Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Jelkovac, Marija, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavlja uvažena zastupnica Marija Jelkovac.
Izvolite.

Jelkovac, Marija (HDZ)

Hvala lijepa.
Poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovane ministrice i ministri hrvatske Vlade, poštovani državni tajnici.
Svoje pitanje postavit ću ministru hrvatskih branitelja. Poštovani ministre, kao dio braniteljske populacije, moram konstatirati, da nam je braniteljska populacija, svaki dan sve starija. Pa tako i oni mladići koji su sa 20-tak godina krenuli braniti domovinu, danas imaju blizu 50.
Stoga, želim reći da su nam branitelji sve lošijeg zdravlja, što potvrđuje i činjenica da je u 2015. godini bilo oko 3000 umrlih hrvatskih branitelja. Moje pitanje se odnosi na informaciju, stoga vas želim pitati da li je ona točna.
Da li ministarstvo organizira sistematske preglede za hrvatske branitelje? Možete li nam pojasniti o kakvim se pregledima radi, na koji način će se oni provoditi, ako će se provoditi? Tko će sve na njih imati pravo? I do kada će se takvi pregledi provoditi? Mislim da to zanima sve hrvatske branitelje. Mnogi od njih nisu u mogućnosti sami si priuštiti takve preglede, a mislim da takvi pregledi trebaju biti omogućeni svima, pogotovo zato što im je zdravstveno stanje iz dana u dan sve lošije.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovor uvaženog ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.
Izvolite.

Medved, Tomo (HDZ)

Hvala lijepa.
Uvažena zastupnice, gospodine potpredsjedniče, gospođe i gospodo zastupnici.
Hvala lijepa na ovom pitanju.
Ministarstvo hrvatskih branitelja, zbog svega što ste i vi u svom pitanju naveli, u najvišoj razini prioriteta, promatra i odstupa prema ovome pitanju. Naime, zbog stupnja pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja, mi smo u suradnji sa Ministarstvom zdravstva, početkom 2017. godine sa 28 zdravstvenih ustanova, potpisali ugovor o provedbi preventivnih medicinskih pregleda, za što smo osigurali 26 milijuna kuna i za što je predviđeno i u skladu sa tehničkom mogućnostima zdravstvenih ustanova u 2017. godini provesti 33 tisuće preventivna pregleda hrvatskih branitelja, sa ciljem ranog otkrivanja tih bolesti.
U prioritetu i u našim pozivima, svakako, pozivamo, one hrvatske branitelje, sa najvećim borjem provedenih dana u borbenom sektoru. Ono što su svakako zabrinjavajući podaci i što je pred sve nas stavlja iznimno zahtjevan izazov je odgovor, kako smanjiti pobol i smrtnost hrvatskih branitelja, a oni su zaista zabrinjavajući.
Od 1996. do 2017. godine umrlo je 54 tisuće i 440 hrvatskih branitelja. A samo u 2016. godini umrle su 4 tisuće i 73 hrvatska branitelja. Posebno, najugroženija skupina, od 442 tisuće 749 danas živih hrvatskih branitelja je njih 82 tisuće i 889 koji su nezaposleni i nemaju nikakva primanja.
Dakle, oni su najranjiviji i najugroženiji i ovom prigodom pozivam sve te hrvatske branitelje da se odazovu i jave na preventivni pregled, kako bismo kroz rano otkrivanje pomogli u njihovom liječenju.
Hvala vam lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvažena zastupnica Marija Jelkovac.
Izvolite.

Jelkovac, Marija (HDZ)

Poštovani ministre hvala vam na ovom, zaista hvale vrijednom projektu. Mislim da će svi hrvatski branitelji ga prepoznati i da će biti zadovoljni što će na taj način moći ipak, obaviti sistematske preglede i oni koji to možda nisu sada u prilici. Želim reći još jednom, hrvatski branitelji su zadužili domovinu i domovina im to treba sigurno i na ovaj način zahvaliti.
Hvala još jednom.
PDF