Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Jenkač, Siniša, saziv: X, sjednica: 19

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2023.

Jandroković, Gordan (HDZ)

25. pitanje, zastupnik, pardon, 24. pitanje, zastupnik Siniša Jenkač, postavlja potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja, Tomi Medvedu, izvolite.

Jenkač, Siniša (HDZ)

Poštovani predsjedniče HS-a, poštovani ministre i potpredsjedniče hrvatske Vlade.
Pitanje, uz mjere i aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja usmjerene k poboljšanju života naših branitelja, o kojima smo i ovdje više puta imali priliku čuti, potporu hrvatskim braniteljima pruža i Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, što je posebno došlo do izražaja prilikom sanacije posljedica nedavnih nepogoda, potresa u Zagrebu i na Banovini te olujnog nevremena u Slavoniji.
Možete li nam reći više o aktivnostima i rezultatima Zaklade u proteklom vremenskom razdoblju? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor, potpredsjedniče Vlade.

Medved, Tomo (HDZ)

Hvala lijepa g. predsjedniče, cijenjeni zastupniče Jenkač. Prije no što odgovorim na vaše pitanje, želim, obzirom da je i današnji aktualni sat započeo sa temom hrvatskih branitelja, vrlo jasno poručiti, dakle za razliku od onih koji dijele hrvatske branitelje, poput gradonačelnika Vukovara, naša Vlada sa svim hrvatskim braniteljima, sa svim udrugama iz Domovinskog rata svih ovih 7,5 godina održava izrazito korektan i partnerski odnos upravo u cilju iznalaženja rješenja za sve ono što je bitno, a vezano je za hrvatske branitelje.
Hrvatski branitelji su temelj samostalne i suverene RH i na tim temeljima sve što činimo čini naša Vlada.
Što se tiče Zaklade o hrvatskim braniteljima, dakle ona skrbi o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, ona se financira iz prihoda polovice neto dobiti Fonda hrvatskih branitelja. Raspodjelom neto dobiti fonda u 2022. godini zakladi je za 2023. dodijeljen iznos od 2,6 milijuna eura. Ono što želim naglasiti je izmjena zakona 2018. godine gdje je zaklada preuzela i poslove Fonda za stipendiranje. Naime, na taj smo način racionalizirali procese i postigli još veću i snažniju učinkovitost.
Posebno je važno naglasiti činjenicu da zaklada dodjeljuje pomoć hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji koji se nalaze u teškoj materijalnoj ili zdravstvenoj situaciji.
Kao što ste i sami naglasili nakon potresa u Zagrebu, a poglavito na Banovini zaklada je odobrila financijske pomoći hrvatskim braniteljima, dakle u tu svrhu riješeno je preko 2 tisuće i 100 zahtjeva u 2020. i 2021. godini i isplaćeno nešto više od 637 tisuća eura. Zakla…, naravno zaklada se uključila u potporu i u sanaciju štete nakon olujnog nevremena poglavito na istoku Hrvatske. U 2023. godini zaklada je riješila više od 5 tisuća i 700 zahtjeva za što je isplatila financijsku pomoć u iznosu od 1 milijun i 750 tisuća eura.
Što se tiče stipendiranja u razdoblju od 2018. do kraja 2022. godine potporu za obrazovanje osigurali smo i isplatili u iznosu od 4,3 milijuna eura za 11 tisuća i 522 srednjoškolca i studenta, ali ono što svakako još želim istaknuti je činjenica da bi bili uspješni u realizaciji svega ovoga naša Vlada svake godine povećava proračun Ministarstva hrvatskih branitelja, dakle on je u 2016. iznosio 121 milijun eura, u 2023. on iznosi 156 milijuna eura što je jasan pokazatelj usmjerenosti naše Vlade u potpori svih programa koje provodimo, a kroz osiguranje potrebnih financijskih sredstava.
Isto tako, podsjećam i na 5 paketa mjera naše Vlade gdje su hrvatski branitelji prepoznati kao korisnici …
…/Upadica predsjednik: Hvala vam./…
… tih naknada i to mjerom obuhvaćenoj …
…/Upadica predsjednik: Hvala potpredsjedniče Vlade./…
… više od 80 tisuća hrvatskih branitelja …
…/Upadica predsjednik: Potpredsjedniče hvala vam./…
… sa iznosom više od 30 milijuna eura.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Jenkač, Siniša (HDZ)

Poštovani predsjedniče, poštovani ministre, hvala na odgovoru. Zadovoljan sam sa vašim odgovorom, dapače i sa svime onime što ste nas danas upoznali i sa svim informacijama koje raspolažem možemo reći u svakom slučaju da je zaklada ostvarila razloge svojeg osnivanja i postojanja pogotovo kroz sve ove potpore koje dajete stipendije studentima, stipendije srednjoškolcima, pogotovo kao što ste i sami rekli u elementarnim nepogodama koje su evo poharale RH.
Briga o braniteljskoj populaciji i njihovim obiteljima vrlo je važna i dobivamo pozitivne povratne informacije od strane branitelja da su zadovoljni sa svime time što zaklada radi i da koriste, to je najvažnije, da koriste i informirani su o tome i znaju koje su im mogućnosti.
Ono što bi ja svakako htio napomenuti kao čelnik lokalne samouprave da mi je drago da ministarstvo kroz evo ove povećanje financijskih mogućnosti koje ste spomenuli pomaže i lokalnim samoupravama upravo kroz javne pozive, rješavanje problema pristupačnosti objekata osobama s invaliditetom. Evo mi smo nekoliko puta unazad nekoliko godina bilo korisnici upravo vaših natječaja. Pomažete udrugama koje su osnovane na području naših lokalnih samouprava, znači tu partnerski pomažemo udrugama pogotovo proizašlim iz Domovinskog rata. Obnavljate spomenike, to mi je isto drago da zajedno evo sa svima onima koji su zainteresirani, koji se mogu prijaviti na vaš natječaj, evo prolazimo na tim natječajima i ulažete u spomenike, obnavljamo spomenike.
I posebno ono što bih htio naglasiti, a to je istraživanje masovnih grobnica nastalih u Domovinskom ratu, ali i u poračju Drugom svjetskom ratu, evo na području Novog Marofa imamo …
…/Upadica predsjednik: Hvala vam lijepa./…
… ih 9 i željno vas očekujemo.
Hvala.
PDF