Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Salapić, Josip, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala.
Sljedeći zastupnik koji se javio za pitanje je zastupnik Josip Salapić.

Salapić, Josip (HDSSB)

Hvala lijepo predsjedniče Sabora.
Gospodine predsjedniče Vlade.
Postavljam pitanje, a vezano je iako je ovo početak rada vaše Vlade, nema još ni mjesec dana i vama i ministricama i ministrima želim uspješan rad.
Mene zanima s obzirom da dolazim iz Slavonije, vi ste u vašem predizbornom programu najavili pomoć Slavoniji i Baranji, Podravini i Srijemu, vaš Projekt Slavonija od njega puno očekujemo, mi smo na prošlom proračunu tražili amandmanima 186 milijuna kuna, to se nažalost nije moglo ostvariti.
Evo zanima me kakva je dinamika plana Projekta Slavonija? Hoće li biti mogućnosti da to sve već započne u proračunu za 2017. godinu i što se konkretno očekuje za svih pet slavonskih županija odnosno za područje Istočne Hrvatske?
Hvala lijepo.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem zastupniku Salapiću.
Odgovor, predsjednik Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala kolega Salapić.
Iskoristit ću par sekundi odgovora na ovo pitanje da kažem da je riječ o kolegici Marijani Balić koja je ovo rekla u svom intervjuu i koja dolazi iz Vukovara, mislim da je važno da to javnost zna.
Kolega Salapić zahvaljujem na pitanju. Mi smo u izbornoj kampanji naglasili da je za novu hrvatsku Vladu Slavonija prioritet. A ja sam nekoliko puta kazao da Slavonija za nas ne počinje tamo gdje kreće ovih pet tradicionalnih slavonskih županija, već bi slobodno mogli reći da Slavonija započinje i u Moslavini i na Banovini i u Podravini i ide dalje i u Slavoniju i u Baranju i zapadni Srijem. To govorim stoga što smo svi svjesni i gospodarskih poteškoća i demografskog vrlo nepovoljnog trenda kojim svjedočimo u Slavoniji.
Stoga je naša ideja, a to se na određeni način reflektira i u kadrovskoj politici ove Vlade, vidjeli ste da su i ministar poljoprivrede i ministrica regionalnog razvoja mladi kolege iz Slavonije koji su dobili prioritetnu zadaću da upravo budu glavni motori provedbe naše politike prema našem tzv. Projektu Slavonija, riječ je osigurati 2,5 milijarde eura isključivo za projekte na području 5 slavonskih županija. Riječ je o nastojanju da se spriječi demografsko nazadovanje, riječ je o tome da pokušamo iskoristiti sve instrumente i alate koji nam postoje u okviru poljoprivredne politike kako bi zadržali naše ljude u Slavoniji, kako bi razvili hrvatsko selo, kako bi pridonijeli ruralnom razvoju, kako bi se mladi odlučili ostati u Slavoniji i osnivati svoje obitelji.
Također u kontekstu regionalnog razvoja pristupiti ćemo izradi novog indeksa razvijenosti. Smatramo da bi na taj način, na primjereniji način uspjeli vidjeti nijanse koliko su pojedini dijelovi Hrvatske deprivirani razvojnog potencijala kojeg neki drugi imaju i čime bismo siguran sam spriječili i siromaštvo i daljnji odlazak naših ljudi a osobito mladih iz Slavonije.
Stoga ćemo i politike pojedinih ministarstava i proračunska sredstva usmjeravati na pravi način kako bi Slavonija bila ne samo hrvatska žitnica, ne samo spoj zelene i plave Hrvatske nego i onaj dio Hrvatske koji će iskoristiti i potencijale naše interne ali i ove koje dobivamo kao dodatnu vrijednost iz proračunske EU za ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske.
Signal na tom tragu dali smo i prošloga tjedna kada smo simbolično održali 4. sjednicu naše Vlade u Vukovaru povodom 25.-te obljetnice od okupacije Vukovara i dana sjećanja. Činjenica da smo na toj Vladi uspjeli alocirati već 60 milijuna kuna za različite projekte Vukovara potvrđuje našu snažnu i čvrstu orijentaciju da Slavonija u razvojnom smislu u sljedećih nekoliko godina pa i do kraja ove financijske perspektive od koje trenutno dobivamo sredstva iz EU iskoristi sve mogućnosti i da se taj duh pozitivni kojeg nastojimo unijeti u hrvatsko društvo prenese i na istok zemlje.
Hvala vam lijepa.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem predsjedniku Vlade.
Odgovor zastupnik Salapić.

Salapić, Josip (HDSSB)

Zahvaljujem.
Gospodine predsjedniče Vlade, vi ste najavili u vašem nastupnom govoru u Saboru da slijedi dubinska promjena u ponašanju u hrvatskoj politici i upravo ste zato dobili podršku HDSSB-a iako naša stranka nije formalno dio vladajuće koalicije, posebno smo pratili projekt Slavonija, najavljenih 2,5 milijarde eura ulaganja ali i mnoge druge projekte koje ste najavili.
Vjerujem da ćemo pronaći zajednički politički jezik kada budemo radili novi državni proračun za 2017. godinu, da amandmani koji dolaze iz Slavonije će proći sjednicu Vlade, pa da vidimo što se može učiniti u prvom koraku u 2017. godini. A isto tako ta promjena u smjeru ponašanja u hrvatskoj politici bez obzira iz koje mi političke opcije dolazimo. Ako je nacionalni interes razvoj cijele RH onda treba biti interes jednakomjeran razvoj i naših nažalost i ratom opustošenih i gospodarskih uništenih područja 5 slavonskih županija.
Svima nama a ja vjerujem da će biti vrijeme i to pokazati da bi trebala biti i ambicija i cilj i rad u politici gospodarski napredak i socijalni razvitak RH a posebno vas molim predsjedniče Vlade da ova najava za Slavoniju i Baranju ne bude kako je bila od prošlih premijera a mi smo tu bili konstruktivni ali nismo vidjeli rezultate.
Od vas očekujemo puno zato imate našu punu potporu.
Hvala lijepo.
PDF