Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Luc-Polanc, Marta, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavit će uvažena zastupnica Marta Luc-Polanc.
Izvolite.

Luc-Polanc, Marta (SDP)

Zahvaljujem.
Moje pitanje se odnosi na ministra zaštite okoliša i energetike gospodina Dobrovića.
Ministre Dobroviću što činite da riješite problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i njegovoj okolici a koje je posljedica rada rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Naime, vi ste bili ministar i u prethodnoj Vladi i kao takav ste 14. lipnja 2016. godine bili u Slavonskom Brodu kada je održana tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša na kojoj ste izjavili da činjenica da je potpisan sporazum između RH i BiH o suradnji zaštite okoliša vam olakšava mogućnost rješavanja tog problema.
Nadalje, to je okolnost da se Bosna i Hercegovina nalazi u postupku pristupanja EU i da osim toga imate još druge pravne metode koje ćete koristiti u rješavanju tog problema. Do danas se ništa nije pomaklo sa mrtve točke.
I još vas pitam da li će obzirom na okolnost da je rafinerija u ruskom vlasništvu, da li će činjenica što je naš premijer zajedno sa delegacijom prije par dana boravio u Ukrajini gdje je ponudio mogućnost, gdje je ponudio mogućnost, gdje je ponudio pomoć u mirnoj reintegraciji ukrajinskog teritorija a što je vrlo negativno prihvaćeno u Rusiji. Da li će ta okolnost utjecati na mogućnost rješavanja ovoga pitanja i izravno štetiti građanima Slavonskog Broda.
Zahvaljujem.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će uvaženi ministar Slaven Dobrović, izvolite.

Dobrović, Slaven (MOST)

Hvala lijepo na pitanju.
Točno je dakle RH ima potpisan Sporazum o suradnji u području zaštite okoliša sa Federacijom BiH i to svakako otvara mogućnosti da se ta pitanja razriješe kao i mnoga druga koja mi imamo sa našom susjednom BiH.
Slavonski Brod problem je naravno tamo poznat, problem je dominantno onečišćenje koje pristiže u to cijelo područje iz rafinerije Brod. Predstavlja doista ugrozu za kvalitetu življenja za građane Broda i cijele regije, isto tako i za građane, dakle u susjednom Brodu, dakle u susjednoj Bosni i Hercegovini.
Mi smo naravno svjesni težine ove situacije i ono što evo želim ovdje reći da se o ovom problemu razgovara, dakle na razini Vlade, da se praktički nalaze rješenja jer mi u okviru rada međudržavne komisije koja postoji na problemu onečišćenja iz rafinerije Brod nismo zadovoljni. Dakle, ono što stoji kao jedna čvrst naš stav je nužnost modernizacije i protivljenje eventualnoj odgodi modernizacije. Jer kao što je vjerojatno poznato okolišna dozvola ističe vrlo brzo i vlasnik odnosno upravitelj rafinerije je bio obvezan modernizirati rafineriju da bi se valjda dozvola ostvarila i nastavio rad.
Dakle, mi inzistiramo, dakle sa naše strane da se ne dopusti takva situacija. Međutim, moram reći da što se ministarstva tiče da to nadilazi ingerencije samog ministarstva, da je to doista državno pitanje, dakle pitanje međunarodnih odnosa. Ali evo o tome se sada brine na višoj instanci. Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvažena zastupnica Marta Luc-Polanc, izvolite.

Luc-Polanc, Marta (SDP)

Poštovani ministre, ja nisam zadovoljna sa vašim odgovorom. Iz njega nisam vidjela nikakve konkretne mjere, niti saznala što ćete činiti u konkretnom slučaju.
Niste naveli niti da li će ova međunarodna situacija, odnosno posjet Ukrajini da li će pogoršati situaciju u rješavanju toga pitanja.
A ja vama samo moram navesti da samo ove godine su naše mjerne stanice u Slavonskom Brodu izmjerile da je prekoračenje sumporovodika bilo 222 puta, a sukladno važećim uredbama je dopušteno 24 puta. Dakle, stanje je vrlo loše. I u četvrtak se u Slavonskom Brodu organizira veliki prosvjed. Ja vas ministre pozivam da dođete, da se obratite građanima, da im odgovorite na ona pitanja koja ih interesiraju, a posebno stoga što je ova građanska inicijativa pozvala i na mogući građanski neposluh što će biti svakako vaša odgovornost ako ništa ne poduzmete.
Zahvaljujem.
PDF