Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Petir, Marijana, saziv: X, sjednica: 21

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.01.2024.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolegice Petir, sada ste vi na redu, postavit ćete pitanje ministru gospodarstva i održivog razvoja Damiru Habijanu, izvolite.

Petir, Marijana (Nezavisni)

Evo hvala predsjedniče.
Poštovani ministre, naricanja trbuhozboraca krupnog kapitala posljednjih dana zagušuju medijski prostor, žale se naime na novi Zakon o trgovini koji je 1. siječnja u cijelosti stupio na snagu. Zakonom smo osigurali slobodnu nedjelju i dostojanstveno radno vrijeme za zaposlene u trgovini kojih većinu čine žene i tako im omogućuje da usklade privatni i poslovni život i da nedjeljom kad je njihova obitelj kod kuće i one budu kod kuće. Nedjeljni odmor potreban je i poslodavcima koji će sada umjesto 53 nedjelje birati 16 nedjelja kada će moći raditi. Svi poslodavci su u ravnopravnom položaju. Općinama i gradovima osigurali smo da mogu proglasiti sajmeni dan koji je specifičan za svaku sredinu i na taj način omoguće poljoprivrednicima i obrtnicima da na štandovima i na klupicama mogu prodavati svoje proizvode. No, proglašenje sajmenog dana ne može otvoriti supermarkete. Zato smatram da oni gradonačelnici i načelnici koji su svaku nedjelju i blagdan do kraja godine proglasili sajmenim danom su ustvari prodavači magle. Samo veći prodavači magle od njih su oni koji su tvrdili da ćemo uvođenjem slobodne nedjelje izazvati otpuštanje radnika. Kada se to nije dogodilo, oni sada plaču nad svojom sudbinom i tvrde da su izgubili profit, premda podaci Porezne uprave pokazuju da se ne nedjeljni profit nije izgubio već se je prelio na druge dane u tjednu.
Molila bih vas stoga ministre da mi kažete koji su učinci ovog Zakona o trgovini, te ima li ustvari gubitnika ili možemo zaključiti iz svega ovog što sam navela, a što čujemo i kao povratnu informaciju i od trgovkinja i od građana da su dobitnici ovog zakona i radnici i poslodavci.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre odgovor.

Habijan, Damir (HDZ)

