Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Jeckov, Dragana, saziv: X, sjednica: 21

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.01.2024.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Gospođe i gospodo zastupnici sada počinjemo s postavljanjem pitanja Vladi odnosno pojedinom članu Vlade u skladu s odredbama Poslovnika, Članci 132. do 139..
Aktualno prijepodne održava se na početku svake sjednice prije prijelaza na prvu točku dnevnog reda.
Idemo sada sa pitanjima, prva danas na redu je poštovana kolegica Dragana Jeckov koja pitanje postavlja potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.
Izvolite.

Jeckov, Dragana (SDSS)

Zahvaljujem.
Poštovani gospodine ministre svi smo svjedoci užasnog događaja na pravoslavni Badnjak u Vukovaru. Upravo taj užasni događaj svi smo osudili bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo kakvu drugu različitost. Te večeri stradala su nevina djeca koje su huligani pretukli samo zato što im se učinilo da netko od njih govori zamislite ekavicom. Dakle, pored činjenice da se radi o nasilju veoma je važno ovom prilikom istači da je upravo to nasilje rezultat nacionalne netrpeljivosti.
Gospodine ministre recite nam koje preventivne mjere kanite poduzeti kako bi se zaustavilo nasilje na vukovarskim ulicama?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Potpredsjedniče Vlade izvolite.

Božinović, Davor (HDZ)

Hvala lijepo.
Uvažena saborska zastupnice gospođo Jeckov ja mogu uvodno još jednom osuditi i taj događaj i sve događaje koji su nasilnog karaktera i međuetničkog i navijačkog i svakog drugog nasilja u našem društvu.
Što se tiče vašeg konkretnog pitanja ja vam mogu naravno o njemu govorit i duže i kraće i mogu reći da je policija jedna od rijetkih institucija, a kad kažem institucija mislim i na državne institucije ali mislim i na političke stranke koje ulažu napore u preventivne akcije i no na cijelom području pogotovo istočne Slavonije, pogotovo u Vukovaru policija je ta koja vam može izaći, možda i jedina sa konkretnim popisom svih preventivnih akcija i programa koje provodi. Nisam siguran da vam netko drugi, ne govorim o nevladinom sektoru, može izaći sa takvim popisom. Naravno da kad se ovako nešto dogodi nije dobro, međutim ja ću reć još jednu stvar kad govorimo i o međuetničkom i svakom drugom pogotovo navijačkom nasilju. Molim vas da čujete svi. Policija je procesuirala sve takve događaje. Znači sve počinitelje je otkrila i prijavila. Ja vidim u komentarima i u porukama uključujući sa ovog posljednjeg skupa u subotu da se i policiju na neki način tu drži suodgovornom i mi ne bježimo od toga. Nije policija ta koja je svemoguća, koja je tu da riješi baš svaki problem ali ovo je pitanje koje nadilazi policiju. Ja bih volio da se svi akteri političkog javnog ne znam ni ja života u Vukovaru zapitaju koji je njihov doprinos. Što su oni napravili da se spuste tenzije, da napustimo stereotipe, predrasude koje vode prema tenzijama koja pak dovedu do konfliktnih situacija, a onda se pitamo što je do ovoga dovelo. Ja mogu reći da i policija nije zadovoljna sa ukupnom tom situacijom pogotovo što je nerijetko jedina koja komunicira, a nije jedini akter. Opet ponavljam, sve su otkrili, sve su procesuirali ali nisu jedini i nisu pogotovo u tom preventivnom dijelu, pogotovo nisu sigurno među onima koji svojim porukama zapravo održavaju te predrasude prema drugima i drugačijima koje onda dovode do ovakvih stanja, do ovakvih situacija u društvu. I uz sve poruke koje smo čuli posljednjih dana u Vukovaru, ja bih kazao evo danas, kad obilježavamo Dan mirne reintegracije Hrvatskoga podunavlja, je li vrijeme da promislimo je li dobro da su nam djeca od vrtićke dobi do osnovnih škola do srednjih škola …/Upadica predsjednik: Hvala vam./… separirana u vrijeme kad govorimo o integraciji …/Upadica predsjednik: Hvala ministre./… stranih radnika i još uvijek imamo …/Upadica predsjednik: Hvala vam ministre./… nedostatke …/Govornik se ne razumije./.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Vrijeme je isteklo.
Izvolite zastupnice očitovanje.

