Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Milan, Dalibor, saziv: XI, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
12.06.2024.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 2. pitanje zastupnik Dalibor Milan postavit će ga ponovo ministru turizma i sporta Tončiju Glavini.
Izvolite.

Milan, Dalibor (HDZ)

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade, poštovane ministrice, ministri, kolege, kolegice.
Evo i ja ću postavit pitanje ministru turizma i sporta g. Glavini. Poštovani ministre, možete li prokomentirati rezultate dosadašnjeg dijela turističke godine i koja su očekivanja za ostatak godine s obzirom na nadolazeće Europsko prvenstvo u nogometu u Njemačkoj i olimpijske igre?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre odgovor. Samo morate se ugasiti zastupniče Milan.
Izvolite.

Glavina, Tonči (HDZ)

Hvala lijepo.
Poštovani zastupniče Milan, pa imamo jako dobre turističke rezultate, rezultate s kojima smo jako zadovoljni za prvih pet mjeseci ove godine dakle rezultati koji ukazuju da mi uistinu postajemo cjelogodišnja turistička destinacija i upravo nas povećanja dolazaka i noćenja u prediu predsezone odnosno podsezone itekako zanimaju. I ta područja u taj vremenski period itekako možemo gledat u kontekstu uspjeha upravo brojke povećanja dolazaka i noćenja, dok u onom glavnom dijelu turističke sezone nismo više fokusirani na te brojke nego na nekakve druge parametre mjerenja uspješnosti.
A evo konkretno da vam odgovorim, dakle do 1.6. smo imali povećanje od 10% dolazaka, 12% povećanja noćenja dakle otprilike negdje 4,2 miliona dolazaka, preko 14 miliona noćenja i to su uistinu dobri rezultati.
Postavili ste pitanje u kontekstu nadolazećeg europskog prvenstva i olimpijskih igara, pa ovako mislim da tu trebamo bit dosta racionalni i da trebamo jako adekvatno odgovorit na izazove ove glavne turističke sezone jer kad pogledate malo širi kontekst, kad pogledate malo makroekonomsku situaciju onda vidite da su sva naša emitivna tržišta zasada izbjegla recesiju, ali što se tiče gospodarskog rasta su negdje, nemaju neku preveliku gospodarsku aktivnost, to je jedna stvar naravno na koju treba obratiti pozornost. S druge strane imamo Europsko prvenstvo koje definitivno će generirat strahovito velik broj dolazaka dakle u Njemačku i definitivno će odvuć, da kažem određeni dio pažnje. Isto tako Olimpijske igre po svim parametrima koje mi imamo dosada i informacijama koje imamo od turističkog sektora mi ćemo imat jako dobru i kvalitetnu turističku sezonu i naravno uvijek gledamo jedan cjelokupni period, dakle imamo ovih prvih pet mjeseci u godini, imamo glavni dio sezone u koju ulazi i 6. i 9. mjesec i onda imamo podsezonu, tako kad to sve skupa pogledamo mi vjerujemo da ćemo imat dobre rezultate. Ali evo iskoristio bi možda priliku u kontekstu i vašeg pitanja da pošaljemo i apel prema cijelom našem turističkom sektoru i da jedino mogu reći upozorenje, dakle ovo je jedna turistička godina koja, gdje nastupa jedna prava tržišna utakmicu u koju su se apsolutno sva tržišta vratila sa jako snažnim programima u kojima imamo nekoliko značajnih svjetskih događanja koji se odvijaju u Europi upravo ove godine i jako nam je bitno da pošaljemo poruku svijetu da smo kao destinacija i još bolji i još konkurentniji i da dočekujemo naše goste sa nekakvim novitetima, sa adekvatnom marketinškom promocijom na našim emitivnim tržištima itd., pa bi iskoristio priliku i da pozovem cijeli naš turistički sektor da bude jako pažljiv u vidu kreiranja cijena i da uvijek pripazimo na taj odnos cijene i kvalitete, to je ključni parametar jer ne postoji gost koji je oduševljen uslugom koju je primio, a da je eventualno nezadovoljan cijenama, dakle o tome ja komuniciram već vrlo aktivno od samoga početka moga mandata, jako je bitno da ove godine uskladimo očekivanja, jako je bitno da uskladimo odnos cijene i kvalitete i ukoliko to budemo napravili, a mislim da to jako dobro radimo zasada, nećemo imati nikakvih problema, dapače Hrvatska će i ove godine onda moć se pohvalit rezultatima ne samo ovih fizičkih pokazatelja, ali i onog najvažnijem, a to su između ostaloga dakle prihodi i financije, a kad pogledamo dakle procjenu odnosa, kad pogledamo račune fiskalizacije u tri glavne ugostiteljske i turističke djelatnosti onda nam također ukazuju da imamo povećanje dakle i broja računa preko 8 ili 9%, a prihoda preko 19% tako da su, svi su trendovi uredu, ali moramo apsolutno se potrudit da napravimo sve što možemo i trebamo da odradimo jednu vrlo kvalitetnu turističku sezonu, to je dakle cijeli turistički sektor i mi naravno zajedno sa njima, hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite zastupniče očitovanje.

Milan, Dalibor (HDZ)

Poštovani ministre, hvala na odgovoru, zadovoljan sam vašim odgovorom i siguran sam da ovi rezultati koje imamo u predsezoni da će se prenijet na glavnu sezonu i podsezonu.
Apeliram i ja još jednom da kvaliteta bude, kvaliteta ponude bude u skladu sa cijenom.
Iskoristio bi priliku i ukazao vam poštovani ministre na činjenicu da mi u Metkoviću ove godine imamo vrlo važan sportski događaj, a to je Svjetsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu koji će se odviti u 9. mjesecu ove godine. Na tom prvenstvu biti će 1200 natjecatelja iz 50 zemalja.
Iskoristio bi sada ovu priliku i zamolio bih vas poštovani ministre i vaše ministarstvo da nam budete podrška u ovom događaju, hvala.
PDF