Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hrg, Branko, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala i vama, prelazimo na 9. pitanje.
Uvaženi kolega Branko Hrg postavlja pitanje ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.
Izvolite.

Hrg, Branko (HDS)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče.
Poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, sve ministrice i ministri.
Poštovani ministre gospodine Tolušić, mene interesira sudbina mjera ruralnog razvoja 722 i 741 dakle, vezano za nerazvrstane ceste i vezano za ovu društvenu infrastrukturu u ruralnim prostorima obzirom da imamo danas jako puno još sela koja nemaju riješeno pitanje uopće moderniziranih i asfaltiranih cesta.
S druge strane u vatrogasne, društvene domove je uloženo jako puno novaca u legalizacije, ti domovi sada zahtijevaju naravno puno jače ulaganje, pa me interesira kada bi se moglo očekivati, rezultati znači natječaja koji su provedeni i početak realizacije.
Odnosno drugo pitanje ukoliko bi došlo do izvanrednih parlamentarnih izbora što će biti s tim mjerama? Da li će one opet godinu dana čekati, da li će se one opet prolongirati, da li će ta sredstva EU i dalje stajati negdje sa strane a ljudi su uložili u to mnogo truda ili će se oni u ovom nekom tehničkom smislu svejedno moći provoditi?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala lijepa, odgovor ministra poljoprivrede.

Tolušić, Tomislav (HDZ)

Hvala gospodinu Hrgu na postavljenom pitanju.
Pa mi smo zadnjih 7 mjeseci raspisali natječaja koji se direktno vežu u jedinice lokalne samouprave, znači općina i mjesta i do 5 tisuća stanovnika, za negdje red veličina oko milijardu kuna. Znači imamo natječaj za vodoopskrbu i odvodnju u ruralnim područjima oko 300 milijuna kuna koji je praktički gotov. Rezultate i ugovore bi trebali potpisivati kroz nekakvih nadam se 10-ak dana možda i prije. Tu govorimo negdje oko novih, 80-ak projekata, znači diljem cijele Hrvatske. I tu na toj mjeri je ostalo još oko 400 milijuna kuna znači za buduće raspisane natječaje.
Kada govorimo o nerazvrstanim cestama, natječaj je raspisan 173 milijuna kuna, to je za nekakvih 30-ak projekata. Na toj stavci je ostalo još 250 do 300 milijuna kuna. Tu očekujemo kroz nekakvih mjesec dana rezultate tog natječaja, znači dodjelu novca jedinicama lokalne samouprave i nakon toga naravno novi natječaj.
I zadnji natječaj koji je dugo čekao, znači temeljne usluge za lokalno stanovništvo odnosno da to prevedemo na jeziku koji svi razumijemo, znači infrastruktura po općinama i društveni domovi i vatrogasni domovi i trgovi ali i ono što je spominjao gospodin Vešligaj, tu smo vodili pogotovo brigu o demografiji i puno više bodova dali za izgradnju dječjih vrtića. I tu govorimo o natječaju vrijednom negdje oko 390 milijuna kuna, to je nekakvih novih 70-ak projekata od kojih bi, ja se nadam barem pola trebali biti dječji vrtići koje ova država kroz program ruralnog razvoja financira u 100%-tnom izboru.
Prema tome daleko smo od priče da država ne vodi brigu o demografiji, o predškolskom odgoju, o mladima i o našoj djeci. Znači, trenutačno imamo natječaja vrijednih oko milijardu kuna, ovaj zadnji će biti, završena obrada negdje otprilike kroz nekakva 2 mjeseca, nakon toga idemo sa novim natječajima, inače smo pojednostavili procedure i trebalo bi biti od dana završetka natječaja, za novi natječaj koji ćemo raspisivati, do dana ugovaranja, negdje trebalo bi proći 120 dana, za razliku od godinu i pol, dvije, koliko je trebalo zadnjih 3 godine, za vrijeme nekih bivših i drugih Vlada.
Da li će novi izbori spriječiti realizaciju ovih projekata neće, znači, provođenje natječaja radio agencija za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju ali naravno raspis nekih budućih ovisi o dužni ako eventualno budu novi izbori kada i šta će to sve i kako će završiti.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala kolega Hrg, ne želite komentirati, hvala vam lijepa.
PDF