Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Đakić, Josip, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala zastupniku Jankoviću.
Sljedeći zastupnik koji se javi za pitanje je zastupnik Josip Đakić.
Izvolite.

Đakić, Josip (HDZ)

Hvala lijepa gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, gospodine predsjedniče hrvatske Vlade, gospođe i gospodo ministri, cijenjene kolegice i kolege.
Moje pitanje namijenjeno je ministru hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji gospodinu Tomi Medvedu.
Gospodine ministre, s obzirom da je rad radnih skupina kao što smo informirani završen i da je priveden kraju na izradi prijedloga nacrta jedinstvenoga zakona o pravima hrvatskih branitelja moje pitanje je sljedeće. Kada će taj jedinstveni prijedlog zakona ugledati svjetlo dana, kada će otpočeti javna rasprava, te kada će se naći na Vladi i u Hrvatskom saboru, te predviđa li on možda bilo kakvi oblik zaštite hrvatskih branitelja od ovih posljednjih progona agresorskih i poraženih struktura.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem zastupniku Đakiću.
Odgovor ministar Medved.

Medved, Tomo (HDZ)

Hvala lijepa poštovani gospodine zastupniče Đakiću.
Izrada teksta prijedloga jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata je završena. Trenutno je u postupku usklađivanje sa ostalim ministarstvima.
Cilj zakona jest puna zaštita digniteta Domovinskog rata, objedinjavanje svih statusnih i materijalnih prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, osiguravanje jedinstvene politike Vlade RH prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima u cilju sveobuhvatne skrbi i ostvarivanje svih materijalnih i statusnih prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.
Nakon usklađivanja sa ministarstvima resornima u Vladi RH prijedlog je i plan u prosincu 2016. godine prijedlog teksta zakona uputiti u javnu raspravu, a nakon toga u redovitu saborsku proceduru.
Naglašavamo da ovaj sadržaj jedinstvenog zakona na jednom mjestu objedinjuje sva pitanja značajna za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata koja su do sada bila disperzirana u niz drugih zakonskih rješenja i drugih ministarstava.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem ministru Medvedu.
Odgovor zastupnik Đakić.
Izvolite.

Đakić, Josip (HDZ)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče.
Gospodine ministre zahvaljujem se na sveobuhvatnom odgovoru koji ste mi dali kao i hrvatskim braniteljima u cjelini. Vjerujem da ćete u najboljoj vjeri donijeti prijedlog zakona koji će ovaj hrvatski Dom usvojiti jednoglasno, koji će prestati sa politizacijom oko hrvatskih branitelja i koji će nadam se i vjerujem uz potporu kolega branitelja i sa lijeve strane i sa lijeve opcije kao i sredine i svih zajedno donesti u konačnici Ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja kako bi oni bili trajna vrijednost zaštićeni i suvereni u svojim pravima.
PDF