Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Petrijevčanin Vuksanović, Irena, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala i vama.
Prelazimo na pitanje broj 13. uvažena kolegica Irena Petrijevčanin Vuksanović postavlja pitanje potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martini Dalić.
Izvolite.

Petrijevčanin Vuksanović, Irena (HDZ)

Poštovani predsjedniče Sabora, poštovani predsjedniče Vlade, cijenjene ministrice i ministri i državni tajnici. Svoje pitanje upućujem ministrici i potpredsjednici Vlade gospođi Dalić zato što svakodnevno svjedočimo da je dio javnosti i medijskog prostora kontaminiran određenim netočnostima i spinovima oko slučaja Agrokor.
Poštovana ministrice i potpredsjednice Vlade Dalić slušamo i čitamo, kako pojedini ekonomski analitičari, dovode u pitanje, odlučnu reakcije Vlade u slučaju Agrokor, odnosno, nisu suglasni s tim da bi urušavanje koncerna Agrokor, kao vodeće privatne kompanije, imalo znatan utjecaj na ostatak domaćeg gospodarskog sustava.
Dakle, s jedne strane imamo tezu, koja dovodi u pitanje reakciju Vlade u slučaju Agrokor, a istovremeno, određeni medijski krugovi, plasiraju drugu tezu, koja tvrdi da raščišćavanje slučaja Agrokor, zapravo i nije u interesu nekim utjecajnim političkim krugovima.
Možete li sada i ovdje demistificirati te hipoteze, koje se plasiraju, odnosno, nedvosmisleno povezati, odlučnu reakciju Vlade u slučaju Agrokor, sa zadržavanjem stabilnosti gospodarskog sustava.
Hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će uvažena potpredsjednica Vlade i ministrica gospođa Dalić.
Izvolite.

Dalić, Martina (Nezavisni)

Hvala lijepo.
Možda je najplastičniji i najvidljiviji način za odgovoriti na vaše pitanje, pokušati još jednom ponoviti, što bi se dogodilo da Sabor nije usvojio, na prijedlog Vlade, Zakon o izvanrednoj upravi. S obzirom da je sustav Agrokor sa više od 50 kompanija, bio u blokadi, za iznos više od 3 milijarde kuna.
Mi bismo danas, da nije donesen zakon, raspravljali o posljedicama stečaja kompanije koja ima više od 30 tisuća zaposlenih i posljedicama stečaja njezinih dobavljača u kojima radi 148 tisuća ljudi. Dakle, da nije donesen zakon, mi bismo danas, raspravljali o izgubljenim radnim mjestima, najmanje 50 tisuća ljudi, o najmanje 50 tisuća obitelji koje ne bi primale plaću.
S obzirom, da je zakon donesen, mi danas sve te ljude i sva ta radna mjesta imamo očuvane, mi imamo sustav Agrokor, čije se stanje stabilizira, mi imamo proces u kojem su u završnoj fazi pregovori o kreditu kojim će se isplatiti dodatan dio starih dugova za dobavljače i osigurati normalno poslovanje samoga sustava.
A isto tako imamo i mogućnost da kako analitičari, a tako naravno i pojedini zastupnici postavljaju pitanja i brinu se o interesima banaka. Predlažu da se taj i takav zakon povuče uredbom. Što je i pravno nemoguće. Brinu se o tome kako i na koji način i zbog čega su pojedini dijelovi zakona možda manjkavi, možda nedorečeni, možda trebali biti napisani bolje.
Upravo zbog stabilnosti hrvatskog gospodarstva, koju je sačuvao ovaj zakon upravo zbog radnih mjesta koji se čuvao, upravo zbog perspektive koju je osigurao za restrukturiranje i samog Agrokora, a isto tako i vremena da se restrukturiraju i svoje poslovanje poboljšaju i oni koji su sa Agrokorom poslovali tijekom vremena, dok je njime upravljao Ivica Todorić.
Upravo zbog svih tih razloga, jasno je djelotvorna reakcija Vlade, da je činjenje Vlade bilo ono što je hrvatskom gospodarstvu trebalo i to se na kraju konca pokazalo i tijekom proteklog razdoblja i tijekom lokalnih izbora. Međutim upravo takva djelotvorna reakcija Vlade, upravo takva reakcija Vlade je na korist očuvanja radnih mjesta, na korist očuvanja zaposlenosti, na korist očuvanja poslovanja dobavljača, na korist i interes hrvatske ekonomije, osigurava i prostor u demokratskom društvu i za kritike, osigurava, naravno i prostor za raspravu o tome što to ustvari žele pojedine banke, što to žele ruske banke, što i koji su to možda interesi ugroženi, pa tako vidimo da i pojedine kompanije su spremne i dalje braniti Ivicu Todorića, glasajući za njegov ostanak na čelu nadzornog odbora pojedinih kompanija.
Međutim, sve to neće sasvim sigurno ugroziti, niti proces, niti rezultate izvanredne uprave u Agrokoru, jer oni su stabilnost hrvatske ekonomije i omogućavanje da ona raste i dalje i iskorištava, sve kapacitete i potencijale pozitivnih ekonomskih trendova koji se zbivaju oko nas. A oni se poštovani zastupnici i zastupnice ne zbivaju slučajno.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvažena zastupnice Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Petrijevčanin Vuksanović, Irena (HDZ)

Hvala poštovani potpredsjedniče.
Zadovoljna sam s preciznim odgovorom, potpredsjednice Vlade, gospođe Dalić.
PDF