Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Kajtazi, Veljko, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Petrov, Božo (MOST)

Zastupnik Veljko Kajtazi želi uputiti pitanje Vladi.

Kajtazi, Veljko (Nezavisni)

Zahvaljujem se poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovani predsjedniče Vlade, poštovani ministri, poštovane kolegice i kolege.
Moje zastupničko pitanje je upravo Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja gospodinu Lovri Kuščeviću.
Poštovani ministre Kuščeviću, Vlada predvođena premijerom Plenkovićem dobila je podršku svih zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru uključujući i moju, te ona nije upitno.
Predsjednik Vlade je dao punu potporu u provođenju Nacionalne strategije za Rome u suradnji sa zastupnikom Romske nacionalne manjine. U državnom proračunu postoji stavka unutar vašeg resora koja glasi prostorno uređenje područje naseljeno Romima u iznosu od 100 tisuća kuna. Pola tog iznosa u 2016. godini upućeno je u Općini Pribislavec u kojoj ima jako puno Roma.
Ja sam zbog toga u suradnji sa svojim suradnicima donio odluku kako je najbolje taj iznos od 100 tisuća kuna usmjeriti u Općinu Pribislavec. Međutim, iznos od 50 tisuća kuna iz tih sredstava je državna tajnica gospođa Dunja Magaš uputila po informacijama s kojima ja raspolažem u Općini Vrpolje u kojoj nema Roma.
Moje pitanje za vas, zašto vaš resor u skladu sa opredjeljenjem Vlade nije uvažio mišljenje saborskog zastupnika Romske nacionalne manjine i njegovih suradnika u ovoj odluci? Drugo, zašto su vaši suradnici novac namijenjen područjima naseljenim Romima uputili Općini Vrpolje u kojoj po popisu od 2001. postoje samo dva Roma, a iz zadnjeg 2011. nijedan Rom? Jel to učinjeno s namjerom da se zloupotrijebi novac namijenjen romskoj zajednici kako bi se zadovoljili neki drugi interesi … /Upadica Petrov: Vrijeme./ … i tko će odgovarati zbog toga?
Hvala.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala zastupniku Kajtaziju.
Ministar Lovro Kuščević.

Kuščević, Lovro (HDZ)

Gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, kolegice i kolege saborske zastupnice i zastupnici.
Gospodine Kajtazi hvala vam na pitanju. Naime, dobro ste konstatirali da je pri kraju proračunske godine 2016. ostalo neutrošenih 100 tisuća kuna za uređenje romskih naselja. I evo zahvaljujući odnosno nažalost zbog inercije gradonačelnika i načelnika koji nisu se javljali koji se nisu obraćali našem ministarstvu, a opet zahvaljujući vašoj inicijativi koju i ovim putem pohvaljujem, mi smo stupili u kontakt sa općinama koje imaju romska naselja unutar svog teritorija.
Jedna od tih je bila i Općina Pribislavec koji ste i vi preporučili i gdje smo pokušali tih 100 tisuća kuna prebaciti njima. Međutim nažalost oni nisu imali urednu dokumentaciju, dakle dokumentaciju koja se može pokriti iz ovog programa i uz svo silno usklađivanje dokumentacije, navlačenje situacije bili smo puno u kontaktu i naša državna tajnica, uspjeli smo iznaći načina da ipak 50 tisuća kuna možemo njima dati, dakle da imaju 50 tisuća kuna za opravdati sredstava.
Drugi iznos od 50 tisuća kuna koji je preostao smo uputili Općini Vrpolje i evo dopustite mi da pročitam kako i šta i za koga, samo tren, dakle Općini Vrpolje i za koje projekte. Evo sasvim slučajno ja tu imam na mailu tu dokumentaciju pa ću vam pročitati. Hvala.
Imam još dvije minute imamo vremena za čačkat po mobitelu, dakle Općina Vrpolje, program uređenja romskog naselja Perkovačka u Vrpolju dostavlja se između ostalog Općina Vrpolje provodi niz aktivnosti vezano za uređenje Romskog naselja Prekovače u Vrpolju itd. itd. nasipavanje i uređenje nerazvrstanih cesta, popravak i održavanje javne rasvjete, uređenje okoliša i odvoz komunalnog otpada.“
Zaista smo se potrudili da bi smo ta sredstva utrošili onako kako je i premijer i ova Vlada i moje ministarstvo naravno da podržavamo taj program, zato smo predvidjeli sredstva i ovu godinu.
I evo ga pohvaljujem vašu suradnju. Molim vas da i ubuduće i bolje surađujemo i naročito da aktiviramo gradonačelnike i načelnike kako bi se na vrijeme javili na naše natječaje, kako bi na vrijeme zaista utrošili sva sredstva. Znači ovih 50 tisuća i ovih 50 utrošeno je zaista u skladu sa odlukama i u skladu sa zakonom.
Hvala vam lijepa.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem ministru Kuščeviću.
Zastupnik Veljko Kajtazi.

Kajtazi, Veljko (Nezavisni)

Moram reći da sam djelomično zadovoljan sa odgovorom imajući u vidu a opet naglašavam da u općini Vrpolje ne postoje pripadnici Romske nacionalne manjine iz popisa 2011..
Hvala.
PDF