Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hrg, Branko, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavit će uvaženi zastupnik Branko Hrg.

Hrg, Branko (HDS)

Hvala lijepo gospodine potpredsjedniče, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, ministrice i ministri.
Svoje ću pitanje uputiti gospodinu Goranu Mariću ministru novoustrojenog Ministarstva za državnu imovinu. Gospodine ministre, kako vi vidite svoju ulogu u ovom ministarstvu, kako mislite upravljati državnom imovinom? I još jedno pitanje. Je li ovo ministarstvo stvarno ustrojeno radi vas kao što su mediji naklapali?

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovorit će uvaženi ministar Goran Marić, izvolite.

Marić, Goran (HDZ)

Hvala lijepa potpredsjedniče.
Cijenjeni zastupniče Hrg, hvala na pitanju. Mislim najprije da je dobra indikacija da je utemeljeno Ministarstvo državne imovine makar i sad nakon četvrt stoljeća. I nameće se pitanje koji su temeljni kriteriji, koji su bili presudni kriteriji za tako dugo nepostojanje ovoga ministarstva, koji su razlozi bili da 25 godina nemamo Ministarstva državne imovine. Mnogi su razlozi, ali samo mogu reći da nisu sretni bili ni jedni od tih.
Jer utemeljenje ministarstva je nedvosmislen pokazatelj i narodu i javnosti da je prošlo vrijeme improvizacije u odnosu na tako krupno pitanje kao što je državna imovina. I ne samo improvizacije, nego i relativiziranja tako važnog problema.
Ministarstvo je temeljno institucionalno mjesto gdje se vodi politika o nečemu. Ako je negdje potreban autoritet i snaga politike, onda je to upravo potrebno na ovako važnom mjestu kao što je to državna imovina i to je najviše zbog zahtjeva općeg dobra da se državnom imovinom više ne samo upravlja nego i gospodari, a golema je razlika između gospodarenja i upravljanja državnom imovinom jer gospodarenje je znatno širi i kompleksniji pojam. I upravljanje državnom imovinom otvara mogućnosti za razvoj tržišta, mnogih tržišta kapitala, to je prvorazredni instrument za razvoj tržišta nekretnina, tržišta zakupa, koncesija, ali isto tako to je bitan instrument balansirane regionalne politike.
Rijetka je zemlja koja ima balansiranu rijetku politiku, a koja je zapustila državnu imovinu. Upravo je to jedan glavni instrument.
A što se tiče ovih špekulacija, špekulacije nerado komentiram, tako i tu špekulaciju da je ministarstvo utemeljio zbog mene. Kao politički dužnosnik odgovoran sam bez obzira na kojem sam mjestu i u takvom odnosu mi je nezamislivo nešto tražiti, zahtijevati jer tako ne funkcioniram.
A znamo svi, čak su to naglasili i predstavnici oporbe da je Ministarstvo državne imovine itekako potrebno Hrvatskoj. Ljudi i imovina su glavni razlozi postojanja jedne države, to se odavno zna i ovo je poruka Vlade RH svom narodu utemeljenjem Ministarstva državne imovine da ipak Hrvatska postoji i da država postoji.
Hvala vam lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Uvaženi zastupnik Branko Hrg.

Hrg, Branko (HDS)

Hvala lijepa gospodine ministre.
Osobno sam podržao osnivanje ovog ministarstva i apsolutno sam zadovoljan vašim odgovorom. Svjestan sam da to nije bila ničija pojedinačna odluka nego je to odluka cijele Vlade, jedne politike koja stvarno želi pristupiti poslu upravljanja imovinom građana RH, bilo ona materijalna ili ne materijalna, na jedan sasvim drugačiji način.
Reći ću kao što ste rekli i vi, konačno, konačno i uvjeren sam da ćete vi taj posao dobro odraditi i da će Vlada itekako dobro upravljati konačno našom imovinom.
Iskoristit ću ovu priliku budući da i osobno imam određena iskustva u pretvaranju državne imovine onih vojnih objekata za civilne potrebe, evo da vas pozovem i u svoje Križevce da posjetite prostor koji smo prenamijenili državnu imovinu u civilne potrebe, možda vam dobro dođe u nekim iskustvima dok ih sakupljate diljem Hrvatske. U svakom slučaju hvala vam na odgovoru.
PDF