Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Daus, Emil, saziv: X, sjednica: 19

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

38. pitanje kolega Daus postavit će predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Daus, Emil (IDS)

Hvala lijepa.
Poštovani predsjedniče Vlade prije pola godine najprije Vlada, a nakon toga i vladajuća većina u Saboru je odbila IDS-ov prijedlog dopune Zakona o građevinskoj inspekciji u kojima smo tražili da dio poslova inspekcije preuzmu komunalni redari koji bi bespravnu gradnju zaustavljali u samom startu. Time bi uvelike rasteretili Državni inspektorat, Građevinsku inspekciju i još važnije uvelike pomogli u borbi protiv divljanja bespravne gradnje u Hrvatskoj, pogotovo na njenoj obali.
I to je trebao biti jedan od primjera decentralizacije ove zemlje sa konkretnim učincima. No, vi ste to odbili uz obrazloženje odluke u najavi da ćete sami pripremiti prijedlog zakona, uputiti ga u saborsku proceduru, a predstavnica ministarstva koju sam pitao kada će to biti odgovorila je da će biti u posljednjem kvartalu ove godine.
Pa sad smo u posljednjem kvartalu. Sabor zasjeda još malo više od mjesec dana u ovoj godini. Na dnevnom redu nema nikakvog prijedloga zakona, dopuna, izmjena ni ničega sličnog. I da ne idem sad predaleko u probleme raspolaganja državnom imovinom, državnim poljoprivrednim zemljištem, sporom državnom birokracijom u procesima realizacije raznih projekata itd. što je sve posljedica strogo centralizirane države zaustavimo se na bespravnoj gradnji, odnosno neučinkovitosti državnog aparata na suzbijanju iste ili nedovoljnoj učinkovitosti.
Ali na upornom odbijanju spuštanja ovlasti na regionalnu i lokalnu razinu u mnogim sektorima pa tako i u ovome. I moje pitanje poštovani premijeru zašto na dnevnom redu nema u ovoj godini najavljenog Zakona o građevinskoj inspekciji čime bi dozvolili županijama i gradovima da pomognu u sprječavanju širenja pošasti bespravne gradnje i trajnog uništavanja prostora uz cijelu jadransku obalu.
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Predsjedniče Vlade izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa poštovani zastupniče Daus. Sutra je na Vladi Zakon o upravljanju državnom imovinom. Ja mislim da ćete biti jako zadovoljni sa tim zakonom. Ne znam jeste li vi pratili javnu raspravu, proces konzultacija koju je provodio potpredsjednik Bačić zadnjih nekoliko mjeseci, uključio sve dionike, sve stručnjake, sve one koji o tome nešto imaju reći. I ja mislim da će daljnji proces onoga što je jedna od vertikala naše politike to je decentralizacija i to funkcionalna biti itekako vidljiva kroz sadržaj i odredbe ovoga zakona.
Kada je riječ o inspekcijama koliko je meni poznato Građevinska inspekcija je sad dio Državnog inspektorata. Oni su ti koji se bave time i koji rade na toj temi. Dakle, mislim da ovaj zakon o kojem govorite ne bi to pokrio. Ali ja ću vidjeti sa potpredsjednikom Bačićem da li oni nešto dodatno planiraju mijenjati ili ne. Mi smo već imali ovdje više puta razmjenu oko bespravne gradnje u Istarskoj županiji. I mislim da ste i vi, a župan je itekako bio zadovoljan a i drugi čelnici jedinica lokalne samouprave povećanim intenzitetom rada Državnoga inspektorata u Istarskoj županiji kako bi se zaustavio val bespravne gradnje i naravno izricali ili odgovarajuće kazne ili pak išlo na rušenje onih objekata koji nikako nisu mogli biti legalni.
Prema tome, uz rezervu da Branko ima još neku ideju da nešto kaže ja ne znam za taj vaš razgovor sa državnom tajnicom, ispričavam se, ali to ne mogu znati nikako. Znam da je sutra ovaj zakon i da ćete s njime biti itekako zadovoljni, možda čak ga i podržite kad bude glasanje.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

I izvolite očitovanje.

Daus, Emil (IDS)

Hvala lijepa.
Hvala na odgovoru. U redu što se tiče državne imovine vidjet ćemo, ali vratimo se na bespravnu izgradnju.
Nama se premijeru Nijemci smiju i hvale na njihovoj nacionalnoj televiziji kako u Hrvatskoj bespravno grade bez imalo srama i straha i to za objekt koji je općina građevinskoj inspekciji prijavila još lani, a država nije poduzela ništa do ovih dana i danas čitam isto u lokalnim novinama da nije njemačkog para bilo koji je osramotio hrvatsku državu na ZDF-u inspekcija nikad ne bi došla jer njemački par nije npr. ne znam Frane Barbarić ili netko. I baš bi volio vidjeti Hrvate koji se na našoj nacionalnoj televiziji hvale bez ikakvog problema i srama kako grade bespravne objekte po Njemačkoj, e to bi htio vidjet.
I nas ne zanima stvarno ni unutarstranački obračuni u HDZ-u, ni Barbarića vila i predstave za mase, zanima nas samo sustavno rješavanje problema divlje bespravne gradnje od Dubrovnika do Umaga i zbog toga što suprotno najavama nismo vidjeli taj prijedlog zakona da je upućen u građevnu inspekciju u saborsku proceduru, uputit će ga ponovno Klub IDS-a ako neće HDZ ili Vlada.
I u uređenim državama nije toliko ni važno tko je ministar, tko je premijer, tad se mnogo toga može učiniti bez Vlade na nižim razinama upravljanja, to je ono što mi 30 godina pokušavamo objasniti, više odgovornosti, zna se tko je odgovoran za što, može se lakše, brže i spriječiti bespravnu gradnju i stavit u funkciju neiskorištenu državnu imovinu i neobrađeno državno zemljište, ubrzat realizaciju kapitalnih projekata. Sve razvijene zapadne zemlje su visoko decentralizirane zemlje, a Hrvatska je negdje na samom začelju EU. No, pokazalo se i u ovih 7 godina da ili niste shvatili, al to ne vjerujem jer vjerujem da razumijete što je decentralizacija ali je ne želite jednostavno, ni ko svi prije vas da ne budemo licemjerni, ni ko svi prije vas je ne želite sprovesti. I iskreno ne znam što je od toga opasnije za budućnost RH ne znat ili ne sprovodit. I zato ćemo biti i dalje pa makar i dosadni mi iz IDS-a i svakoj vladi disat za vratom, dosljedno inzistirat na stvarnoj decentralizaciji RH.
Hvala lijepo.
PDF