Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Brčić, Luka, saziv: X, sjednica: 19

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 27. pitanje zastupnik Luka Brčić postavit će ga ministru regionalnog razvoja i fondova EU Šimi Erliću.
Izvolite.

Brčić, Luka (HDZ)

Hvala gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani ministre.
Kao što je poznato ova Vlada ulaže u ravnomjerni regionalni razvoj kako bi se svaki dio Republike Hrvatske učinio boljim i poželjnim za življenje. Upravo je vaše ministarstvo pokrenulo projekt gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore iz koje dolazim, a cilj ovog projekta je poticanje razvoja gospodarstva i društvenih aktivnosti, ulaganje u održivost gospodarstva i jednostavnim rječnikom rečeno poboljšavanje kvalitete življenja ljudi koji ostaju na tim prostorima kao i daljnje sprječavanje iseljavanja sa prostora Dalmatinske zagore.
Znamo također da Vlada posebnu pozornost posvećuje potpomognutim i brdsko-planinskim područjima, pa je za naglasiti da osim nacionalnih programa i projekata se usmjeruje i traže se sredstva preko EU fondova kako bi se nadalje mogla financirati ova značajna projekti ovi za značajan razvoj ovog kraja.
Svi ovi programi čine razliku na terenu, evo pa možete li nam reći o kojim se sve programima regionalnog razvoja radi i da li će oni u daljnjoj budućnosti se i dalje nastaviti.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Erlić, Šime

Lijepo vas pozdravljam. Hvala lijepo na pitanju.
Vlada posebnu pažnju posvećuje upravo potpomognutim brdsko-planinskim područjima i svim regijama Republike Hrvatske i moram kazati kako smo u mandatu, dakle Vlada od 2016. na ovamo realizirali skoro 5000 projekata ovih manjih infrastrukturnih koji se realiziraju upravo u ovim područjima vrijedni 214 milijuna eura. Pričamo o nacionalnim sredstvima.
Nadalje, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je razvilo cijeli niz novih programa kojima se upravo adresiraju potrebe ovih područja. Imamo sada 10 programa od čega je 5 novih programa koje vrlo dobro znamo Lika, Gorski kotar, Slavonija, Baranja, Srijem, Dalmatinska zagora i sjever, a temeljem kojih nastojimo doprinijeti jednoj snažnoj demografskoj i gospodarskoj revitalizaciji ovih područja. I ključni cilj upravo ovih programa je da se napravi demografska revitalizacija, gospodarska revitalizacija ovih područja.
Upravo kroz ove programe trenutno sada koje smo nove, dakle završili završimo jedan ciklus koji je iza nas i kroz njih se sada realizira 12 vrtića, 10 projekata turističke infrastrukture, 44 projekata poduzetničke infrastrukture, 42 projekta komunalne i 23 projekta društvene i javne infrastrukture. Sve ovo zapravo pomaže jedinicama lokalne samouprave i svim stanovnicima ovih krajeva da se tamo stvore bolji i kvalitetniji uvjeti života, a tu ne mislimo stati jer smo nikad snažnije vezali upravo europska sredstva za ova područja sa novih 470 milijuna eura iz nove omotnice sredstava koja su baš rezervirana upravo za ova područja i trebaju dati daljnji poticaj i jednu snažnu polugu rastu i razvoju ovih područja.
Mi vidimo iz pokazatelja da se trendovi polako u regionalnom razvoju mijenjaju, da se regionalne razlike postepeno smanjuju, vidimo trendove promjena nakon ovih kriznih godina koje smo imali u ekonomskome smislu. Tako da evo i BDP po županijama pokazuje koje imamo zadnje za 2020. godinu da se razlika između primjerice grada Zagreba kao najrazvijenijega i one BDP-u najniže županije Virovitičko-podravske smanjuje sa tri zarez …/Govornik se ne razumije./… devet puta, a isto tako vidimo da BDP pojedinih županija raste brže od prosjeka rasta BDP-a Republike Hrvatske poput Virovitičko-podravske, poput Brodsko-posavske koja je rasla čak skoro 12% ili recimo Vukovarsko-srijemske koja je rasla 11% od 2016., 2020. što hoću kazati da ako nastavimo taj daljnji trend daljnjih rasta ovih područja Slavonije, Baranje, Srijema, Dalmatinske zagore, Gorskog kotara i da se tamo, dakle dešavaju pretpostavke za bolju kvalitetu života i gospodarski rast, da ta područja trebaju rasti brže od prosjeka ostatka Republike Hrvatske kako bi smanjivali regionalne razlike i kako bi se tamo standard života dizao na jednu višu razinu. Na tom smo putu i vjerujem da ćemo sa ovim sredstvima to moći činiti još kvalitetnije, još učinkovitije.
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Brčić, Luka (HDZ)

Hvala gospodine ministre.
Zasigurno žitelje spomenutih prostora Dalmatinske zagore će veseliti vaše riječi da će se ovi i slični programi i dalje nastaviti bilo sa nacionalne, bilo sredstvima iz EU fondova. Evo ja znam da ste vi često puta i ono što govorite i šta pratite preko svog ministarstva i sadržajno na terenu. Neki dan smo imali prilike biti upravo u mom Otoku i općine Dicmo gdje smo vidjeli velika ulaganja upravo u predškolski odgoj, a znamo da je jedna od bitnih odrednica hrvatske Vlade demografska obnova, a to je zasigurno jedan od načina demografske obnove ulaganje u predškolske objekte.
Isto tako, kada spominjem već vrtiće spomenuo bih i projekt fiskalne održivosti i zahvalio predsjedniku hrvatske Vlade i cjelokupnoj Vladi jer upravo ovih 70 milijuna eura će se plasirati za pomoć općinama i gradovima, a na poseban način roditeljima tako da evo već neki nagovještavaju da će imati jeftinije ili čak besplatne vrtiće, a treba naglasit da je to upravo zahvaljujući između ostalog i ovom posljednjom mjerom fiskalne održivosti vrtića, hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala i vama.
A sada pozdravimo učenike i učenice i njihove nastavnike OŠ „Grigor Vitez“ iz Svetog Ivana Žabna. Dobrodošli u HS! …/Pljesak./….
PDF