primorje da u okviru vašeg ministarstva i Vlade se počne promišljati i u kapacitetima tipa Haludova na Krku koji je praktički zapušteno, uništeno nekakvim nepromišljenim potezima. Tu imamo i toplice, recimo kada govorimo o široj Hrvatskoj u Velikoj koja je praktički zapostavljeno, a izvrsna destinacija dakle o tim stvarima treba promišljati, kada sam se pripremao za ovo pitanje, možda i taj vid bi trebalo promijeniti koji se odnosi na koncesioniranja primjerice Luke Gruž, zašto da neko drugi naplaćuje na tom prostoru vez kada to mogu i naši operateri.
Dakle pokrenuli ste jedan zamašnjak u tome vas podržavam i zahvaljujem se na vašem odgovoru.
PDF