Jeckov, Dragana (SDSS)

Zahvaljujem.
Te večeri nisu istukli samo djecu, istukli su i nas roditelje. Nećemo vam dati našu djecu neke su od poruka koje su odzvanjale vukovarskim ulicama te, tog subotnjeg dana i našli su se i u medijskom prostoru. To je zapravo vapaj roditelja koji su nam jasno pokazali da se nešto mora učiniti. Ono što je, što također treba istači da smo mi i sa ovog mjesta i sa drugih mjesta, upravo predstavnici Srba u nekoliko godina unazad upozoravali na ovakve probleme. Međutim nas se nije čulo ili nas se nije htjelo čuti. Bilo kako bilo žalosno je da se ovakav događaj morao dogoditi i da nam svima otvori oči i ukaže da imamo problem koji moramo, naprosto moramo riješiti. Sigurno da treba da čujemo te roditelje i sigurno da sa ovog mjesta ponovno treba reći, stop nasilju i stop mržnji. A o odvojenim školama vas molim da nam ne govorite. Zato što to, zato što u tom slučaju možemo potpuno drugačije razgovarati ali to roditelji i stradala djeca ne zaslužuju.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prije prelaska na drugo pitanje imamo povredu Poslovnika zastupnice Vidović Krišto. Izvolite.

Vidović Krišto, Karolina (OIP)

238. Gospođo Jeckov, vi ste svojim izvrtanjem teza uvrijedili upravo sve građane RH bez obzira na nacionalnost. Vaša stranka promiče
…/Upadica predsjednik: Kolegice Vidović Krišto morate definirati što je povrijeđeno./…
Sad ću reći. Vaša stranka promiče zaštitu genocida i ratnih zločina, a vi gospođo Jeckov morate biti svjesni da jedini put do mira i suživota i prijateljskog suživota jest istina, a tu istinu sprječavaju Božinović
…/Upadica predsjednik: Kolegice Vidović Krišto, kolegice Vidović Krišto dobivate opomenu./…
Plenković i Pupovac, neistina je da su svi hrvatski građani u Vukovaru ugroženi. To je laž.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolegice Vidović Krišto ovako, ovo je sada na jedan neprimjeren način kršenje Poslovnika, dakle zastupnika je iznijela svoj stav s kojim se možete ili ne možete složiti. Vi ste onda to iskoristili da bi održali jedan politički govor, a ne da biste ukazali na povredu Poslovnika i zato vam dajem opomenu. I ne koristite, kolegice Vidović Krišto dobit ćete i treću opomenu, ovaj i nećete više moći sudjelovati u radu. Ovo je vrlo ružno što činite, ovdje je sigurno preko 100 zastupnika koji se drže reda i procedure, a vi ste danas odlučili skretati pozornost na sebe upornim, namjernim kršenjem Poslovnika pa izvolite.

Vidović Krišto, Karolina (OIP)

Sada vi kršite Poslovnik, od čl. 238. do čl. 4. Vi niste ovdje da komentirate nečije izjave.
…/Upadica predsjednik: Dobivate sada drugu opomenu./…
Ako govorite da gospođa Jeckov ima pravo na mišljenje, imam ga i ja.
…/Upadica predsjednik: Sada dobivate i treću opomenu i više danas ne možete sudjelovati u radu./…
Hrvatski građani imaju pravo čuti ono što je istina, a vi istinu ne možete spriječiti.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Više ne možete sudjelovati u radu tijekom današnjeg aktualnog prijepodneva. Sad imamo povredu Poslovnika, kolegice Jeckov izvolite. Uključite se samo molim vas.

Jeckov, Dragana (SDSS)

Povrijeđen je čl. 238., vrijeđanje mene i vrijeđanje stranke kojom pripadam. Naime poštovana kolegice, upravo na današnji dan 15. januara je stranka koju, za koju vi kažete da je genocidna, dala svoj doprinos mirnoj reintegraciji, ali vi o tome naravno ne znate i ne morate znati ništa, izgleda da ne morate.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolegice Jeckov i vi ste prekršili Poslovnik jer niste ukazali na kršenje Poslovnika već ste replicirali, tako da dobivate opomenu, a sada ste, sada se javlja i kolega Mlinarić, izvolite.

Mlinarić, Stipo (Domovinski pokret)

Hvala lijepo predsjedavajući, povrijeđen je čl. 238..
Gđo. Jeckov, prešutio sam vam ovaj vaš pamflet koji ste prije par minuta rekli. Ne znam kako niste čuli, kad ste čuli taj vapaj iz Vukovara roditelja koji ja osuđujem svako nasilje da se odmah razumijemo, al nisam primijetio da ste čuli pucnjavu iz vašeg sela automatskim oružjem. I vaša zasluga SDSS-a za mirnu reintegraciju, pa prvo ste zauzeli trećinu Hrvatske i kad ste …/Govornik se ne razumije./… izgubili, onda ste kako bojagi mirno integrirali se.
…/Upadica predsjednik: Kolega Mlinarić, vrijeme je isteklo./….
Nemojte te pamfleta molim vas.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Mlinarić, dobivate i vi isto tako opomenu, a sad molim sve da se vratimo na zastupnička pitanja, da ne zloupotrebljavamo Poslovnik za politička prepucavanja koja nisu povezana s onim što trenutno jest naša tema, a to su zastupnička pitanja koja postavljaju zastupnice i zastupnici.
Dakle, opomena kolegi Mlinariću, opomena kolegici Jeckov, a kolegica Vidović Krišto dobila je tri opomene i više ne može sudjelovati u raspravi.
PDF