Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hrebak, Dario, saziv: X, sjednica: 19

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada ćemo preći na 29. pitanje. Zastupnik Dario Hrebak postavlja ga ministru gospodarstva i održivog razvoja, Davoru Filipoviću. Izvolite.

Hrebak, Dario (HSLS)

Hvala lijepa.
Poštovani gospodine ministre, porastom svijesti o vrijednosti obnovljivih izvora energije i velikoj važnosti energetske neovisnosti geotermalna energija je prepoznata kao jedan od najvrjednijih obnovljivih izvora energije. Njena velika dostupnost prednost je u odnosu na ostale obnovljive izvore energije pogotovo u tome što je uvijek dakle stabilna proizvodnja i ne ovisi o vremenskim prilikama. Hrvatska, naročito na području upravo nekadašnjeg panonskog bazena ima značajan geotermalan, geotermalni potencijal s nadprosječno visokim geotermalnim gradijentom, čak 60% višim od europskog prosjeka. Još 2021. godine moj grad, grad Bjelovar prepoznao je taj potencijal i krenuo je u aktivnost iskorištavanja ovog oblika energije. Prvo s projektom Terme Bjelovar, a kasnije i s pilot projektom distim heatinga, kojim u budućnosti vrlo skoroj budućnosti, iduće dvije do tri godine, želimo uvesti sustav grijanja na geotermalnu vodu u Bjelovaru, a radovi su upravo počeli prije nekoliko dana. Očekujemo da ćemo upravo tamo pronaći toplu vodu na dubini od 1500 metara temperature 70-80 stupnjeva kojim planiramo grijati poduzetničku zonu Veliko Korenovo, a u budućnosti sa 5-7 takvih bušotina planiramo grijati cijeli grad. Zašto sam napravio ovakav uvod. Naime, nama kao gradu je interes da u slijedećih 10 godina postanemo prvi energetski samodostatan i neovisan grad, a svi znamo da je Vlada 2023. u svibnju donijela plan razvoja geotermalnog potencijala RH do 2030. godine za koji je provedena i strateška procjena utjecaja na okoliš i temeljem kojeg je u biti putem tog dokumenta će biti podloga za sve konkretne daljnje aktivnosti. Moje pitanje je, možete li nam reći koje sve aktivnosti provodite vi i vaše ministarstvo kojem ste na čelu, ali naravno i Vlada vezano za daljnji razvoj upravo ovog geotermalnog potencijala i može li doista geotermalna energija u nekoj skoroj budućnosti postati jedan od oblika energije, obnovljivih oblika energije na koje Hrvatska može računati.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog ministra gospodarstva i održivog razvoja, Davora Filipovića.

Filipović, Davor (HDZ)

Zahvaljujem potpredsjedniče sabora.
Poštovani zastupniče Hrebak čestitam na aktivnostima koje vi provodite u gradu Bjelovaru kada govorimo o geotermalnim izvorima energije, a što Vlada radi može se vidjeti unazad ovih 10 mjeseci kada smo sve ono o čemu se godinama pričalo o geotermalnim izvorima energije počeli pretvarati u konkretne projekte. Naime, krajem prošle godine raspisali smo međunarodni natječaj za 6 istražnih polja kako bi se napravila istraživanja da vidimo može li se geotermalni potencijal iskoristiti za proizvodnju električne energije. Na tom međunarodnom natječaju javilo se 16 uglednih korporacija, mahom su to i europske korporacija i na kraju za 5 istražnih polja odabrani su, odabrana su ona poduzeća koja će tamo napraviti istraživanja. Ako to bude uspješno, a vjerujem da hoće, u slijedećih 5-6 godina imat ćemo 5 novih energana. Zašto je to važno? Zato što će se proizvoditi električna energija iz čistih obnovljivih izvora, kao što je to, kao što su to geoterme i imat ćemo, proizvodit će se električne energije za 200 tisuća hrvatskih kućanstava i u tom kontekstu ovo što je malo prije gospodin Jakšić govorio se i realizira ovaj slogan sigurna Hrvatska, jer radimo na sigurnosti opskrbe električnom energijom, a iz geotermalnih izvora koji je pravi primjer čiste zelene energije. Jer sve te bušotine koje je nekada koristila naftna industrija, sada će se proizvoditi struja koristeći toplu vodu, a Hrvatska je bogata geotermalnim potencijalom kao što ste vi to istaknuli. Sva za investicija ukupne vrijednosti 400 milijuna eura, 191 milijun ide u istražne radove, a tu se može vidjeti kako su neki zastupnici u Hrvatskom saboru potpuno često izlazili sa promašenim tezama kada su govorili da investitori zaobilaze Hrvatsku i da govore anything bat Croatia. Znači imamo 400 milijuna novih investicija u geotermalne izvore energije. Nadalje, ono što ćemo u budućnosti raditi, a to ste mogli vidjeti prije nekoliko dana, potpisali smo ugovor Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sa Agencijom za ugljikovodike od 30 milijuna eura bespovratnih sredstava koji će biti uloženi u grijanje gradova. Naime, Agencija za ugljikovodike će provesti projekt. Cilj nam je Veliku Goricu i Osijek u dogledno vrijeme grijati upravo koristeći geotermalne potencijale. I na takav način idemo u smjeru dekarboniziranja Hrvatske i želimo pridonijeti ciljevima Europske unije da Europa do 2050. godine bude klimatski neutralan kontinent. Znači idemo u onom smjeru u kojem idu primjerice gradovi poput Kopenhagena, Munchena i drugih američkih gradova. Znači napravit ćemo sve da iskoristimo naš potencijal, gledat ćemo i da u budućnosti što više novaca usmjerimo i u druge hrvatske gradove, prema tome i oko vaših projekata kada govorimo i geotermama, ali i o drugim projektima štogod naše ministarstvo može napraviti mi ćemo biti od pomoći.
Hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani zastupnik Hrebak.

Hrebak, Dario (HSLS)

Hvala lijepa na odgovoru. Dakle, doista meni je drago ovo sve čuti, međutim Hrvatska ima potencijal da napravi preko 200 ovakvih projekata i meni je drago da idemo u tom smjeru. Žao mi je što smo evo ovih 30, 40 pa i 50 godina koliko znamo da cijeli sjever Hrvatske ima upravo taj gradijent, da ima taj potencijal da to nismo koristili, nikad nije kasno, drago mi je da ste upravo vi potaknuli to pitanje kroz rad u vašem ministarstvu.
Ono što još i to ste spomenuli u svom govoru, moramo raditi, na čemu moram raditi, da, mi smo i sami i moj grad je uzeo jedan dio sredstava i od norveške vlade i od Islanda i od Lihtenštajna, ali to je sve kap u moru. I mi moramo doista u idućim godinama vidjeti kako da i europska sredstva upravo kroz kanaliziranje, kroz Ministarstvo regionalnog razvoja, kroz Ministarstvo gospodarstva, kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da doista iskoristimo puni potencijal.
Jug Hrvatske ima potencijal u solaru, sjever Hrvatske ima potencijal u geotermalnoj energiji, geotermalna energija je praktički 95 do sedam posto iskoristiva 24 sata u danu i dok s jedne strane Mađarska ima praktički svako malo veće selo iskoristilo svoj geotermalni potencijal meni je drago čuti da i Hrvatska konačno počinje koristiti svoj geotermalni potencijal i da idemo u smjeru upravo ovih skandinavskih zemalja i SAD-a koji su uvelike počeli koristiti geotermalnu energiju kao nadomjestak za karbonske izvore i naftne izvore energije.
Hvala.
PDF