Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Petin, Ana-Marija, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavit će poštovana zastupnica Ana-Marija Petin.
Izvolite.

Petin, Ana-Marija (HSS)

Zahvaljujem poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Pa ja ispred kluba HSS-a ima pitanje za predsjednika hrvatske Vlade gospodina Plenkovića, a pitanje glasi tko to u Vladi odlučuje o prodaji nacionalne imovine i ima li jedinstva oko toga pitanja?
Naime, osvrnut ću se na izjavu našeg predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Petrova koju je dao jučer na Hrvatskom radiju, a koju vi kao premijer niste demantirali. A izjava glasi da se pokušava pogurati inicijativa za prodaju šuma i voda.
Budući da u hrvatskoj Vladi sjede najodgovorniji ljudi iz HDZ-a kao i iz MOST-a, a vi ste kao premijer odgovorni upravo za hrvatsku Vladu pitam vas da li je ova izjava istinita. Jer ako predsjednik Hrvatskog sabora izjavi nešto tako, onda sigurno da takva izjava ima svoju težinu.
A tada je inicijativa za prodaju šuma i voda mogla doći jedino iz redova HDZ-a. Pa vas pitam da nedvosmisleno kažete da li je takva inicijativa ili ideja došla od bilo kojeg člana vaše Vlade, jer vjerujem da vi kao najodgovornija osoba u državi znate sve o planovima svojih ministara i da sigurno nitko od njih ne bi radio vama iza leđa.
Ako vi jasno garantirate da se nemamo čega bojati i da nećete rasprodavati hrvatska prirodna bogatstva i hrvatske resurse onda je ovo riječ o ponovnom spinu kojim se želi unijeti nemir, a određena stranka sebe prikazati kao jedinu moralnu vertikalu i zaštitnika nacionalnih interesa.
Znamo da je upravo i Hrvatska seljačka stranka uvijek se protivila prodaji kako kompanije od strateške nacionalne važnosti, tako i posebno voda i šuma, a jednako tako založili smo se i za zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima na određeni rok. I s obzirom da se prodala INA sada se planira privatizacija HEP-a.
Da li su izjave predsjednika Hrvatskog sabora točne, pa je sada na redu …
… /Upadica Reiner: Hvala./…
… i prodaja Hrvatskih voda i šuma ili su to samo paušalne izjave vašeg koalicijskog partnera.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepo.
Odgovorit će poštovani predsjednik Vlade gospodin Andrej Plenković.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa.
Poštovana gospođo Petin, vi ste zastupnica Hrvatske seljačke stranke, sestrinske stranke Hrvatske demokratske zajednice. čestitam vam na izboru novog vodstva tijekom ovoga vikenda. Vjerujem da ćete s vremenom sigurno vratiti pripadnost idejama političke obitelji u kojoj zajedno sudjelujemo.
Glede vašeg pitanja i reference na izjave predsjednika Hrvatskog sabora ja predlažem da njega konkretno pitate za to pojašnjenje. Ono što vam mogu reći je vrlo jasan stav o kojem govorimo tijekom cijeloga jutra. Dakle, vjerujem da postoji široki politički konsenzus svih aktera na našoj sceni koji žele povrat INA-e u hrvatske ruke.
Mislim da je to korak oko kojeg se svi slažemo, a oko toga se posebno slažemo MOST i Hrvatska demokratska zajednica kao glavni partneri u ovoj Vladi i tu imamo puni konsenzus. Kada je riječ o modelu kako doći do sredstava da se kupi MOL-ov udio u INA-i a da ne dođe do javnoga duga, ponavljam još jednom model inicijalne javne ponude HEP-a iz analize koje su meni dostupne i brojnih stručnih mišljenja o toj temi nisam do sada vidio učinkovitiji i realniji model da ga se realizira.
Ono što želimo, dakle je puna upravljačka kontrola i jednom i drugom kompanijom. Dakle i INA-om i HEP-om od strane Hrvatske države do one granice koja nam garantira i upravljačka prava i druge aspekte koje vlasnik može imati u nekom društvu, a riječ je o strateškim društvima u RH.
Ustav RH članak 52. je sasvim jasan kako se štite prirodna bogatstva i zašto su ona pod osobitom zaštitom i ustavna kategorija. Također stavak 2. tog članka govori da se pobliže sve te teme mogu regulirati zakonima. Kod toga čvrsto stojim. Mislim da je to ustavotvorac namjerno predvidio i na neki način delegirao ovlasti Hrvatskom saboru.
Prema tome, još jednom ću podcrtati nema nikakvog razloga da vi kao HSS, stranka koja se brine o hrvatskom selu, hrvatskoj poljoprivredi, poljoprivrednom zemljištu ne sudjelujete u dijalogu. Uvjeren sam da ćete sa ministrom poljoprivrede dati veliki doprinosi predstojećoj raspravi o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji će biti referentan za hrvatsko selo, a i dio našega projekta Slavonija.
Hvala vam lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Poštovana zastupnica Ana-Marija Petin.

Petin, Ana-Marija (HSS)

Zahvaljujem na čestitkama na mojoj novoj funkciji.
Pa drago mi je što se slažemo oko prodaje, odnosno neprodaje hvatskih šuma i hvatskih voda. Naravno da ćemo kao stranka dati svoj doprinos izradi novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
Ja vas samo molim, ovakve izjave predsjednika Hrvatskog sabora, dakle vašeg koalicijskog partnera imaju kažem određenu težinu. Ja vas molim da se u buduće ogradite oko takvih stvari jer unose nemir i jednostavno daju krivu sliku.
Hvala.
PDF