Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Miletić, Boris, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala i vama.
Prelazimo na iduće pitanje, to je uvaženi kolega Boris Miletić, pitanje postavlja ministru Tolušiću, izvolite.

Miletić, Boris (IDS)

Hvala vam predsjedniče.
Uvaženi gospodine ministre, godinama smo u Hrvatskoj ulagali u nasade maslinika.
Govoreći o toj temi, govorit ću o našim poljoprivrednicima, obiteljskim poljoprivrednim domaćinstvima, ljudima koji doista žive od svoga rada i stvaraju dodanu vrijednost.
Nakon što je, nakon što su brojni maslinici zasađeni nakon što počeli kvalitetom maslinovog ulja biti top destinacija u cijelom svijetu.
Sa nestrpljenjem su naši poljoprivrednici očekivali obilu pravilnika iz mjere 4.1. i 4.2., kako bi poput svojih kolega u drugim europskim zemljama mogli koristiti poticaje za svoju djelatnost.
Nedavno su ti pravilnici objavljeni i ono što je konsterniralo dakle, poljoprivrednike, govorimo o maslinicima je činjenica da je dakle, ulaganje u njihovu potrebnu infrastrukturu nakon samih nasada maslinika, to su neophodne uljare, da one kao takve su izuzete iz tih mjera i da se ne, uopće ne boduju što ih dovodi u podređeni položaj u odnosu dakle na kolege iz Italije, Španjolske koji obilato koriste europske fondove što je naša intencija upravo u izgradnju potrebnih uljara.
Vidjeli smo prošlu godinu koja je bila izuzetno dobra da su bile velike gužve, da nažalost na preradu se čekalo, da je bilo situacija gotovo na rubu fizičkog incidenta.
I osim što su uljare izuzete dakle, govorimo o cijelom dijelu Jadrana koji ima mogućnosti uzgajanja masline, vidimo da ste uvrstili indeks razvijenosti kojim našim OPG-ovima u Istri de facto onemogućuju kvalifikaciju na natječaj, odnosno morali bi doista ispuniti maksimum svih bodova da bi došli na onaj granični prag od 40 bodova.
Stoga, moje pitanje glasi Hoćete li revidirati postojeći pravilnik i uvažiti vapaj naših poljoprivrednika koji ovo doista doživljava kao diskriminirajuće?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Molim ministara poljoprivrede, izvolite.

Tolušić, Tomislav (HDZ)

Evo prije svega, lijep pozdrav predsjedniku Sabora, saborskim zastupnicima i zastupnicama, premijeru, ministrima i ministricama, hvala uvaženom zastupniku na postavljenim pitanjima. Evo samo čisto kratka rekapitulacija cijelog programa ruralnog razvoja. Znači dvije zarez, nešto malo manje od 2,4 milijarde eura nam stoji na raspolaganju. Do sad smo raspisali natječaja u vrijednosti milijardu i 140 milijuna eura, znači negdje 47%, ugovorili oko 605 milijuna eura. Znači 25% i do sad isplatili oko 350 milijuna eura, odnosno 15% ukupnih sredstava.
Znači, povećava se i iznos sredstava koji raspisujemo. Ove godine 36 natječaja u 7 mjeseci. U zadnje dvije godine 32 natječaja. Mislim da se pomak u svemu tome vidi. Maslinari nisu izbačeni ni iz čega. Sad kad govorimo o preradi su išli natječaji samo za prioritetne sektore. Ići će još natječaji iz mjere 4.2. gdje će biti i naši maslinari, tako da tu nema nikakvog spora.
Inače, uspjeli smo ostaviti kad govorimo o maslinarima i poticaje koje su imali po litri ulja, koji su trebali biti ukinuti. Našli smo modalitet da i taj dio ostavimo kao i za duhansku proizvodnju, kao i za mliječne krave i za sve ono što je ove godine trebalo biti ukinuto. Našli smo modus kako te novce i dalje ostaviti našim maslinarima, odnosno uljarima i svima onima koji sudjeluju u tom procesu.
Inače kad govorimo o maslinarima ili o Istri ili o Dalmaciji vi znate vjerojatno da dobar dio naših poljoprivrednika se do sad na državnom zemljištu mogao baviti samo poljoprivrednom djelatnošću. Ako je htio raditi nekakve dodatne sadržaje tipa nekakve da li vinarije, kušaonice ili uljare na tom zemljištu nisu mogli.
Donijeli smo i pravilnik koji treba biti, stupiti na snagu o pravu služnosti na poljoprivrednom zemljištu gdje će upravo i to moći biti rađeno. Tu je upravo došla inicijativa najviše sa područja Istre.
Kad govorimo o indeksu razvijenosti, znači on od maksimalnih 100 bodova nosi 20%, odnosno 20 bodova. 20 bodova za prvu i drugu skupinu po indeksu razvijenosti, znači za najnerazvijenije područje. Treća i četvrta nose nešto manje.
Poanta svih europskih fondova je zapravo razvoj nerazvijenih područja. Znači i maslinari ili bilo tko je na području koje je po indeksu razvijenosti četvrta skupina ili peta može se javiti, ali naravno dobit će nešto manji broj bodova nego oni koji su u nerazvijenim područjima.
Inače indeks razvijenosti je i do sad bio u sustavu bodovanja kad govorimo i o 4.1. i o 4.2. ali po nekakvim drugačijim kriterijima. Znači, svi se mogu javiti i vjerujem da će oni projekti koji su kvalitetni, takvih sigurno ima puno u istri, da će vjerujem i oni participirati i proći.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vama.
Izvolite.

Miletić, Boris (IDS)

Pa prije svega evo hvala, drago mi je ukoliko ćete revidirati mjeru 4.2. i uvrstiti mogućnost aplikacije i maslinarima koji žele ulagati u svoje kapacitete, odnosno ulagati u izgradnju uljara. Kažem još jednom i sama cijena ulja je porasla upravo zbog toga što nama konkurentne zemlje potpomažu takvu djelatnost i držim da bi mi morali uvijek voditi računa osim same unutarnje razvojne politike unutar države i na to kako to čine nama konkurentne zemlje.
Kad govorimo o indeksu razvijenosti, dakle želim biti vrlo jasan. Apsolutno da, trebamo biti solidarni i pomognuti one koji su manje razvijeni. Međutim, držim da je nepravedno diskriminirati one poljoprivrednike koji žive na području sa višim indeksom razvijenosti ukoliko oni doista ne mogu de facto niti ostvariti mogućnost minimalnog broja bodova da bi bili unutar aplikacije.
Stoga kažem još jednom, treba biti solidaran, mislim da to činimo. Dolazim iz Istre koja godišnje preko milijardu kuna uplati više u državni proračun nego što se vraća. No, kažem još jednom država bi trebala poticati i one izvrsne, one koji brže trče ne na način da im se polome noge. Možda im da malo više prepreka na putu, ali da i oni mogu istrčati svoju rutu i da oni mogu koristiti sredstva jer su i oni porezni obveznici, rade, plaćaju svoje obveze prema državi i trebalo bi im omogućiti da jednako tako mogu koristiti sredstva iz EU fondova.
Hvala vam.
PDF