Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Salapić, Josip, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
Sljedeće pitanje postavit će uvaženi zastupnik Josip Salapić.
Izvolite.

Salapić, Josip (HDSSB)

Hvala lijepo.
Potpredsjedniče Sabora, uvaženi članovi Vlade.
Svoje pitanje postavljam ministru zdravstva gospodinu Milanu Kujundžiću.
Gospodine Kujundžić meni je obveza kao zastupniku iz Slavonije i Baranje pitati vas kako ćemo riješiti problem sa KB Osijek s obzirom na dugogodišnju problematiku jedine bolnice koja liječi veliki dio ne samo stanovnika Osječko-baranjske županije nego i cijele Istočne Hrvatske.
Vi ste kao ministar prije dva tjedna posjetili Zavod za oftalmologiju Osječke bolnice koji ima višemilijunske štete nakon nevremena koje je pogodilo Slavoniju i Baranju. A isto tako prošle godine u lipnju šteta je bila od teškog nevremena negdje oko pet milijuna kuna na zgradi Ginekologije osječke bolnice.
Ja vas molim gospodine ministre s obzirom da je Osječka bolnica uspjela zahvaljujući vašem ministarstvu, zahvaljujući vašem prethodniku, a i u najavama i bivšeg ministra regionalnog razvoja i fondova EU gospodina Tolušića aplicirati da se dio sredstava iz fondova za energetsku obnovu iz EU od 30 milijuna kuna za hitnu medicinsku pomoć i 50 milijuna kuna za novi Odjel kirurgije osječke dovede u Osijek, međutim stare derutne zgrade koje su više od 130 godina tamo prisutne da li se uopće isplati ta moderna zdravstvena rješenja i aparate unositi u takve objekte ako smo evo prije dva tjedna imali štetu koja je učinjena upravo tim modernim aparatima čime je Osječka bolnica morala otkazati 15 operativnih zahvata toga dana, pa me zanima gospodine ministre kako Ministarstvo zdravlja, ali i Vlada RH planira riješiti gorući problem KB Osijek.
Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će uvaženi ministar Milan Kujundžić.
Izvolite.

Kujundžić, Milan (HDZ)

Poštovani gospodine dopredsjedniče Sabora, kolegice i kolege.
Poštovani kolega Salapić, hvala vam lijepa na vašem upitu. Nažalost, ne samo u Osijeku nego zbog dotrajalosti diljem Hrvatske bolnica i opreme u njima, imali smo zadnjih mjeseci nekoliko ozbiljnih havarija uključujući ove dvije u Osijeku, bile su u Splitu i u Rijeci koje su žurno sanirane kao što će biti žurno sanirana i ova zadnja koja se dogodila u Osijeku.
Istina je da zgrada gdje se nalazi Zavod za oftalmologiju stara je oko 120 godina i gdje se takve havarije mogu očekivati. Ja i ovu prigodu koristim pohvaliti osoblje cijelog KBC-a Osijek i Zavoda za oftalmologiju za brzo izmještanje i zaštitu opreme s jedne strane i još važnije za organizaciju da nema zastoja gleda operacija jer se nastavilo sa operacijama u drugim operacijskim dvoranama prvenstveno na otorini. A za neke operacije koje ne mogu sada raditi dogovorene su operacije u Zagrebu.
Isto tako važno je taknuti tu temu da se ponekad nameće pitanje koliko ima smisla investirati u dotrajale zgrade ali glede Osijeka ovo što će se raditi sa objedinjenim hitnim prijemom, dnevnom bolnicom i dogradnjom kirurgije to je nešto što je apsolutno opravdano za što su pripremljena sredstva i što će vrlo uskoro krenuti u izvedbu kao i u drugim bolnicama diljem Hrvatske.
A ono što ostaje poruka nama danas svim živućim Hrvatima je pokušati razmišljati dugoročno kako izgraditi nove bolnice posebice u određenim sredinama.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Josip Salapić.

Salapić, Josip (HDSSB)

Hvala lijepo ministre.
Očekivao sam vaš odgovor na ovaj način. Ja pozivam i vas i predsjednika hrvatske Vlade ali i ministricu Žalac s obzirom da dosada nisu bolnice koristile sredstva iz Fondova za energetsku obnovu a isto tako ono što se dogodilo u Osijeku a to je upozorenje za sve nas koji tamo živimo zbog upravo ovakvih uvjeta rada u osječkoj bolnici nas je napustilo dosada u kratkom vremenu 30 vrhunskih liječnika što u zemlje EU, što u druge gradove izvan istočne Hrvatske. Pa onda ako ne osiguramo uvjete za rad liječnicima ali pacijentima i građanstvu koje tamo živi imat ćemo veliki problem.
Zajedno s vama dijelim tu brigu i nadam se da ćemo u skoro vrijeme uspjeti svi zajedno i hrvatska Vlada riješiti taj gorući problem.
Hvala lijepa.
PDF