Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Miletić, Boris, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala zastupniku Đakiću.
Zastupnik Boris Miletić se također javio za pitanje.
Izvolite.

Miletić, Boris (IDS)

Hvala lijepo predsjedniče Hrvatskog sabora, uvaženi predsjedniče hrvatske Vlade, uvaženi ministri, kolegice i kolege zastupnici.
Više puta smo mogli čuti jednu po meni dobru ideju kako vratiti vjerodostojnost, odnosno povjerenje u hrvatsku politiku i vjerujem da bi to svaki zastupnik trebao podržati. U ovome Domu na žalost često puta možemo slušati i stranačka prepucavanja, no ima primjera, to je rijetko kada ovaj Dom jednoglasno donese da li zakon, da li neki strateški dokument što govori o postizanju općeg konsenzusa oko nekoga pitanja.
Upravo na taj način je i u Hrvatskom saboru usvojena Strategija razvoja turizma od 2013. do 2020. godine i vjerujem da je jednoglasno usvojena iz razloga što je izrada same strategije išle bottom up, a …/Govornik se ne razumije./… uvažava se struka, strukovne udruge kako bi iznjedrili jedan kvalitetni dokument koji se tiče grane gospodarstva koja čini 18% hrvatskog BDP-a.
Da, dolazim iz Istre koja generira jednu trećinu ukupnog hrvatskog turizma i mislim da su nakon tri godine vidljivi rezultati, rezultati povećanja investicija u turizmu, povećanja broja zaposlenih i povećanja prihoda od turizma. Mislim da je to dobro.
I mislim da je dobro da se upravo ta strategija na način kako je usvojena jednoglasno i iznjedrila. Ljudi su se zadužili vjerujući u odluku ovoga Sabora i moje pitanje glasi. Čemu služi donašanje strateških dokumenata u ovom najvišem predstavničkom Domu kada vidimo da nismo stigli niti na pola puta realizacije te strategije i da se prijedlogom novih zakona ide dijametralno suprotno …
…/Upadica predsjednik: Vrijeme./…
… od onoga što je strategijom predviđeno jasno govorim o povećanju poreza na dodanu vrijednost u turizmu.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala zastupniku Miletiću.
Odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa kolega Miletić.
Prije svega čestitam i vama kao zastupniku iz Istre i drugim zastupnicima iz Istre koji su sigurno pridonijeli da Istra bude prvak hrvatskoga turizma i da prinosi ukupnom gospodarskom rastu RH.
Vi se naravno referirate na jedan segment cjelovite porezne reforme koji je Vlada predstavila na 1. sjednici svoje Vlade, koja je također bila ovdje već u prvom čitanju u Hrvatskom saboru, koja sadrži niz po našem dubokom uvjerenju, kvalitetnih rješenja koja će pridonijeti ostvarenju tri temeljna cilja. Prvi je naravno veći dohodak kod većine naših građana, drugi je rasterećenje naših poduzetnika, a treće je održivost naših javnih financija i državnoga proračuna zato na nju gledamo cjelovito u paketu.
Naravno da ovaj segment na koji se vi referirate odnosi se dijelom na turizam, a ne može se reći da je ova porezna reforma protiv hrvatskoga turizma, posebno kada se vodi računa da je stopa postojeća PDV-a i na smještajne kapaciteta, polupansione, pansione, kampove, nautički turizam ostala na razini od 13%.
Onaj dio povećanja stope PDV-a na 25% kada je riječ o ugostiteljstvu pak treba gledati zajedno sa drugim aspektima ove porezne reforme i kada je riječ o smanjenju poreza na dohodak, poreza na dobit, troškova reprezentacije, smanjenja čitavog niza imputa koji se odnose na ukupnu cjelinu formiranja cijene u ugostiteljstvu.
S druge strane, komparativne analize koje su napravljene u ministarstvu pokazuju da je Hrvatska kada je riječ o turizmu još uvijek izrazito konkurentna u usporedbi sa drugim mediteranskim tržištima i smatramo da će cjelina ove reforme pridonijeti i hrvatskom turizmu, a ne mu odmoći. To nikako ne bi bila intencija naše Vlade, niti ministra financija, niti ministra turizma, niti mene kojim jedan veliki dio obitelji ako hoćete vezan za turizam i mogu reći da za to imamo odgovarajući senzibilitet.
Slažem se da je Strategija razvoja turizma bila važna, bila bitna, pridonijela je razvoju, pridonijela je dijelom i ovim rezultatima i neovisno o globalnom ozračuju, neovisno o sigurnosnim pitanjima na Sredozemlju, mi ćemo učiniti sve zajedno sa svim nadležnim akterima, tu mislim i na ministarstvo i na turističku zajednicu kako bi se pripremila još jedna kvalitetna sezona koja će imati brojke, ja se nadam i bolje nego što su bile ove godine.
A razgovor sa svim partnerima u ugostiteljskoj branši u turizmu bit će način djelovanja i u budućnosti i stoga bih želio da iznjedrimo ovu reformu kao jedan paket koji je usmjeren na prohodni, pojednostavljeni, učinkovitiji porezni sustav koji će pridonijeti stabilnosti hrvatskih javnih financija.
Hvala vam lijepo.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem predsjedniku Vlade.
Odgovor zastupnik Miletić.

Miletić, Boris (IDS)

Mislim da će vrijeme pokazati tko je bio u pravu. Mi smo predložili upravo približavanje poreznog opterećenja turizma prema nama bližim konkurentskim destinacijama.
Ako pogledate zemlje na Mediteran dal Italiju, dal Španjolsku, Francusku, Portugal vidjet ćemo da stopa oporezivanja turizma negdje oko 10% ne više od toga, današnja stopa u Hrvatskoj je 13%. Predlaganjem povećanja PDV-a u ugostiteljstvu na 25% mi ćemo uprosiječiti stopu PDV-a u turizmu na negdje 17% i držim da će to značiti, pod jedan smanjenje kvalitete, pod dva otpuštanje dijela radnika, pod tri nećemo postići cilj produljenja turističke sezone.
Ja bih bio najsretniji kada bi bio u krivu, kada biste vi bili apsolutno u pravu, međutim turistički djelatnici me upravo na to upozoravaju. Mi samo iduće godine ćemo imati od dvije velike hotelske kuće investicije u turizam od preko milijardu i pol kuna, ovo će sigurno doprinijeti smanjenju intenziteta investicija u turizmu.
Nadalje, turizam i ugostiteljstvo imaju izuzetno veliki multiplikativni efekt na naše gospodarstvo. Kada govorimo o turizmu i ugostiteljstvu onda moramo razmišljati i o našim proizvođačima hrane, o našim ribarima, o našim proizvođačima vina, maslinovog ulja koji svoje proizvode putem turizma mogu plasirati direktno izvozeći u našoj zemlji.
Rekao sam u uvodu vjerodostojnost i vraćanje povjerenja u politiku, ja vam mogu reći da se hrvatski ugostitelji osjećaju prevarenima jer su vjerovali u ovaj Visoki dom, u strategiju koja je jednoglasno usvojena. Neki su se zadužili kako bi investirali u svoje objekte i mislim da sa punim razlogom mogu iznositi svoje negodovanje jer teško da ćemo mi vratiti povjerenje u politiku ako na ovaj način prelazimo preko strateških dokumenata koji su jednoglasno usvojeni.
PDF