Hvala lijepa poštovani predsjedniče HS.
Poštovane kolegice i kolege.
Poštovana zastupnice Petir, upravo ste vi u svom pitanju zapravo djelomično i dali odgovor, dakle i to sam neki dan rekao, nema gubitnika, svi su zapravo temeljem ovog zakona koji je košto ste rekli od 1. siječnja ove godine zapravo u punoj primjeni zapravo na dobitku. Prošle godine 1. srpnja 2023. ovaj Zakon o trgovini je stupio na snagu i tada smo zapravo rekli da od tog trenutka do kraja godine postoji još 16 radnih nedjelja. Ove godine dakle imamo, ako možemo tako reći, puni režim tih 16 radnih nedjelja gdje trgovci diskrecijskom ocjenom i svojoj dakle prosudbom određuju koje nedjelje će biti radne.
Dobro ste spomenuli, dakle izbalansirali smo prilikom prijedloga, dakle odlučivanja o prijedlogu zakona, u konačnici donošenje samog zakona, uspostavili tu ravnotežu između privatnog i poslovnog života, uspostavili ja bi reko ravnotežu između privatnosti i slobode svakoga onoga tko radi u trgovini, ali isto tako i poduzetničkih sloboda upravo kroz ove izuzetke koje ste vi sami spomenuli.
Što se tiče radnog vremena mislim da nije zgorega spomenuti ako gledamo dakle kada se radi od ponedjeljka do subote to je maksimalni fond sati od 90 sati tjedno, u onih 16 radnih nedjelja dakle to je 105 sati, dodatnih 15 sati koje mogu trgovci raspodijeliti.
Dobro ste također naglasili činjenicu da u ovih nekoliko dana čujemo ja bi reko od manjine koja se poziva na to da će ovaj zakon zapravo imati za rezultat to da će trgovci biti na gubitku. Upravo suprotno, podaci prvih 9 dana recimo ove godine pokazuju kako je u odnosu na prvih 9 dana prošle godine 817.924 fiskaliziranih računa više iliti 35% ako gledamo po iznosu koji je ostvaren.
Ono što je isto tako interesantno, ove godine smo imali dakle 5. siječnja padao je u petak, dakle dva neradna dana, nakon toga slijede dan blagdana odnosno Sveta tri kralja 6. i 7. neradna nedjelja. Podaci pokazuju ako usporedimo taj petak dakle 5. siječnja sa 5. siječnja 2023.g. da je ostvareno, 16,5% je više fiskaliziranih računa i 35% veći prihod, a ako pogledamo 8. siječnja i usporedimo ga sa 8. siječnjom 2023.g. čak 96,5% više fiskaliziranih računa i 136,5% veći prihodi. Prema tome, ta argumentacija i te teze koje dolaze od pojedinih glasnih, ali ja bih reko manjinskih ovoga zagovornika protivnika ovoga zakona, apsolutno ne stoji i brojke su tu neumoljive, to su javni podaci, podaci Porezne uprave koji ih apsolutno u tome demantiraju.
Stoga još jednom, Zakon o trgovini donio je ono i postigao je ono što smo željeli, to je taj balans, postigao je to da obitelji, a cilj je i bio da se trgo…, odnosno da da radnici u trgovinama mogu nedjelje i dane blagdana provesti sa svojom obitelji, ali isto tako sa ovim izuzecima postigao je to da opskrba stanovništva ne dolazi u pitanje, da pružanje javnih usluga ne dolazi u pitanje. Prema tome, Zakon o trgovini je apsolutno dobar zakon, postiže svoje ciljeve, a pitanje sajmenih dana naravno nije nikakva rupa u zakonu. Upravo suprotno, on je donijet iz razloga da bi se lokalnim jedinicama osiguralo da u pojedine dane mogu one tradicionalne svoje proizvode prodavati, dakle u to vrijeme i on je ograničen na 60, dakle dana u kalendarskoj godini.
Prema tome, zakon je dobar. Ja sam siguran da su svi na dobitku i trgovci ali i radnici. Zahvaljujem.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje zastupnice.

Petir, Marijana (Nezavisni)

Hvala vam ministre na odgovoru kojim sam zadovoljna kao što sam i zadovoljna da je moja inicijativa da se ovaj zakon donese prihvaćena, jer znamo da se od žena zaposlenih u trgovini tražilo da budu cijelo vrijeme na raspolaganju, nisu imale mogućnost izbora niti moć da se izbore za sebe zbog toga što nemaju niti granski kolektivni ugovor oko kojeg se pregovara čak 15 godina. Zato me uvijek iznova začuđuju tzv. borci za ljudska prava koji su se uprli iz petnih žila govoriti protiv ovog zakona pa se stječe dojam da oni smatraju da žene u trgovini u stvari nisu žene i da one ne bi trebale imati nikakva prava pa čak niti taj jedan dan u tjednu slobodan koji je nedjelja i koji je u našoj europskoj civilizaciji uvijek bio nedjelja.
Podsjetit ću da smo mi ratificirali i međunarodne ugovore i da ti međunarodni ugovori koje trebamo provoditi kažu da je slobodan dan u tjednu onaj koji se podudara sa tradicijom određene države, a znamo da je to ne samo u Hrvatskoj, nego i u europskim državama nedjelja. Također Ustav Republike Hrvatske radnicima garantira pravo na tjedni odmor, a Hrvatsku definira kao socijalnu državu. I država je smatrala da je potrebno da radno vrijeme trgovina uredimo na način da se štite naše ustavne vrednote.
Nadam se da će ovaj put Ustavni sud proći na popravnom ispitu i da će ljudsko dostojanstvo i ljudska prava staviti ispred interesa krupnog kapitala. Također ću podsjetiti da su građani kroz razna istraživanja javnog mnijenja koja su se provodila proteklih godina rekli da smatraju da je nedjelja dan za obitelj i 80% njih se založilo da uvedemo slobodnu nedjelju u trgovinama. Dakle, naši građani to podržavaju. Zakonom o trgovini mi ispunjavamo volju građana, ali i podupiremo kulturu rada koja podrazumijeva da svatko mora imati ritam rada i ritam odmora, te smo omogućili slobodnu nedjelju i radnicima i poslodavcima.
PDF